Paljastus vanhan supersankarileffan taustalta: teatteriversio leikattiin tuotantoyhtiöltä salaa

Moni tuntee Liam Neesonin nykyään Taken-leffasarjasta, mutta draamoista toimintaelokuviin siirtynyt tähti teki jo 1990-luvun taitteessa yhden kiinnostavan toimintaelokuvan. Kyseessä on supersankarileffa Darkmanin päärooli. Elokuvan ohjasi ja osin myös ideoi mm. Spider-Man-rainojen takaa tuttu Sam Raimi.

Raimi olisi halunnut alkujaan tuoda valkokankaille elokuvan pulp-kirjallisuuden ja radiokuunnelman hahmo Shadow'sta, mutta tämän oikeudet oli jo ostettu muualle. Niinpä Raimi loi kumppaneineen Darkmanin, mullistavaa teknologiaansa kokeilevasta tieteilijästä onnettomuuden seurauksena kehittyvän traagisen sankarin.

Darkmanin julkaisuprosessissa tapahtui kuitenkin jotakin sellaista, jota elokuvastudiot nykyään pyrkivät välttelemään tiukasti. Universal-studiolla ei uskottu Raimin näkemykseen, sillä elokuvan koenäytökset eivät antaneet kovin positiivista signaalia. Niinpä yhtiö palkkasi uuden leikkaajan saksimaan leffasta toisenlaisen. Leikkaaja, Bud S. Smith, ei halunnut Raimia mukaan työhönsä. Hän muokkasi elokuvasta paljon aiempaa lyhyemmän, mutta uudet koenäytökset viittasivat vahvasti siihen, että Smithin muutokset tekivät elokuvasta vain huonomman yleisön silmissä.

Kahden tunnin elokuvasta alle puolitoistatuntiseksi saksittu versio haluttiin studion puolesta kuitenkin julki, sillä yhtiössä koettiin, ettei elokuvaa ilmeisesti olisi parannettavissa enää millään tavoin. Kun studio oli lyönyt lukkoon suunnitelman teettää Smithin versiosta kopiot elokuvateatterilevitykseen, Raimi ja hänen pitkäaikainen leikkaajaystävänsä Bob Murawski ottivat oikeuden omiin käsiinsä ja leikkasivat salaa parin päivän sessiossa oman, lähempänä alkuperäistä versiotaan olleen version.

Salaa vielä kertaalleen uusiksi leikattu elokuva oli lopulta se, josta esityskopiot teetettiin. Universalilla ei luonnollisesti otettu tätä kevyesti, mutta filmikopioden valmistuttua yhtiö ei voinut enää tehdä asialle mitään.


Lähde: Collider

Kuva: Universal/Darkman, 1990

R. Isoviita 21.08.2020 klo 15:00

Uusimmat uutiset