Yhdysvaltain elokuva- ja tv-käsikirjoittajien liiton lakon virallinen päättymispäivä on tänään keskiviikkona. Vaikka työriidan osapuolten sovusta kerrottiin julkisuuteen jo aiemmin, käsikirjoittajien paluu töihin tapahtuu sovitusti vasta tänään. Liiton johto kehottikin aiemman ilmoituksensa yhteydessä, että käsikirjoittajat seuraisivat vielä näyttelijöiden yhä lakossa olevan liiton (SAG-AFTRA) jäseniä tukemaan näitä omille työnseisausmarsseilleen.
Käsikirjoittajien liiton eli WGA:n uuden kolmivuotisen sopimuksen pitäisi taata liiton jäsenille parempaa palkkaa, mukaan lukien kirjoitusprosessin käynnistysvaiheeseen liittyvät korvaukset, ja parempia työoloja. Kirjoittajien työnseisauksen päättyminen on puhaltanut henkeä myös vanhaan tuttuun elokuvaprojektiin, jota on jo pidetty kuopattuna.
Kyseessä on Star Trek -jatkumoon kuuluvan vuoden 2009 Star Trek -elokuvan jatko-osa, ns. Star Trek 4. Käsikirjoittaja ja ohjaaja Lindsey Anderson Beerin mukaan puheet leffan kuoppaamisesta ovat olleet vääriä:
– Se on yhä vireillä. Tykkään siitä projektista, vaikka minun oli hypättävä siitä ohjatakseni Pet Sematary: Bloodlines -elokuva.
Vaikka Anderson Beer ei välttämättä palaisikaan Star Trek -leffan pariin, hänen kommenttinsa on samoilla linjoilla ohjaaja Matt Shakmanin esittämän kanssa. Shakmanin piti ohjata uusi Star Trek -elokuva, mutta aikataulun muuttuessa hän siirtyi Fantastic Four -projektin pariin. Tästä huolimatta hän katsoi Enterprise-avaruuslaivan miehistöllä olevan tulevaisuutta:
– Päämääränä on varmasti löytää yhä enemmän yleisöä Star Trekille. Olen sen suuri fani ja on todella harmi, etten saanut sovitettua [sitä] elokuvaa kalenteriini.
Lähteet: CBR, Collider, SlashFilm, Deadline
Toim. R. Isoviita