Laittomat (2012)

Alkuperäinen nimi: Lawless
Cannesin kilpasarjaan 2012 valittu Laittomat (Lawless) on tositapahtumiin perustuva tarina veljeydestä, ahneudesta, rakkaudesta ja murhasta. John Hillcoatin (Tie) ohjaaman rikosdraaman pääosissa nähdään mm. Tom Hardy, Jessica Chastain, Gary Oldman, Mia Wasikowska, Shia LaBeouf, Jason Clarke ja Guy Pearce. Nick Caven käsikirjoittama Laittomat (Lawless) kertoo Bondurantin veljeksistä, jotka ajautuvat viinan salapolttajiksi ja trokareiksi yrittäessään selviytyä lama-ajan Amerikassa. Röyhkeiden j... Lue lisää
- Ensi-ilta: 07.09.2012
- Ohjaajat:
- John Hillcoat
- Käsikirjoittajat:
- Matt Bondurant, Nick Cave
- Pääosanäyttelijät:
- Dane DeHaan, Gary Oldman, Guy Pearce, Jason Clarke, Jessica Chastain, Mia Wasikowska, Shia LaBeouf, Tom Hardy
- Maat:
- USA
- Kielet:
- englanti
Arvostelut
Tosipohjaisten legendojen ja kieltolakielokuvien ystäville.
On vuosi 1931, Amerikka kärvistelee lamassa ja kieltolain luomassa kuivuudessa. Virginian metsissä sitä tuskin huomaa, sillä paikalliset pitävät pannut kuumina ja trokaavat viinaa minkä ehtivät. Sheriffi katsoo touhua läpi sormien, kunnes ylemmät lainvalvojat puuttuvat peliin. Ison kaupungin kurinpitäjä, hiusvedestä niljakas ja naismaisesti naurava Charlie Rakes (Pearce) uskoo saavansa metsien miehet kuriin. Seudun pahamaineisimpiin viinanpolttajiin lukeutuvat Bondurantin veljekset puolestaan uskovat vain legendaan omasta kuolemattomuudestaan. Siinä pähkinänkuoressa se, millaisesta konfliktista Laittomat kertoo.
Elokuvan taustalla on toiminut tosipohjainen kirja kyseisistä Bondurantin veljeksistä. Hiukan yllättäen sen on muokannut käsikirjoitukseksi Nick Cave, jonka useimmat tuntevat ehkä parhaiten alternative-muusikkona. Ohjaaja John Hillcoatin, joka on ohjannut Caven aiemmatkin harvat käsikirjoitukset elokuviksi, ei anna auteurmaisia merkkejä itsestään mutta Laittomia voi silti pitää ainakin mielenkiintoisena vastapainona muutama vuosi sitten ilmestyneelle gangsterileffa Public Enemiesille. Bonduranteja ei kuvata samalla tavalla vinksallaan oleviksi kuin Public Enemiesin John Dillingeriä, eikä Laittomat esitä myöskään väkivaltaa yhtä kovalla tavalla kuin se. Tietysti Bondurantienkin elämään kuuluu verinen puoli, mutta tämän leffan kerronnan sävy on romantisoivampi. Tapahtumat etenevät suoraviivaisemmin ja Bondurantit kuvataan eräänlaisina antisankareina, karskeina tyyppeinä, jotka taivuttavat lakia omaksi hyödykseen vain sen verran kuin hyvään elämään korvessa tarvitsevat.
Suoraviivaiseksi voisi kutsua myös sitä tapaa, miten elokuvan hahmot on esitetty. Heissä ei ole paljon mitään tiettyjen arkkityyppien ulkopuolista, mikä tekee hahmoista totta kai helppotajuisia mutta samalla jotenkin yksipuolisia. Jossakin Steven Seagal -pätkässä sellaiset tyypit ovat oikeassa paikassa, mutta Laittomien tosipohjaisuus ja näyttelijävalinnat vihjaavat, ettei tässä nyt ole alkujaan ihan sellaista elokuvaa suunniteltu.
Arkkityypeiksi typistettyinä hahmot muuttuvat helposti ylilyödyiksi. Yön ritarin paluun pahaa jätkää, Banea, kelvollisesti esittänyt Tom Hardy vetäisee Forrest Bondurantin roolin vähäeleisesti mutta – luultavasti ohjaaja Hillcoatin siunauksella – kuulostaen ja näyttäen Tom Hanksilta. Onnistunut imitaatio, mutta sen olisi voinut säästää jonnekin muualle kuin tähän elokuvaan, sillä nyt se on vain häiritsevä tekijä. Humaltuneena hurjaa keskimmäistä veljestä näyttelevä Jason Clarke ja elokuvan varsinaista keskushahmoa, väheksyttyä kuopus Jack Bondurantia näyttelevä Shia LaBeouf eivät onneksi kuulosta imitaattoreilta. Niin ollen heistä syntyy hiukan siedettävämpi vaikutelma. Mutta heidän vastapoolinaan toimivan Guy Pearcen Charlie Rakes heiluu uskottavan rajamailla. Jos Pearcen sattuu muistamaan höyheniin ja glitteriin puettuna 1990-luvulta, Rakesia voisi luonnehtia sen hahmon aikuisemmaksi ja ilkeämmäksi painokseksi.
Kerronnallisesti leffa etenee hyvässä rytmissä, eli jännityksen lauettua on aina tilaisuus hengähtää. Mutta kokonaisuutena ajatellen Laittomat ei kuitenkaan ole mikään elokuvataiteen visionäärisin taidonnäyte. Saattaa olla, että Laittomat toimii sellaiselle katsojalle parhaiten, joka janoaa tosipohjaisia legendoja, eikä ole vielä kyllästynyt peruskaavan mukaan rakennettuihin hahmoihin. Kappaleena amerikkalaisten historiaa Bondurantin veljestrion tarina mahtuu hyvin siihen jatkumoon, missä on jo nähty mm. Bonnie ja Clyde (1967) ja Eliot Nessin Al Capone -jahtia kuvannut Lahjomattomat (1987).

Appelcosine
Käyttäjä , 9 arvostelua
Arvosteltu: 07.09.2012
Katsottu: Teatterissa
Saman kategorian TOP-leffoja
Suosituksia
Kommentit
Arvostelut
Sekoittaa tunteellisen veljestarinan ja rikoselokuvan väkevästi keskenään.
andy 07.09.2012 18:32
Tosipohjaisten legendojen ja kieltolakielokuvien ystäville.
Appelcosine 07.09.2012 06:10
J.Lipponen
Käyttäjä
29.07.22 klo 15:29
Paranoid
Käyttäjä
04.08.18 klo 12:02
afterman
Käyttäjä
15.05.18 klo 00:35
Tupolev79
Käyttäjä
17.05.17 klo 17:57