Tekijöillä on ollut kieli poskessa leffaa tehdessä.

4.4.2005 18:11

Alkuperäinen nimi:3000 miles to Graceland
Valmistusvuosi:2001

Vuonna 2001 valmistui kasinoryöstöstä kertova Määränpäänä Graceland, jota yleensä vertaillaan samana vuonna valmistuneeseen Ocean’s Eleveniin. Ocean’s Eleven ei luota väkivaltaiseen ryöstötekniikkaan vaan taktikointiin, toisin kuin virkaveljensä jossa väkivalta on veristä. Itse pidän Gracelandia kuitenkin hiukan onnistuneempana sillä viihdettä ja mäiskettä tarjotaan koko rahalla. Valitettavasti yleisö oli toista mieltä eikä menestystä tippunut.

”There’s a thousand pretty women waitin’ out thereAnd they’re all livin’ devil may careAnd I’m just the devil with love to spareViva las vegas, viva las vegas”– Elvis Presley Viva las Vegas

Viisi ryöstäjää on ottanut tavoitteekseen ryöstää kasinon elvikseksi pukeutuneina elvisviikon aikana. Porukkaa johtaa Thomas J. Murphy (Kevin Costner), josta muotoutuu leffan pahis. Porukka vetääkin shown kasinolla onnistuneesti vaikka yksi takaisku koetaan joka johtaa myöhemmin siihen että Thomas pettää ja ampuu koko porukan. Yksi miehistä Michael (Kurt Russell) kuitenkin selviää verilöylystä luotiliiviensä avulla. Tämä saa tietää Thomasin aikeista ja päättää saada rahat ennen Thomasta. Soppaan lisätään vielä kuvioihin sotkeutava yksinhuoltajaäiti (Courteney Cox) ja tämän varasteleva poika niin kaaos on valmis.

Elokuva alkaa tietokoneella tehdyllä animaatiolla, jossa skorpionit ottavat mittaa toisistaan. Vaikka skorpionit ovat kuin videopelistä repäistyjä niin silti jo avausjakso on cooli. Sen jälkeen pohjustetaan tapahtumia kuinka Michael tutustuu yksinhuoltajaäiti Cybiliin ja kasinoryöstöön osallistuvat ryöstäjät näytetään. Itse kasinoryöstö on toteutettu niin loistokkaasti että silmä lepää. Rehti väkivallalla mässäily ja ryöstön yhteydessä näytettävä Elvis-imitaattorin lavaesiintyminen tekevät kohtauksesta todellista show’ta. Muutenkin toimintakohtaukset ovat hyvin toteutettuja vaikka inhoamani MTV-leikkaus kehystääkin niitä.

Leffasta näkyy myös selvästi se että tekijöillä on ollut kieli poskessa leffaa tehdessä. Myös huvittavia länkkäriviittauksia on leffasta hauska bongailla. Toisinsanoen huumoria ei leffasta puutu vaikka se ei olekaan pääosassa. Pituus saattaa tuntua aluksi pitkältä ja ylivenytetyltä tälläiseen elokuvaan, mutta kohtaukset on rytmitetty toisiinsa niin hyvin ettei kestoon kiinnitä enää huomiota. Pari idioottimaista kohtausta on tietenkin mukana mutta kokonaisuus näyttää hyvältä.

Myös leffan näyttelijäpuoli on kunnossa. Kurt Russell vetää roolinsa perusilmeellä, mutta enempäähän ei tarvitse hyvän jätkän esittämiseen. Kevin Costner sensijaan tekee mainion roolityön leffan pahiksena. Hahmo on kirjoitettu täydelliseksi sekopääksi sillä hänhän tappaa tai pahoinpitelee melkein kaikki tielleen sattuvat ihmiset. Courteny Cox onnistuu myös roolissaan eikä hän ole leimautunut Frendien Monicaksi. Sivuosissa nähdään monia tuttuja kasvoja aina Christian Slaterista Jon Lovitziin.

Keskivertoa parempi toimintapläjäys on kyseessä, joka iski meikäläiseen kovasti. Elokuva pystyy pitämään katsojan mielenkiintoa yllä koko kestonsa ajan eikä yhtään tylsää hetkeä koeta. Kokonaisuutena loistavaa viihdettä, jota koristaa vielä itse Kuninkaan musiikki. Loppuun korostaen: erinomaista viihdettä.

nimimerkki: Mask

Arvosteltu: 04.04.2005