Saw IV (2007)
- Tuotantovuosi:
- 2007
- Darren Lynn Bousman
- Pääosissa:
- Angus Macfadyen, Betsy Russell, Costas Mandylor, Justin Louis, Lyriq Bent, Scott Patterson, Tobin Bell
- USA
- Pituus:
- 95 min
- Genret:
- Kauhu
- Elokuvasarja:
- Saw, Saw II, Saw III, Saw IV, Saw V
Näin aluksi täytyy mainita, että olen suuri Saw-leffojen fani ja olen pitänyt kaikista kolmesta tätä ennen ilmestyneestä teoksesta.
Saw IV alkaa kun Jigsaw viedään ruumishuoneelle ja hänelle aletaan tekemään ruumiinavausta. Jälleen tapahtuu shokeeraava juonen käänne kun Jigsaw'n mahalaukusta löydetään kasetti, jossa vanhus lupaa työnsä jatkuvan vielä hänen kuolemansakin jälkeen. Muuten juoni on kovin sekava ja koen turhaksi alkaa siitä kirjoittelemaan, joten kehoitan kaikkia katsastamaan sen itse leffasta.
Sitten alkaakin Saw-saagan tähän mennessä uusimman eli neljännen osan lynttääminen pohjamutiin! Tuossa lueskelin muiden käyttäjien mielipiteitä ja arvosteluja, ja olin lähes yhtä yllättynyt, kuin ensimmäisen Saw-leffan lopuksi; ne olivat lähes kaikki positiivisia. Omasta mielestäni Saw III olisi ollut sopiva päätösosa kyseiselle saagalle, mutta rahastaminen saa jatkua vielä ainakin parin elokuvan ajan.
Juoni!! Juoni ja loistelias käsikirjoitus ovat olleet tähän mennessä Saw-leffojen ehdoton suola, joka on noussut näyttelijäsuoritusten ja visuaalisen näyttävyyden yläpuolelle. Käsikirjoittajat ovat jo kolmen elokuvan ajan osoittaneet ammattitaitonsa ja kekseliäisyytensä, mutta nuo kyvyt laitettiin todellisille koetukselle kun elokuvasarjan murhaaja John "JIgsaw" Kramer koki loppunsa kolmannen elokuvan päätteeksi. Eikä siinä mitään, äärimmäisen vaikeahan tuota juonta ilman murhaajaa on jatkaa, sen kokivat myös käsikirjoittajat ja sen todellakin huomaa kun Saw IV:sta katsoo. Juoni on väkisin kasaan koottu, muka ovela ja yllätyksiä täynnä oleva kässäri. Pah, täyttä pas***! Että piti tämäkin leffasarja pilata tällaisella rahastustekeleellä. Ilman spoilausta juonta on vaikea sen enempää haukkua, joten jääköön väliin.
Hyviäkin asioita löytyy. Sillä ehdolla olisin itse suostunut Saw-saagaa jatkamaan, että siinä kerrottaisiin Jigsaw'n menneisyydestä ja motiiveista enemmän kuin edeltäjissään. Tämä puoli onkin kunnossa ja katsoja saa kauan kaivattuja toimivia selityksiä, siitä miksi Jigsaw tykkää pelailla ihmisillä.
Niin kuin aiemmatkin osat, Saw IV on trilleri. Ahdistavampi kuin edeltäjänsä, mikä ei tee siitä yhtä leppoisaa katseltavaa. Pakko sanoa, että tietty tälle sarjalle ominainen yksinkertaisuus on tipo tiessään, eli mutkia on liikaa matkassa kun edetään kohti loppuratkaisua. Näyttelijöistä esiin voi nostaa ainoastaan Jigsaw'ta näyttelevän Tobin Bellin, joka todella osaa hommansa.
Elokuvana Saw IV on keskivertoa parempi, mutta Saw-saagan jatko-osana täyttä kuraa. Kauhulla jään odottamaan mitä viitososa tuo tullessaan...
Kukapa olisi uskonut, että millaisen buumin vuonna 2004 ensi-iltansa saanut ensimmäinen Saw elokuva saisi aikaan. Sarjan neljäs osa on lähes kaikella tavalla vielä edeltäjiäänkin verisempi ja iljettävämpi elämys ja positiivisena yllätyksenä on mainittava, että sen sisältö on pysynyt edellisten Sawien tyyliin varsin mielenkiintoisena. Eikä meininki visvaisuudestaan huolimatta pääse missään vaiheessa ampumaan yli, niin kuin jatko-osilla surullisen kuuluisasti turhankin usein on tapana.
Saw IV alkaa siitä mihin kolmas osa jäi. Jigsaw (Bell) on kuollut ja kiidätetty ruumishuoneelle, jossa on määrä tehdä tuttavuutta hänen sisuskaluilleen. Ruumiinavauksen yhteydessä Jigsawin vatsalaukusta löytyy kasetti, josta selviää, että vaikka itse pääpaha kuolikin, on hänen sairas pelinsä vasta alkanut. Jo alun irvokkaasta ruumiinavaus kohtauksesta voi päätellä, että sarjalle ominainen kraafinen väkivalta on lisääntynyt huomattavasti.
Kaiken irtoraajojen ja suolien levittelyn keskellä perehdytään John Kramerin menneisyyteen ja siihen, miten hänestä tuli Jigsaw, tuo ihmisiä tylysti pelinappuloina pitävä mielipuoli ja valoitetaanpahan elokuvassa aiemmissa osissa tyystin pimentoon jääneen Johnin entisen vaimon (Russell) taustoja. Tällä kertaa elokuvan keskeisimmän hähmon tittelin vie SWAT ryhmän jäsen Rigg (Bent), joka pakotetaan kohtaamaan oma paikkansa tuossa pirullisessa pelissä, mikäli haluaa pelastaa Jigsawin uusimmat uhrit, joista toinen on hänen työkaverinsa Hoffman (Mandylor).
On hienoa huomata, kuinka Saw sarja on säilyttänyt tasonsa varsin laadukkaana jo neljänteen osaansa tultaessa, vaikkakaan aivan kahden ensimmäisen osan tasolle ei päästäkkään. Juonellisesti Saw IV on edeltäjiensä tapaan varsin nerokas ja koukuttava tapaus. Kaiken kaikkiaan Saw IV on tasokasta kauhistelua ja piinaa, jonka jaksaisi katsoa vielä pariinkin otteeseen. Tähän tämä olisikin jo hyvä lopettaa, ennen kuin hommasta katoaa täysin hohto.
Ensimmäinen Saw oli simppelin monimutkaisessa sarjamurhaajakonseptissaan todellinen uranuurtaja. Toinen osa taas syöksyi ohjaajanvaihdoksen myötä suoraa päätä sementtiin, vaikka keräsikin lukuisia katsojia. Kolmonen herätti toivon uudelleen ja nosti sarjan fanit takaisin jaloilleen. Tuore nelososa taas iskee turpaan lähes samoissa mitoissa kuin ykkösosa, ultimaalista loistavuutta.
Menehtynyt John "Jigsaw" Kramer(Tobin Bell) kärrätään ruumiinavaukseen, jossa ei ihmeemmin häijyn näköisiä efektejä säästellä. Kesken kaiken löytävät kirurgit vainaan sisältä vieraan esineen, kasetin. Nauhoite julkistaa epämiellyttävän totuuden; Peli jatkuu, vaikka pääpiru ei olekaan keskuudessamme. Tällä kertaa nuuskijan rooliin palkataan etsivä Riggs(Lyriq Bent) ja tarina alkaa kertomaan itseään ajan lyödessä taustalla - aina cliffhangeriin asti.
Samaa pirullista juonta jatkaen ja korjaillen kulkee Saw saaga eteenpäin, elokuville tuttua gorea kummemmin peittelemättä. Tällä kertaa on taas tiedossa tyylikkäitä leikkauksia(kirjaimellisesti, että ohjauksellisesti), ikävää myötätuntoa, ikävempiä kuolemia, sekä tietenkin loistavaa musiikkia, Charlie Clouserin dramaattinen konepaukutus ei ole vieläkään tunnaria myöten jättänyt kylmäksi. Parasta on kuitenkin, ettei filmi yritäkään työntää ihmeempiä poliittisia viestejä kaiken verenlennätyksen keskelle, vaan keskittyy tuomaan faneille mitä haluavat - väkivaltaa, draamaa ja henkeäsalpaavia juonenkäänteitä.
Vaikka kameran takana häärääkin sama ohjaaja, on filkan värimaailma muuttunut taas, hieman ykkösen tummaa ja sinistä, sekä kolmososan myrkynvihertävää. Nämä kaksi yhdistettynä aikaista parempaan ohjaukseen sekä jo aiemmin mainittuun musiikkiin.
Briljantti, brutaali, sekä erittäin viihdyttävä pläjäys, enpä ole minäkään järsinyt kynsiäni yhtä hälyttävällä tahdilla sitten ensimmäisen Sawn - puhumattakaan erittäin maireasta hymystä loppuratkaisun paljastuttua. Näin pitää kunnollinen trilleri tehdä, elkää apinoiko, mutta ottakaa mallia, elokuvantekijät!
"You think it is over, but the games have just begun"
Tuskimpa James Wan ja Leigh Whannel olisivat kolme-vuotta sitten arvanneet mihin heidän yhteistyönsä Saw lopulta johtaisi. Nyt neljä osaiseksi (ja hartaasti toivon, että viimeiseksi osaksi jäävä) venähtänyt sarjan uutukainen saapui ensi-iltaan tapansa mukaan Halloweenin läheisyydessä. Ohjauksesta vastaa kahden edellisenkin Saw-elokuvan ohjannut Darren Lynn Bousman. Whannel ja Wan pysyttelevät tällä kerralla tuottajan hommissa. Yleensä kun tehdään monia jatko-osia johonkin sarjaan niiden laatu alkaa yleensä heikentyä, mutta Saw-sarja on pitänyt tunnelmansa ja ideansa vielä suhteellisen hyvin kasassa, vaikka ensimmäisen Saw:n lähelle ei ole päässytkään yksikään jatko, mutta tällä kerralla taidetaan onnistua lähimmäksi pääsemisessä.
Sae IV alkaa Pari päivää myöhemmin siitä mihin III-osa loppui. Ruumishuoneelle tuodaan John Kramerin (Bell) ruumis, jolle tehdään ruumiinavaus, mutta vatsalaukusta löytyy outo kasetti, jota tulee tutkimaan etsivä Hoffman (Mandylor). Hoffman tajuaa pian Jigsaw'n pirullisen pelin olevan vieläkin käynnissä, vaikka itse pääpiru makaakin ruumishuoneella. Toisaalla SWAT-ryhmän jäsen Rigg (Bent) pakotetaan kohtaamaan vihansa ja demoninsa, jos haluaa pelastaa kaksi Jigsaw'n uusinta uhria ja FBI-agentti Strahm (Patterson) kuulustelee Kramerin entistä vaimoa (Russell) ajasta ennen kuin Johnista tuli ihmishirviö. Kuka veteleekään naruista tällä kertaa ja kuka heittää lopulta game overit?.
Saw IV menee kerta heitolla parhaimmaksi Saw-jatkoksi mielenkiintoisen tarinan rakentamisen vuoksi. Siinä missä II ja III osa olivat myös onnistuneita, mutta niistä puuttui se viimeinen lataus, jota tähän osaan tuodaan jo avauskohtauksella äärimmäisen vastenmielisellä ruumiinavauskohtauksella, joka kertoo hyvin elokuvan gore-asteesta eteenpäin. Häijyjen gore-kohtausten seassa Darren Lynn Bousman saa hahmot toimimaan loistavasti, kun Rigg jatkaa matkaansa pahuuden luokse, agentti Strahm selvittää Johnin menneisyyttä, III-osasta tuttu Jeff (Macfadyen) etsii tytärtään ja lopulta palikat alkavat jälleen loksahtelemaan paikalleen hyvinkin epämääräisessä järjestyksessä.
Saw IV:ssä selviää myös monia muita asioita ja vieläkin enemmän jää selvittämättä. Esimerkiksi siihen haetaan vastausta miksi John Kramerista tuli ihmishirviö ja miksi hän haluaa opettaa ihmisille elämän arvosta niin paljon?. Darren Lynn Bousman tekee jälleen taakuutyötä ohjaimissa ja voisi Darrenille jo muitakin ohjauksia antaa ihan lupaavan oloinen ohjaaja näyttää olevan. Audiovisuaalisuus on yhtä hienoa kuin aijemmissa osissa ja tietenkin unohtamatta toimivaa ja tunnelmallista Saw-scorea, joka soi taustalla luoden taattua Saw henkeä mukaan.
Tobin Bell tekee jälleen perusvarmaa roolityötä, vaikka makaakin suurimman osan ruumishuoneella, silti Jigsaw on läsnä koko ajan. Costas Mandylor ja Scott Patteson tekevät myös toimivat roolit Jigsaw'n kimpussa olevina etsivinä. Lyrig Bent onnistuu myös pirullisia tapahtumia läpikäyvänä Rigginä hyvin. Kohtalokasta Kramerin vaimoa esittänyt Bettsy Russell tekee myös hyvän roolin. Eikä muissakaan näyttelijöissä moittimista ole lainkaan.
Kokonaisuutena Saw IV on paras jatko-osa Saw sarjasta. Ensimmäistä ei peitota koskaan, mutta tämä osa yllätti perinpojaisesti shokkeeraavan ja täysin yllättävän tarinan rakentamisen ansiosta. Saw elokuvien ystäville varma valinta ja miksei hieman rankemmista trillereistä pitäville ja tähän olisi nyt oikea paikka jättää tämä elokuva-sarja rauhaan.
"Game Over"
nimimerkki: andy