Russell Crowe oli ehdolla Taru sormusten herrasta -rooliin – näin siinä kävi

16.6.2024 04:37
Warner Bros./ Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu, 2003

Viggo Mortensen nousi kansainväliseen kuuluisuuteen näyteltyään Peter Jacksonin Taru sormusten herrasta -tulkinnan rohkeaa Aragornia. Mortensen ei kuitenkaan ollut Jacksonin ykkösvaihtoehto tähän rooliin. Leffasarjan tuotannon alussa Aragorniksi oli ehdolla useita nimiä, joista Russell Crowe kuului nimekkäimpiin.

Gladiaattori-tähti kiinnosti erityisesti studion johtoa. Jackson puolestaan olisi halunnut Aragorniksi alkuun Nicolas Cagen ja sitten erityisesti Daniel Day-Lewisin. Cagea ei kuitenkaan houkuttanut muuttaa Uuteen-Seelantiin. Day-Lewis puolestaan kieltäytyi roolitarjouksesta Jacksonin useista yrityksistä huolimatta. Tolkien-fantasia kuului näyttelijän mielessä niihin suuriin ja kalliisiin franchise-projekteihin, joihin hän ei halunnut mukaan. Jackson oli yhteydessä myös Croween, mutta ohjaajan puheet eivät vakuuttaneet tätä.

– Minusta tuntui vahvasti siltä, että studio oli päätöksen takana, eikä ohjaaja. Juttelin Peter Jacksonin kanssa puhelimessa, eikä hän sanonut sellaista, mitä ohjaajat sanovat, kun he todella yrittävät houkutella projektiin mukaan. Tavallaan aistin, että hänellä oli mielessään joku muu. Jos olisin lupautunut mukaan, olisin asettunut hänen tielleen, Crowe muistelee.

Tähti muistuttaa, että hän ja Jackson ovat molemmat Uudesta-Seelannista, joten maanmiehen aivoitukset avautuivat siten hänelle helpommin. Hän toteaa myös, ettei ole katunut ratkaisuaan.

Rooli ehti langeta tämän jälkeen Stuart Townsendille. Townsendin valmistautuessa kuvauksiin sekä studio että Jackson alkoivat kuitenkin empiä, koska tuskin kolmikymppinen Townsend vaikutti hieman liian nuorelta osaan. Hänen irrottauduttuaan Aragornin pestistä, nelikymppinen Mortensen kiidätettiin mukaan niin kiireellä, ettei tälle jäänyt paljoa aikaa valmentautua rooliin. Mortensenin kohdalla ongelma ei kuitenkaan ollut iso, sillä esim. ratsastamisen hän oli opetellut jo nuoruudessaan.

 

Lähteet: Variety, MovieWeb, CBR

Toim. R. Isoviita

Lisää luettavaa