Etusivu Foorumit Legendaloota Viimeksi luettuja kirjoja, sarjakuvia, ym. Vastaa aiheeseen: Viimeksi luettuja kirjoja, sarjakuvia, ym.

#152632
Brutus
Osallistuja

Erasmus Rotterdamilainen: Tyhmyyden ylistys

Eurooppalaisen huumorikirjallisuuden ehdoton klassikko suoraan 1500-luvun alkuvuosilta. Kirjassa antiikin jumalhahmoista Tyhmyys esittelee ylpeästi hyveitään ja aikaansaannoksiaan hyvinkin räävittömään ja yliampuvaan sävyyn, ja teksti onkin täynnä suoraa kritiikkiä aikansa yhteiskuntaa ja kulttuuria kohtaan.

Mitä olisivatkaan rakastavaiset ilman aimo annosta iloista tyhmyyttä ja lapsellista naiiviutta toisen heikkouksille, mitäpä tulisikaan sodista ilman miessukupuolen typerää taipumusta ahneudelle ja väkivallalle. Entä kuinka onnistuisi kansan hengenelämä ilman aimo annosta puhdasta tyhmyyttä? Johan moni lurjuskin kuvittelee pääsevänsä synneistään jakamalla varastamalla keräämiään rahoja kirkolle aneina.

Periaatteessa moni kohta tästä kirjasta oli aikoinaan todella vaarallista materiaalia ja olisi voinut johtaa koviin rangaistuksiinkin, mutta Erasmuksen yllätykseksi kirjasta tulikin jättimäinen bestseller, ja paavikin nauroi sille vedet silmissä. Pidemmällä aikavälillä Erasmuksen naseva kritiikki luultavasti vaikutti myös uskonpuhdistuksen syttymiseen.

Lisää luettavaa