Liian myöhään
Alkuperäinen nimi:Just Before Dawn
Valmistusvuosi:1981
Pisteytyksiä: 7
Tarkka arvio: 3.43
Just Before Dawn on Jeff Liebermanin ohjaama, slasher-genren kultakauden pienimuotoinen unohdettu klassikko. Tää on jäänyt melko pienelle huomiolle jos vertaa moniin aikalaisiin, jopa kehnompiin teoksiin kyseisen alalajin parista. Just Before Dawn on kiteytettynä kuin yhdistelmä Syvää jokea ja Texas Chain Saw Massacrea. Joskin Lieberman itse on kertonut, ettei hän tätä filmatessaan ollut edes nähnyt Teksasin moottorisahamurhia. Yhteys Syvään jokeen on kuitenkin ilmeinen, sitä ei voi kiistää. Elokuvassa nuorisoporukka lähtee sankan metsän ympäröimälle vuorelle retkelle. Eipä aikaakaan kun paikalle ilmaantuu joku heitä piinaamaan ja homma saa perinteisiä slasher-leffan piirteitä. Vaikka juoni on varsin suoraviivainen ja perinteinen, niin Just Before Dawn nousee omalla omaperäisyydellään esiin genren valtavasta elokuvamäärästä. Viihdyin tän parissa kyllä ihan todella hyvin. Elokuva saavuttaa myös paikoin sopivan creepyn tunnelman ja muutamia todella tehokkaita kohtauksia mukaan mahtuu kyllä. Cast on kautta linjan ihan kelvollinen, päällimmäisenä tietysti mieleen jäi konkari George Kennedy. Kuitenkin myös tykinruokana toimivat teinit saa tässä ihan mukavasti hahmojaan rakennettua. Leffa ottaakin aikansa käynnistyäkseen kunnolla. Tunnelmaa rakennellaan ihan rauhaksiin, eikä Just Before Dawn oikeastaan missään vaiheessa ylly miksikään gore-ilotteluksi. Sitä elokuva toisaalta ehkä olis vielä vähän kaivannut ja se olis sopinut tuohon tyyliin todella hyvin. Jälkeenpäin kun miettii, niin nykyään on valtava määrä elokuvia jotka on selvästi tälle filmille velkaa. Wrong Turn -elokuvasarja nyt vaikka heti ilmeisenä esimerkkinä. Suosittelen kyllä ehdottomasti ottaan tän haltuun, jos slasher-leffat kolahtaa!