Isopalkkaiset näyttelijät George Clooneysta Scarlett Johanssoniin yrittävät saada pyörät jälleen pyörimään Hollywoodissa

20.10.2023 15:07
Disney/Tomorrowland, 2015

Ns. elokuva- ja tv-tuottajien yhteenliittymä AMPTP ja näyttelijöiden liitto SAG-AFTRA ovat ajautuneet yhä kauemmas toisistaan neuvotteluissaan. Heinäkuun puolivälissä käynnistynyt näyttelijöiden liiton lakko ei siis näytä olevan päättymässä vieläkään. Tästä syystä esim. odotetun Deadpool 3:n kuvaukset ovat yhä kesken ja leffan ensi-iltaa jouduttu liikuttamaan toukokuulta 2024 eteenpäin.

Nyt on epäselvää, siirtyykö Hugh Jackmanin ja Ryan Reynoldsin uusi sarjakuvaraina vain heinäkuun 2024 lopulle, lokakuulle 2024, vai jopa vielä pidemmälle. Tilanne on kuitenkin rasittava eri toimijoiden näkökulmista – kun näyttelijät eivät työskentele, myöskään esim. kuvausryhmien muille jäsenille ei juuri ole töitä, eikä elokuvayhtiöillä ole levittäjille uutta tarjottavaa. Toisaalta lakkoilevien näyttelijöiden tulot ovat pudonneet, ja SAG-AFTRA muistuttaa kaikkia jäseniään pysymään kurimuksesta huolimatta ruodussa.

Yksi SAG-AFTRA:n viimeisimmistä muistutuksista koskee Halloweenin juhlintaa: liiton jäsenet eivät saa julkisesti esiintyä vaikkapa hittielokuva Barbien hahmoiksi sonnustautuneina. Se katsottaisiin elokuvan markkinoinniksi ja tällainen markkinointi on näyttelijöiltä lakon aikana kiellettyä.

Kestämättömään tilanteeseen halutaan silti ratkaisu. Ainakin osa SAG-AFTRA:an kuuluvista suuripalkkaisista näyttelijöistä on päättänyt astua esiin edesauttaakseen sovun syntymistä. Mm. George Clooney, Scarlett Johansson, Ben Affleck, Tyler Perry ja Emma Stone ovat ehdottaneet muutosta liiton jäsenmaksuihin. Tämä ykkösluokan tähtien jäsenmaksuja koskeva muutos toisi vuosittain yli 50 milj. dollaria lisätuloja liiton kassaan. Samalla tähtijoukko on ehdottanut maksumallia, jossa kaikkein heikoimmassa tuloluokassa olevat jäsenet voisivat saada palkkionsa aiemmin kuin isotuloiset.

 

Lähteet: Indiewire, Deadline, Comingsoon.net

Toim. R. Isoviita

Lisää luettavaa