Scorsesen uutukaiseen lisättiin väliaika – ohjaaja ja hänen hovileikkaajansa nyrpeinä

28.10.2023 22:14
Warner Bros./Killers of the Flower Moon, 2023

Osa Martin Scorsesen Killers of The Flower Moon -elokuvaa näyttävistä teattereista ympäri maailmaa esittää elokuvaa väliajan kanssa. Väliaikakäytäntö ei ole uusi, mutta Scorsese ja hänen hovileikkaajansa Thelma Schoonmaker eivät ole olleet sitä yhtä innoissaan kuin osa katsojista.

Kolmasti Oscar-palkittu Schoonmaker, joka leikkasi mm. myös Scorsesen mafiaelokuvan The Irishman, on kommentoinut, ettei elokuvan esittäminen väliajan kanssa ole oikein. Näin onkin, jos asiaa katsotaan levitysoikeuksiin liittyvien sopimusten kannalta. Väliajan lisääminen elokuvaan, jossa sitä ei alkujaan ole, on ainakin Yhdysvalloissa katsottu sopimusrikkomukseksi ja esim. Coloradossa Killers of the Flower Moonia esittänyt teatteri joutui lopettamaan sen väliajalliset näytökset.

Liki kolme ja puolituntiseen leffaan Iso-Britanniassa väliajan lisänneet teatterit ovat kuitenkin saaneet katsojilta kiitosta. Vartin väliajalla elokuvaa esittävän Vue-teatteriketjun johtaja Tim Richards kertoo, että 74 % katsojista on antanut väliajasta positiivista palautetta.

– Näen asian niin, että elokuva ei eroa elävästä teatterista ja monista urheilu- tai viihdetapahtumista. Ei ole useitakaan tapahtumia, joissa joutuu istumaan tuntikausia yhtä soittoa samassa kohtaa. Kun lähdet katsomaan upeaa show’ta, ei väliaika vie siitä huomiotasi. Itse asiassa se tekee siitä paljon mieluisamman, koska saat pienen tauon, etkä malta odottaa pääseväsi takaisin [show’n pariin], Richards veistelee.

Itse Scorsese kommentoi seikkaa näin (herättäen samalla kysymyksen, miksi esim. näytelmien väliaikakäytäntö ei vaikuta olevan hänelle tuttu):

– Väki voi istua televisionsa edessä katsomassa jotain viisi tuntia. On monia ihmisiä, jotka seuraavat teatterinäytelmää kolme ja puoli tuntia. Lavalla on eläviä näyttelijöitä – ei katsoja voi vain nousta ja pasteerata ympäriinsä. Pitää antaa kunnioitusta, [myös] elokuvaa pitää kunnioittaa.

 

Lähteet: The Guardian, Deadline, Hindustan Times

Toim. R. Isoviita

Lisää luettavaa