Surullisesta tarinastaan huolimatta äärettömän kaunis kokemus.

8.3.2005 21:26

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:2046
Valmistusvuosi:2004
Pituus:129 min

2046:n tarina on suoraa jatkoa hongkongilaisohjaaja Wong Kar-Wain melodramaattiselle mestariteokselle In The Mood For Love. Vaikka 2046 toimiikin itsenäisenä tarinana, aikaisemman elokuvan näkeminen helpottaa tarinan yleissävyyn tutustumista, sekä päähahmo Chow Mo Wanin (Tony Leung) tulkitsemista. Reportterista kirjailijaksi ryhtynyt Chow muuttaa asumaan hotelliin, suunnitelmanaan kirjoittaa 2046-nimistä scifi-novellia. Novelli sijoittuu tulevaisuuteen, ja kertoo ihmisistä, ketkä haluavat matkustaa paikkaan nimeltä 2046. Täällä he voivat unohtaa nykyhetken, ja tarrautua menetettyihin muistoihinsa. Chow kertoo keksivänsä tarinan päästään, mutta todellisuudessa hän vuodattaa mustekynästä oman elämänsä tarinaa kirjan sivuille. Chow asuu huoneessa 2047, 60-luvun Hong Kongissa. Maa elää poliittisessa epätasapainossa, ja Chow omistautuu kirjaansa sekä erikoisiin ihmissuhteisiinsa.

Tony Leungin hahmo oli In The Mood For Lovessa hiljainen ja sympaattinen aviomies, jota raastoi vaimonsa syrjähyppy ja vaikea rakkaus naiseen nimeltä Su Li Zhen (In The Mood For Lovessa loistanut Maggie Cheung). Tässä elokuvassa Chow yrittää jättää nämä muistot taakseen, ja hänestä on kehkeytynyt letkeä, vapaamielinen ja jopa hieman kusipäinen naistenmies. Ainakin päältä päin katsottuna. Yhden yön jutut ovat miehelle melkein ruutininomaista, mutta hän kuitenkin törmää kolmeen naiseen, jotka ovat hänelle enemmänkin kuin aikaa tappavia tyydykkeitä. Huoneeseen 2046 muuttava Bai Ling (Ziyi Zhang) on nuori, kiivasluonteinen ja sensuelli neitokainen, kenen on vaikea tulkita eroa rakkauden ja ruumiillisen intohimon väliltä. Chown ja Bai Lingin välille kehkeytyy seksisuhde, joka heijastaa sitä emotionaalista onttoutta, jota Chow tuntee sisällään. Toinen tärkeä naishahmo on Wang Jing Wen (Faye Wong), hotellin omistajan tytär. Tytön isä ei hyväksy hänen suhdettaan japanilaiseen mieheen, ja Chow ryhtyy tunnekuohuista kärsivän tyttären tukevaksi ystäväksi ja lopulta pari ryhtyy kirjoittamaan Chown tarinaa yhdessä. Kolmas ”todellinen” nainen Chown elämässä on mysteerinen, uhkapelejä pelaava singaporelaisnainen, myöskin nimeltään Su Li Zhen (Li Gong). Chow tuntee etsivänsä hänestä sitä toista Su Li Zheniä, jota hän rakasti, ja jonka hän menetti, utuisessa menneisyydessään. Dramaattisen suukon saattelemana Chow jättää tämänkin Su Li Zhenin haikeaksi muistoksi. Chow kirjoittaa naisista vertauskuvan tarinaansa, mutta oikeassa elämässä hän joutuu luopumaan jokaisesta.

2046 on surullisesta tarinastaan huolimatta äärettömän kaunis kokemus. Näyttelijät ovat kaikki alansa parhaimmistoa, ja eritoten Tony Leung säteilee sitä tunnelmallista energiaa, joka tekee hänestä yhden parhaista näyttelijöistä näinä päivinä. Vahvoja naishahmoja tulkitsevat Ziyi Zhang, Li Gong ja Faye Wong tekevät niin sykähdyttävää työtä puheillaan, tunteillaan ja elkeillään, että katsojalla nousee tahtomattakin tippa silmään. Kenellekään hahmolle ei suoda onnellista loppua, mutta heidän kohtalot jätetään piinaaviksi kysymysmerkiksi. Henkilöiden dialogit ovat liikuttavia, ja ehkäpä tunteita nostattavin oli Tony Leungin kertojaäänen ajatelma:

Rakkaus on vain kysymys oikeasta ajoituksesta; oikean henkilön tapaaminen liian aikaisin tai liian myöhään on turhaa.

Wong Kar-Wain elokuvissa hieno visuaalisuus on lähes itsestäänselvyys, ja 60-luvun henkeä onnistutaan jäljittelemään 2046:ssa jopa paremmin kuin In The Mood For Lovessa. Film-noirmaista tunnelmaa uhkuu ilmassa paksun tupakan savun ja aistillisen tunnelmamusiikin saattelemana. Elokuvaan on myös lisätty yllättävä tekijä: päätarinaa tukevat futuristiset mielikuvituskohtaukset Chown scifi-novellissa. Värit, asusteet ja teknologia ovat 60-luvun yliampuvan utopistisen tulkinnan mukaisesti hieman absurdeja, mutta samalla erittäin silmiä hivelevää katsottavaa. Chown fiktiivisen maailman vertaus miehen omaan maailmaan tuo mukavan lisäkerroksen jo valmiiksi upeaan tarinaan: Suuren salaisuuden taakkaa kantava mies matkustaa loputtomalta tuntuvan ajan junassa, pois 2046:sta. Mikä 2046 oikeasti on, ja miksi tämä mies haluaa sieltä pois? Wong Kar-Wai jättää jälleen kerran monta suurta kysymystä katsojalle ruodittavaksi.

nimimerkki: SpaceCadet1

Arvosteltu: 08.03.2005

Lisää luettavaa