Toiminta on näyttävää ja kerronta tarpeeksi vauhdikasta.

30.7.2003 13:19

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Alkuperäinen nimi:Demolition Man
Valmistusvuosi:1993
Pituus:115 min

Stallone on tehnyt surkeita leffoja 90-luvulla, mutta kaksi niistä nousee neljään tähteen: Cliffhanger ja samana vuonna valmistunut Demolition Man.

John Spartan on perinteinen kovaotteinen poliisi Los Angelesista. Vasten käskyjä hän hyökkää psykopaattisen Simon Phoenixin tukikohtaan ja saa aiheutettua mittavien tuhojen lisäksi 30 panttivangin kuoleman.
Oikeus tuomitsee Spartanin jäädytettäväksi. Tulevaisuus ei olekkaan tällä kertaa synkkä ja ankea, vaan iloinen ja pirteä. Tupakointi, lihan syönti, seksi ja kaikki muut ”epäterveellinen” on kielletty, kiroilustakin saa sakkoja. Ihmiset ovat kuolleet luonnollisesti jo viimeiset 15 vuotta, kunnes Simon Phoenix sulatetaan jäistä ja hän aloittaa mielipuolisen murhasurmatappo kiertueen. Phoenixin mellastettua aikansa poliisit päättävät sulattaa myös John Spartanin, jonka tehtävänä on ottaa Phoenix kiinni. Kaikki ei silti tunnu olevan kohdallaan. Phoenix tuntuu hallitsevan kaikki tietojärjestelmät ja tulevaisuuden vempeet, Spartan taas tykkää ompelusta.

Demolition man on huumoristinen toimintaleffa, josta ei puutu tyylikästä actionia tai oikeasti hauskoja tulevaisuudelle vittuiluja. Stallone hoitaa hommansa yrseänä John Spartanina ihan hyvin. nykyään Bladesta tunnettu Wesley Snipes hieman ylinäyttelee, mutta sopii silti psykopaatin osaan hyvin. Sandra Bullock söpöilee tulevaisuuden poliisina ihan hyvin, vaikka näyttelijän lahjat eivät mahtavat Bullocilla olekkaan.

Ohjauksesta vastaa (itselleni tuntematon) Marco Brambilla, joka hoitaa hommansa hyvin. Toiminta on näyttävää ja kerronta tarpeeksi vauhdikasta. Käsikirjoitus on myös harvinaisen nerokas, jossa vitsejä ätkitään juuri sopivasti ja ammuskelua sijoitellaan sinne tänne. Dialogi on myös mukavaa kuunneltavaa ja klassisia sanontoja olisi vaikka millä mitalla. Perusrähinöinnin päälle yritetään rakentaa vielä erillistä murhatarinaa, joka toimii sinänsä hyvin, mutta on loppujen lopuksi aika turha.

Demolition man on hyvin kirjoitettu ja ohjattu tarina, jossa on pointit kohdallaan ja huumoritoimintaa juuri sopivasti.

nimimerkki: Criiticco

Arvosteltu: 30.07.2003

Lisää luettavaa