Vaikka elokuva onkin 85 vuotta vanha sen uskottavuus ei ole paljoakaan kärsinyt.

18.11.2005 20:16

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:Kabinett des Doktor Caligari, Das
Valmistusvuosi:1920
Pituus:71 min

Tivoli on saapunut kaupunkiin! Ja sen mukana Tohtori Caligari, mukanaan unissakävelijä Cesare. Hyvät ystävykset Francis ja Alan päättävät lähteä tivoliin. Tivolissa he menevät katsomaan Cesarea, joka pystyy ennustamaan ihmisen tulevaisuuden. Alan pyytää Cesarea ennustamaan hänen tulevaisuutensa. ”Kuinka kauan minä elän”, kuuluvat sanat Alanin suusta. ”Tuo aika on lyhyt. Kuolet aamunkoitteessa”, vastaa mystinen Cesare. Ja niin tapahtuukin: Alan löytyy aamulla kuolleena vuoteestaan. Siinä elokuvan juonta, josta tuskin kannattaa kertoa yhtään enempää.

Vaikka elokuva onkin 85 vuotta vanha, sen uskottavuus ei ole paljoakaan kärsinyt. Pahvista rakennetut, vääristyneet, lähes epärealistiset lavasteet, valmiiksi maalatut varjot ja ylitseampuva meikkaus, ovat omiaan luomaan sairaan ja vääristyneen tunnelman.

Nämä vanhat kauhuleffat eivät yleensä pysty pelottamaan, mutta tämä sai hieman ahdistuneen tunnelman aikaan. Maailman pelottavin leffa tämä ei ole, mutta kohtuu pelottava silti. Elokuva ei turvaudu naurettaviin shokki-efekteihin vaan luo pelottavaa tunnelmaa.

Musiikki on yksipuolista urkusoittoa, joka sopii tähän oikeastaan aika hyvin. Jotkut eivät urkumusiikille lämpene ja täytyy myöntää, etten minäkään yleisesti siitä pidä. Varsinkin Charles Chaplinin Kultakuume-elokuvassa meinasi hermot mennä. Jostain syystä tämän elokuvan urkumusa vain tehoaa ja luo sitä ”Feelingiä”.

Käsikirjoitus on mahtava ja kekseliäs. Siitä löytyy aina jotain uutta, kiitos Robert Wienen synkän ja tasokkaan ohjauksen. Aika vähän ”dialogia” tosin, vaikka onkin mykkäleffasta kyse. Näyttelijät hoitavat roolinsa moitteitta, mutta muiden yläpuolelle nousee silti Werner Krauss Tohtori Caligarina.

Yhteenveto: Painajaismainen tunnelma, tunnelmarikas musiikki, synkkä ohjaus ja outo, kekseliäs käsikirjoitus ovat saatu hienoon pakettiin. Loistelias kauhudraama, jota suosittelen kaikille, jotka eivät kammoa mykkäleffoja.

Pienenä tietoiskuna tässä, että Tri Caligarin kabinetti avasi elokuvan ovet monelle mukana olleelle näyttelijälle. Suurimman suosion heistä saavutti kuitenkin Cesarea esittänyt Conrad Veidt. Conrad Veidt nimittäin pääsi Amerikkaan asti ja mukaan elokuvaan Casablanca Majuri Strasseriksi. Ja vielä nippelitietona, että Fritz Langille oli tarjottu mahdollisuus ohjata tämä, mutta hän kieltäytyi, koska oli suunnittelemassa ensimmäistä elokuvaansa ”Die Spinnen”.

nimimerkki: Scarface

Arvosteltu: 18.11.2005

Lisää luettavaa