Tämä hymyä huulille nostattava ja silmät kostuttava elokuva kuuluu ehdottomasti Chaplinin parhaimmistoon.

5.9.2005 02:21

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:City Lights
Valmistusvuosi:1931
Pituus:82 min

Chaplinin viimeiseksi jäänyt mykkäelokuva Kaupungin valot (City Lights) on yksi parhaimmista romanttisista komedioista. Tosin tyypitys ”romanttinen komedia” tuntuu väheksyvältä, sillä Kaupungin valot on jotain paljon enemmän.

Köyhä ja yksinäinen kulkuri (Chaplin) tapaa eräänä kauniina päivänä sokean kukkaistytön (Virginia Cherril) ja ihastuu tähän oitis. Sattuu kuitenkin niin, että tyttö sattuu luulemaan kulkuria miljonääriksi, joka tämä ei tietenkään ole. No, kulkuri päättää silti esittää sellaista ja se onnistuukin aika hyvin hänen tavattuaan oikein miljonäärin (Harry Myers) ja pelastettuaan tämän itsemurhalta. Miljonääri tunnistaa kuitenkin kulkurin ainoastaan ollessaan humalassa ja selvin päin ei ole tätä tuntevinaankaan. Tästä tietysti syntyy ongelmia eikä kulkuri muutenkaan selviydy kommelluksitta.

Tämä hymyä huulille nostattava ja silmät kostuttava elokuva kuuluu ehdottomasti Chaplinin parhaimmistoon siinä missä Diktaattori ja Nykyaikakin. Näin onnistunutta huumorin, romantiikan ja draaman sekoitusta harvemmin näkee. Ikimuistoisiin kohtauksiin lukeutuvat mm. Kulkurin ja tytön ensitapaaminen, kommelluksia laidasta laitaan sisältävä ravintolareissu, miljonäärin itsemurhayritys ja ennen kaikkea ne kuuluisat loppukuvat jotka ainakin tekivät minuun toden teolla vaikutuksen ja herättävät katsojan kauan piilossa olleet tunteet pinnalle.

Näyttelijäsuorituksista lienee turha puhuakaan. Chaplin on (jälleen) loistava, vaikkei Kulkurin hahmo nyt mikään hirveästi taitoa vaativa rooli olekaan. Virginia Cherril on yksi parhaimmista Chaplinin elokuvissa esiintyneistä naisnäyttelijöistä Paulette Goddartin rinnalla ja Harry Myers yksi koko elokuvan parhaimpia näyttelijöitä. Kaksikasvoisen multimiljonäärin osan Myers vetää kunnialla läpi eikä useien muiden näyttelijöiden tapaan ja hirveästi Chaplinin varjoon. Musiikki elokuvassa on mukavaa ja mieleenpainuvaa, käsikirjoitus hyvä ja muutenkin kaikki on Kaupungin valoissa viimeistä piirua myöten loistavaa.

DVD:n lisämateriaaleista löytyy kaikkea kivaa, mukaan luettuna trailereita, kuvagallerioita, runsaasti dokumentteja ja poistettu kohtauskin. Chaplin kokoelman mittavimpia ekstroja siis. Eräästä kylkiäisestä selvisi, että Chaplin oli ajatellut Kultakuumeesta tuttua Georgia Halea näyttelemään kukkaistyttöä Cherrillin tilalle. Onneksi päätös ei kuitenkaan toteutunut ja Virginia Cherril sai pitää roolinsa.

Kaupungin valot on loistava elokuva täynnä hymyä ja palan kurkkuun nostattavaa koskettavuutta. Kaikki tärkeimmät ja vähemmän tärkeimmät asiat ovat kondiksessa ja kaikki palat loksahtavat kohdalleen luoden näin ikimuistoisen leffaelämyksen. Jos olet leffafriikki ja pystyt sietämään vanhoja mustavalkoelokuvia, älä missään nimessä jätä Kaupungin valoja väliin. Koe se ja anna sen porautua mielesi syvimpiin syövereihin. Sitä ei voi unohtaa.

nimimerkki: Elokuvafriikki

Arvosteltu: 05.09.2005

Lisää luettavaa