Leffateatterien sulkeminen tuo yllättävän muutoksen isojen elokuvayhtiöiden toimintaan

17.3.2020 06:14

Erityistoimet koronaviruksen riskiryhmiin kuuluvien ihmisten terveyden turvaamiseksi ovat ajaneet mm. elokuvateatterit sulkemaan ovensa myös Suomessa. Nopeasti muuttuva tilanne ei ole tehnyt hyvää suurille elokuvastudioille, jotka ovat varotoimien takia joutuneet perumaan suunniteltuja ensi-iltoja, pysäyttämään turistivierailut alueillaan ja myös monet kalliit tuotannot, kuten Matrix 4:n ja kolmannen Ihmeotukset-elokuvan kesken kuvausten.

Viihdejättien pörssikurssit ovat olleet rankassa syöksyssä – esim. Disneyn osake on pudonnut alle sadan dollarin, sen huideltua vielä viime marraskuussa 150 dollarin tietämillä. Sonyn osake puolestaan oli vielä tammikuussa yli 70 dollaria, mutta sekin on romahtanut nyt 50 dollarin tietämille. Eri yrityksissä onkin ryhdytty radikaaleihin toimiin.

Esim. Disney on siirtämässä pikavauhtia uuteen Disney+-suoratoistopalveluunsa uutuuselokuvansa Frozen 2:n ja Star Wars: The Rise of Skywalkerin. Sen kilpailija NBCUniversal puolestaan on luvannut tuoda omalle digitaaliselle levityskanavalleen tarjolle uutuusleffoja samaan aikaan kuin niiden oli tarkoitus avata isosti elokuvateattereissa. Näin ollen myös kotikaranteenissa oleva katsoja pääsisi näkemään maksusta esim. tuoreen kauhuleffa The Invisible Manin ja klassikkokirjafilmatisointi Emman Universalin digitaalisen videopalvelun kautta. Päätös on yllättävä, sillä aiemmin suuret studiot ovat suhtautuneet erittäin nihkeästi yleisön pyyntöihin kaventaa minkään leffan elokuvateatterikierroksen ja kotijulkaisun välistä aikaa.

 

Lähteet: THR, Deadline, ComingSoon, Yahoo Finance

Kuva: Disney Enterprises/Frozen 2, 2019

Lisää luettavaa