Vuoden toistaiseksi viihdyttävin toimintaelokuva, joka tarjoaa hurmeisen väkivaltaoopperan ja onnistuneen päätöksen Denzel Washingtonin tähdittämälle The Equalizer trilogialle. 

9.9.2023 21:18

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:The Equalizer 3
Valmistusvuosi:2023

Vuosina 1985-1989 televisiossa pyörinyt tv-sarja Kutsukaa McCall kertoi tarinan Edward Woodwardin esittämästä entisestä hallituksen huippuagentista, joka suojeli viattomia ihmisiä rikollisilta ja ilkeiltä ihmisiltä. Vuonna 2014 ohjaaja Antoine Fuqua ja käsikirjoittaja Richard Wenk tehtailivat Kutsukaa McCall -tv-sarjan pohjalta Denzel Washingtonin tähdittämän toimintatrillerin The Equalizer, jossa Denzel Washingtonin esittämä entinen huppuagentti Robert McCall ottaa yhteen Venäjän mafian kanssa ja lopputuloksena syntyi viihdyttävän toimiva toimintaelokuva. 2018 kolmikko Denzel Washington, Antoine Fuqua ja Richard Wenk palasivat yhteen jatko-osassa The Equalizer 2, joka on viihdyttävä jatko-osa. Siinä vihulainen tulikin tällä kertaa omasta maasta ja Denzel Washingtonin uralle ensimmäinen jatko-osa. Nyt kolmikko saattaa Denzel Washingtonin tähdittämän The Equalizer -tarinan ja -trilogian päätökseen varsin komeassa toimintadraamassa.

Otettuaan yhteen rikollisten kanssa, Robert McCall (Denzel Washington) saa vakavan osuman ja päätyy toipumaan Etelä-Italian pieneen Altamonten kaupunkiin, paikallisen Gio Bonuccin (Eugenio Mastrandrea) luokse. Hetken aikaa toivuttuaan McCall tutustuu paikalliseen tarjoilijaan Aminahiin (Gaia Scodellaro) ja maanviljelijään Enzo Arisioon (Remo Girone) ja huomaa hiljalleen löytäneen itselleen rauhan. Altamonten kaupunkia pitää tiukassa otteessaan rikollisjäjestö Camorra ja sen johtaja Vincent Quaranta (Andrea Scarduzio) ja asiat, joista hän ei pidä, yleensä räjäytetään tai lähetetään ruumishuoneelle. Vincent Quaranta käy tekemillään huumerahoilla kauppaa Isis-terroristien kanssa. Lopulta CIA:n johtaja Frank Conroy (David Denman) lähettää nuoren agentti Emma Collinsin (Dakota Fannning) selvittämään tilannetta. Tilanne eskaloituu täydelliseksi ruumisralliksi ja Robert McCall tajuaa, että hänen on vielä kerran kaivettava se ikävämpi versio itsesään esiin ja pistettävä loppu tälläiselle hirmuvallalle.

Equalizer 3 on kivenkova toimintadraama ja näyttävä päätös The Equalizer -trilogialle. Antoine Fuqua kuljettaa tarinaa mukavan verkkaisesti eteenpäin, nostattataen kuitenkin koko ajan hiljalleen kasvavan uhkan taustalle tikittämään kuin aikapommin. Avauskohtaus itsessään näyttää mihin tarinan väkivaltaisimmat jaksot pystyvät, sillä tarinan toimintakohtauksissa Antoine Fuqua on kuin kotonaan. Teräaseet ja nyrkit murjovat ja silppovat melkein jokaisen ihmisen kehonosan. Keskivaiheilla homma muistuttaa enemmän jotain Terrence Malickin maalaamaa maisemakuvaa, jossa Robert McCall tutustuu Altamonten rannikkokaupunkiin ja sen uusiin ihmisiin. Richard Wenkin käsikirjoittama Equalizer 3 on perinteinen hyvä vs paha -asetelma, jossa pieni yhteisö on täysin turmeltuneen pahan vallassa. Pahan, joka poistaa kaiken tielleen tulevan hetkessä ja lopulta yksi mies nousee vastustamaan tälläistä terroria. Aikaisempien Equalizer-elokuvien tarinat yhdistetään parilla näppärällä takaumalla tähän uuteen tarinaan. Equalizer 3 hakkaa myös kuluvana vuonna ilmestyneet uudet (John Wick) ja (Mission: Impossible) toimintaelokuvat jo siinäkin, että Antoine Fuqua ja Richard Wenk ovat tiivistäneet tarinankerronan vajaaseen kahteen tuntiin.

Denzel Washington kantaa Robert McCallin roolin harteillaan erinomaisesti tehden hahmosta yhtä aikaa rauhaa rakastavan miehen, mutta hetkessä täysin jääkylmän tappokoneen, joka pistää melko rumillakin tavoilla pahiksia kylmäksi. Denzel Washingtonin kanssa jo mainiossa (Man on Fire:2004) elokuvassa esiintynyt Dakota Fanning on pätevä nuorena CIA-agenttina ja parit yhteiset kohtaukset Washingtonin kanssa sujuvat mainiosti. David Denman piirtää melko tavallisen kuvan tiukasta CIA:n johtajasta. Pääpahis Andrea Scarduzion Vincent Quaranta jää melko tavanomaiseksi väkivallalla asioita hoitavaksi mafiapomoksi ja samalla aikaisempien Equalizer pahisten, Marton Csokasin Teddyn ja Pedro Pascalin Dave Yorkin, varjoon, vaikka kumpikaan näistä ei mitään ikimuistoista pahista esittänyt. Eugenio Mastrandrea, Remo Girone ja Gaia Scodellaro tuovat hieman lämpöä ja ystävällisyyttä muuten melkoisen rumaan väkivaltaralliin.

Kokonaisuutena Equalizer 3 on vuoden toistaiseksi viihdyttävin toimintaelokuva, joka tarjoaa hurmeisen väkivaltaoopperan ja onnistuneen päätöksen Denzel Washingtonin tähdittämälle The Equalizer trilogialle.

Arvosteltu: 09.09.2023

Lisää luettavaa