Missä vika? The Marvels ei kilisytä kassaa toivotusti

12.11.2023 14:47
Disney/Marvel Studios/ The Marvels, 2023

Vasta elokuvateattereihin saapunut Marvel-seikkailu The Marvels vaikuttaa ensitietojen perusteella yhdeltä yhtiön isoimmista flopeista. Hieman alle parituntinen sarjakuvaversiointi tuo valkokankaille takaisin Brie Larsonin näyttelemän Carol Danversin alias Captain Marvelin. Tällä kertaa supersankarin voimat sotkeentuvat kahden muun supersankarin voimien kanssa, mikä tuo omat hankaluutensa ihmetekoihin.

Leffa vaikuttaa keräävän avausviikonlopultaan vain 47-52 milj. dollaria kotimaassaan ja maailmanlaajuisesti 110-115 milj. dollaria. Tällainen avaus on arviolta 270 milj. dollaria maksaneelle toimintaseikkailulle vaisu – Marvelin elokuvauniversumin historiassa se on yksi kaikkein huonoimmista. The Marvelsin mahdolliselle floppaamiselle on tarjottu syytä mm. näyttelijöiden liiton vastikään päättyneestä lakosta, mikä esti leffan tähtien markkinointikiertueet.

Yksittäistä syytä The Marvelsin kehnoon suosioon ei kuitenkaan ole. Elokuvan markkinointi tosin olisi voinut olla näkyvämpää: se esim. loisti poissaolollaan heinäkuisesta San Diegon Comic-Con -tapahtumasta, jossa leffaa olisi voitu tuoda esiin myös muuten kuin näyttelijöiden kanssa. Comic-Con-näkyvyydellä on kiihdytetty sanan levittämistä mm. Marvelin aiemmista The Avengers -elokuvista.

The Marvelsin heikkoa menestystä on perusteltu lisäksi yleisön kyllästymisellä supersankariseikkailuihin. Toisaalta suurta yleisöä on jaksanut yhä kiinnostaa tämän lajityypin elokuvien katsominen. Esim. The Guardians of the Galaxy Vol. 3 on ollut neljänneksi tuottoisin leffa tänä vuonna. Kyseinen jatko-osa sai yleisön tyytyväisyyttä mittaavalta CinemaScore-palvelulta kirkkaan A-luokituksen, kun taas The Marvelsin sisältö ilmeisesti jättää toivomisen varaa: sen luokitus on himmeämpi B, sama kuin aiemmalla Marvel-flopilla, Eternalsilla.

Arvosteluissa The Marvelsin epäkohdiksi on listattu mm. elokuvan tuntuminen kuin pidennetyltä lisäepisodilta Ms. Marvel -tv-sarjaan (Rolling Stone). Leffaa on luonnehdittu myös häilyvästi ohjatuksi ja käsikirjoitetuksi, kuin se olisi kursittu kokoon muista elokuvista ja tv-sarjoista otetuista palasista irtonauruja varten (Toronto Star). The Marvelsin taistelukohtauksia on kuvailtu sekaviksi ja pääosakolmikon Brie Larson, Iman Vellani ja Teyonah Parris käsiinsä saamaa materiaalia niukaksi (The New Yorker). Näillä eväillä ei siis pitkälle pötkitä.

 

Lähteet (artikkelissa edellä mainittujen lisäksi): Deadline, ScreenRant, Comicbookmovie.com

Toim. R. Isoviita

Lisää luettavaa