Summaleffa Uudet nimikkeet Aakkosittain abcdefghijklmnopqrstuvwxyååäö09 Genret KomediaSci-fi DraamaFantasia ToimintaWestern SeikkailuDokumentti TrilleriAnimaatio KauhuMusikaali RikosMusiikki SotaAnime

8 mile (2002)

Keskiarvo

Arvostelut (7): ****½
Pikatuomiot (525): ***½

Oma pikatuomio

# "Loppujen lopuksi 8 Mile on vakuuttava tarina nuoresta räppäristä, joka joutuu kokemaan kaiken."

Vuonna 2002 kuuluisa räppäri Eminem päätti ryhtyä elokuva-alalle. Miehen esikoisteos kantaa nimeä 8 Mile, joka kertoo samalla miehestä itsestään. Vaikka elokuvasta joillekin ei jäänyt mitään mieleen, itselläni alkoi päässä soimaan elokuvan todella hyvä musiikki. Aluksi itse ajattelin että ei tästä elokuvasta ole mihinkään ja ajanhukkaa tämän katseleminen on. Loppujen lopuksi elokuva oli hyvä ja jopa Eminemkin onnistui.

Elokuvan päähenkilö on nuori räppärin alku Jimmy (Eminem) taiteilija nimeltään B-Rabit. Jimmylla on lahjoja vaikka ihan huipulle asti, mutta hän ei tajua sitä. Kuuluisuuden sijaan Jimmy rämpii lähiön pienissä piireissä heittämässä räppiä. Kavereita hepulla on, ja jokainen heistä yrittää auttaa Jimmya parhaansa mukaan. Lopulta Jimmy huomaa itsekin että hänellä on lahjoja enemmän kuin luuleekaan ja hän saa siitä hieman rohkeutta lisää. Samaan aikaan miehen äiti kärsii velkakierteestä ja hänen pikkusiskonsa on joutumassa huostaan. Samalla myös hän saa pelätä henkensä puolesta heti ulos astuttuaan.

Elokuvan alkuasetelmat eivät houkutelleet katsomaan elokuvaa, sillä Eminem ei ollut koskaan ennen edes osannut laulaa, saati sitten näytellä. Myös ohjaaja Curtis Hanson on itselleni aivan outo nimi ja se ei parantanut asiaa yhtään. Vaikka alkuasetelmat eivät olleet parhaat mahdolliset kokosin itseni ja katsoin elokuvan. Tällä hetkellä kiitän itseäni kun katsoin elokuvan, sillä se on todella hyvä, jossa kaikki onnistuu hyvin.

Itse en voinut kuvitella Eminemiä näyttelijänä, mutta 8 Milen jälkeen huomasin hänen olevan hyvä näyttelijä. Vaikka ennen tätä elokuvaa en ollut perehtynyt miehen musiikkituotantoon, elokuvan jälkeen huomasin Eminemin osaavaan laulaa. Myös Kim Basinger onnistuu roolissaan Jimmyn alkoholistiäitinä, joka ei välitä mistään muusta kuin bingosta. Myös Jimmyn tyttöystävää näyttelevä Brittany Murphy vakuuttaa roolissaan valehtelevana naisena johon ei voi luottaa.

Loppujen lopuksi 8 Mile on vakuuttava tarina nuoresta räppäristä, joka joutuu kokemaan kaiken. Eminem onnistuu elokuvassa hyvin, mutta miksi hän ei enää näyttele yhdessäkään elokuvassa? Siihen emme tiedä vastausta vaikka haluaisimme.

Arvosteltu: 22.11.2008

JV
17 arvostelua

# "Nuoren kapinallisen lyhyt elämänkuvaus."

8 mile perustuu löyhästi rap-tähti Eminemin nuoruuteen Detroitin karuissa lähiöissä. Ennakkoluulot elokuvaa kohtaan - jonka pääosan esittäjä sattuu olemaan musiikkinsa kautta megajulkkis - saattavat olla kielteiset niin kuin itsellänikin, mutta 8 mile onnistuu yllättämään positiivisesti, vaikkei mikään Eminemin tai rapin ystävä olekaan.

Elokuvassa perehdytään Eminemin esittämän Jimmy "B-Rabbit" Smithin elämään. Jimmyllä on unelma, unelma tehdä omaa musiikkia ja saada joskus vielä levytyssopimus. Hän on lahjakas riimittelijä ja menestyy mustien miesten musiikkilajissa paremmin kuin hyvin, esim. rap-battle- illoissa, joissa tarkoitus on siis räpätä kilpakumppani suohon.

Sen kummempaa juonta leffassa ei olekaan, vaan se tyytyy olemaan nuoren kapinallisen lyhyt elämänkuvaus, tosin onnistunut sellainen. 8 mile imaisee katsojansa omaan maailmaansa ja osoittaa sen raadollisuuden. Kaikki sympatiapisteet puristetaan Eminemin esittämälle Jimille, kun poika joutuu kärsimään ihmisten petollisuudesta ja surkeista kotioloista, samalla kuitenkin käyden töissä ja tehden ahkerasti hommia unelmiensa eteen. Vaikka tarina on peruskamaa, niin leffan dramaattisuus pystytään nostamaan korkealle tasolle, ilman että katsoja alkaa pitämään elokuvaa turhan siirappisena sankaritarinana.

Eminem häikäisee ja yllättää todella positiivisesti näyttelijänlahjoillaan. Pystyin jopa unohtamaan pääosan näyttelijän statuksen ja näkemään hänet pelkästään elokuvan Jiminä. Iso kumarrus siis Eminemin suuntaan. Leffan myötä tutustuin tarkemmin kyseiseen herraan ja kunnioitus Eminemiä kohtaan nousi elokuvan ja hänen sanoitustensa myötä (kuunnelkaapa biisi When I'm Gone). Räppiä en mielelläni kuuntele, mutta 8 milessa se ei ärsyttänyt millään tavalla, koska se oli vain osa elokuvaa siinä missä kaikki muukin.

Kaikille draaman ystäville suositeltava teos. Päähenkilöön on helppo samaistua ja elokuvakokemus on kaiken kaikkiaan oikein miellyttävä. Mitään valitettavaa ei ole, joten annan tälle arvostelussani jopa neljä tähteä.

Arvosteltu: 18.10.2008

Boy From Shadows
Tykittäjä
143 arvostelua

# "Rankka ja koskettava, samalla myös opettava ja ihannoitava. "

8 Mile on erikoinen tapaus. Ennen leffan tulemista valkokankaille (siis silloin menneisyydessä), virallinen soundtrack biisi "Lose yourself" on soitettu radioissa ja mtv:llä niin moneen kertaan, että varsinaisen elokuvan oli jo melkein unohtanut. Kun vihdoin 8 Mile tuli katsottua, unohtui tunnaribiisi ja ennakko-luulot. Unohtui jopa vanha viha Eminemin rap-musiikkia kohtaan. 8 Mile osasi yllättää aivan täydellisesti.

Nuori mies Jimmy, taiteiljanimeltään "B-Rabbit" (Eminem) asustelee Detroitin pahamaineisella slummialueella. Jimmyllä elämä ei oikein kukoista. Äiti on työtön alkoholisti (Kim Basinger) , sänkykaverinaan Jimmyn entinen luokkatoveri, isästä ei ole tietoakaan ja työpaikkanakin toimii autotehdas, jotta hän saa itsensä ja pikkusiskonsa Lilyn elätettyä. Valoa Jimmyn elämään tuo kuitenkin rap-musiikki, jossa Jimmyllä on erityisiä lahjoja. Jimmy käy "batlaamassa" kaupungin rähäjäisissä kapakoissa ja yrittää saada nimeään kuuluville. (Battle tarkoittaa siis kaksintaistelua, jossa haukutaan vastustaja lyttyyn räppäämällä). Matka huipulle ei ole aina ruusuinen. Jengitappelut, poliisi-kähinät ja uusi tyttöystävä, joka ei ole sitä uskollisinta tyyppiä tuovat mutkia Jimmyn matkaan.

8 Mile on rankka ja koskettava, samalla myös opettava ja ihannoitava. Eminem yllätti suorituksellaan täydellisesti. Unohtakaa musiikki, tältä jätkältä löytyy myös näyttelijäntaitoja. Myös muiden näyttelijöiden eläytyvät roolisuoritukset tuovat lisää synkkyyttä tähän entisestään synkkään tarinaan. Käsikirjoituksessa ja ohjauksessa ei ole paljon moitittavaa, niin kuin ei itse elokuvassakaan.

8 Mile on tarina siitä, kuinka elämä voi joskus olla hyvinkin ylitse pääsemätöntä, ja kuinka unelmat voivat murskaantua. Rankka kuvaus höystettynä Eminemin räp-musiikilla, kannattaa katsastaa ihmeessä. Jos se vaikka yllättäisi teidätkin, niin kuin ainakin allekirjoittaneen. Muumipappa kuittaa ja kiittää.

Arvosteltu: 20.06.2008

Muumipappa
72 arvostelua

# "Kehissä on raaka todellisuus vastaan nuoren miehen tahto."

Tutustuin Eminemiin musiikin puolella. Hänen kauttaan räpistä innostuin. Bongasin tämän teinivuosieni "idolin" elokuvan Anttilan Top10-hyllystä. Olen aina kunnioittanut Eminemiä artistina, mutta että näyttelijänä, hmm... epäröintiini oli saatava vastaus.

Tuuppasin 8 mile -elokuvan soittimeen sisään ja otin mukavan asennon sohvalla. Elokuva alkaa juoneen/tunnelmaan sopivalla kappaleella höystettynä, asetan aivoni keskittymisasentoon.
Eminemin artistinimi on elokuvassa "B-Rabbit", vaikkakin elokuva kertoo itsestään Eminemistä. B-rabbit asustelee Detroitin slummialueella asunto/perävaunussa äitinsä ja tyttärensä kanssa. B-rabbit käy töissä autotehtaalla jotta voisi elättää itsensä ja tyttärensä. Autotehtaan surkea palkka ei ole kuitenkaan linkkinä slummeista pois, joten B-rabbit
käy aktiivisesti bätläämässä (verbaalisissa solvauskisoissa hidastempoista komppia vasten) muiden slummin nuorten kanssa. Valkoinen räppäri tummien jengiläisten alueella ei kuulosta lupaavalta, mutta tämä valkoinen räppäri onkin huomattavan taidokas. Lisähaastetta tuovat äidin (Kim Basinger) ku*ipäinen poikaystävä sekä suhde Brittanyyn (B-rabbitin ihastuksen kohde). Kehissä on raaka todellisuus vastaan nuoren miehen tahto.

Elokuva vie realistisella juonella katsojaa alusta loppuun, eikä jätä kylmäksi vanhempaa tai hiphopista välittämätöntäkään katsojakuntaa.
Curtis Hanson on ohjannut leffan tyylikkäästi ja näyttelijäkaarti hoitaa hommansa neljän tähden edestä. Kokonaisuutena leffa on 4,5 tähden arvoinen paketti.

nimimerkki: Pohjan Tähti

Pisteet: *****
Arvosteltu: 19.07.2007
Katsottu: DVD

Ville Länsi
6 arvostelua

# "Kannattaa katsastaa vaikkei diggaisikaan Eminemistä."

Jimmy "B-Rabbit" (Eminem) on nuorukainen joka asustaa Detroitin slummeissa. Köyhälistön elämä on lohdutonta ja kun alkoholisti-äiti (Kim Basinger) lähinnä naiskentelee poikansa luokkatovereiden kanssa, täytyy Jimmyn käydä töissä autotehtaassa elättääkseen pikkusiskonsa ja itsensä. Iltaisin Jimmy pakenee lohdutonta maailmaansa musiikkiin, kaupungin slummien rap-kerhoihin joissa otetaan verbaalisesti miehestä mittaa. Joskus myös fyysisesti. Mutta Jimmy on päättänyt hänestä tulevan jotain, jotain erikoista jonka avulla hän pääsisi pois lohduttomasta helvetistään. Myös eräs tyttö (Brittany Murphy) sulostuttaa hänen elämäänsä...

8-Mile kuuluu elokuviin jotka yllättivät meikäläisen totaalisesti. Olin jo tästä elokuvasta kuullessani valmis polttamaan rekkavaunullisen Fubu-pipoja sillä räppi ei todellakaan kuulu meikäläisen musamakuun. Mutta Eminem osaa todellakin ihan oikeasti näytellä, käsikirjoitus pesee monenlaiset Hollyhutut-viritelmät yks-nolla ja ohjaaja Curtis Hansonin kädenjälki on kaunista katsottavaa.

Näyttelijät ovat mahtavia. Eminemiä ei todellakaan voi liikaa kehua, nyt olen täysin vakuuttunut hänen kyvyistään. Anteeksi skeptisyyteni, palautan Fubu-pipot Stockmannille. Kim Basinger on uskottava Rabbitin alkoholistiäitinä ja Mekhi Pfiher hänen kykyihinsä uskovana ystävänä. Brittany Murphyn rooli Rabbitin tyttöystävänä jää tosin hieman ontoksi ja hänet onkin todennäköisesti pistetty filmiin vain naispuolisten katsojien houkuttelemiseksi (ihan kun Eminem ei siihen jo riittäisi).

Kokonaisuutena 8 mile on ainakin minulle vuoden yllättäjä. Se on karu mutta realistinen tarina elämän kurjuudesta mutta myös sen valopilkuista ja toivosta. Elokuva kannattaa katsastaa vaikkei diggaisikaan Eminemistä sillä rapmusiikki ei nouse elokuvassa kovin niljakkaalle tasolle. Mitään suurempia virheitä ei muihin tämän vuoden draamoihin verrattuna löydy joten suosittelen hieman kypsempienkin elokuvien ystäville täysin estoitta.

Arvosteltu: 24.08.2003
Katsottu: DVD

John Lennonjohto
108 arvostelua

# "Koruton kurkistus maailmaan, josta musiikin alkuvoima on lähtöisin."

8 mile on sellaista lajia, jota ei ole paljon nähtykään. Se ei ole mikään hiphop-sukupolven täydellisyydestä ja hohdokkuudesta kertova ylistys, vaan koruton kurkistus maailmaan, josta musiikin alkuvoima on lähtöisin.

Curtis Hanson on saanut aikaiseksi uskottavan tarinan detroitilaisesta autotehtaalla työskentelevästä pahiksesta, joka etsii paikkaansa maailmassa ja omaa erinomaiset lyyrisyyden lahjat.

Elokuvien suomennokset ovat usein kompastelevia, mutta 8 milen suomentanut Paleface on osannut hommansa täysin. Tässä elokuvassa käännöksellä on suuri merkitys, sillä kielitaitoinenkin taatusti joutuu miettimään pitkään ymmärtääkseen rap-lyriikoita ja slangisanoja joita viuhuu siellä ja täällä.

nimimerkki: Shizzle

Arvosteltu: 28.01.2003
Katsottu: Teatterissa

Shizzle
Vieras

# "Eminem yllätti minut myös näyttelijän taidoillaan."

Päätin iltani ratoksi käydä elokuvissa ja valitsin tennispalatsin listasta kaverien kehuman 8 mile -leffan. Ajattelin että nyt rentoudun taas täysin katsoen jotain hömppää. Viisi minuuttia elokuvan alun jälkeen pääni nyökki jo Eminemin räpin tahdissa ja huomasin muillakin ihmisillä tämän saman heiluvan liikkeen.

Aloin keskittyä itse elokuvan juoneen kokoajan tiukemmin ja huomasin että kyseessä olikin raaka draama köyhästä 313 -alueen elämästä. Päähenkilö Jimmy asuu äitinsä luona perävaunussa ja Jimmyn autotehtaalla ansaitsemat rahat eivät riitä edes kunnolla ruokaan saati sitten Jimmyn pienen tyttären hoitoon.
Jimmy päättää osallistua tummaihoisten suosimaan battleen, jonka voittamalla voisi ura aueta räppärinä. Mutta eihän Jimmy rukka saanut sanaa suustansa, hän "choketti". Luovuttamista Jimmy ei tietenkään suvaitse vaan päättää yrittää uudelleen tapaamansa hehkeän tytön kannustamana. Paineita Jimmylle luo kilpaileva räppäri Papa Doc.

Elokuvan musiikki vetosi minuun hyvin koska tykkään muutenkin aika paljon räpistä. Eminem yllätti minut myös näyttelijän taidoillaan ja oli luonnollinen ja rento. Elokuva nautintoa häiritsi takarivillä oleva 15-vuotiaitten porukka joka jokaisen battlen huutoäänestyksen aikana huusi niin kovaa kuin keuhkoistaan lähti. Ainoa asia mistä en elokuvassa pitänyt oli suomennukset eräissä kohdissa, jotka eivät vastanneet ollenkaan oikeaa englanninkielistä sanomaa.

8 Mile ei ollut mikään hömppäleffa vaan tiukka draama\rap-pläjäys. Suosittelen 8 Mileä kaikille Eminemin musasta pitäville ja muillekkin jotka eivät järkyty seksistä, väkivallasta ja kirosanoista.

nimimerkki: Zorr

Arvosteltu: 27.01.2003