Saksalaista laatutyötä. Näin nasevaa pakettia ei kerta kaikkiaan voi olla suosittelematta saksalaisuuden tai teatraalisten hevioopperoiden ystäville.

8.4.2005 18:23

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Alkuperäinen nimi:Rammstein: Live Aus Berlin
Valmistusvuosi:1999
Pituus:90 min

Rammstein – yhtye jolla on sanottavaa. Isot miehet entisestä DDR:stä murisevat äidinkielellään saksaksi ihmismielen pimeimmistä puolista aina kannibalismista insestiin, rakkauttakaan unohtamatta, höystettynä raskaalla teollisuusmetallilla. Rammstein on tullut kuuluksi myös massiivisista live-esiintymisistään, joissa taivas lyö tulta ja välillä yhtyeen jäsenet itsekin. Rammsteinin taannoisesta keikasta Berlinin Wuhlheidessa 1998 tehtiin jo nyt kulttimainetta niittänyt live-dvd Live Aus Berlin, joka on edelleen iästään huolimatta genrensä kirkkainta kärkeä ja sanelee edelleen saksalaisella jämäkkyydellä miten konserttitaltiointi kuuluu valmistaa. Feuer Frei!

Wuhlheiden konsertin setti koostuu yhtyeen kahdesta ensimmäisestä levystä eli ajasta juuri ennen supersuosion saavuttanutta Mutter-levyä, joka syöksi yhtyeen lopullisesti mainstreamyleisönkin huviksi. Keikkalavasteet ja yhtyeen jäsenten pukeutuminenkin on sen mukaista, fimifriikit saattavat bongata joukosta edukseen kovin Panssarilaiva Potemkin- tyylisen rumpulavan. Esiintyminen on harvinaisen energistä ja homma toimii kuin mittatilaustyönä tehty Mersu. En halua pilata katsojien iloa spoilaamalla mitä yllätyksiä puolentoistatunnin setti kätkee sisäänsä, mutta kohokohtina mainittakoon mm. yleisön laulattamiseksi päätyvä Heirate Mich, keikan päättävä haikean kaunis Seeman jonka aikana saadaan ihastella Hartwall Arenaltakin tuttua kosketinsoittajan uittamista kumiveneessä yleisömeressä (Suomessa homman hoiti tosin basisti) oopperamainen Wilder Wein sekä yhtyeen jykevä nimikappale, jonka aikana solisti ja sirkustirehtööri Till Lindemann on kirjaimellisesti…noh, tulessa. Yhtään huonoa piisiä mukaan ei kuitenkaan ole eksynyt.

Jokaiselle yhtyeen jäsenelle suodaan kernaasti valkokangasaikaa eikä kukaan toimi varsinaisesti virallisena linssiluteena, ellei Lindemannin ja tohtori Frankensteinia muistuttavan kosketinsoittaja ”Flake” Lorenzin sooloiluja lasketa. Yhtyeen seitsemäntenä jäsenenä voisi hyvinkin mainita yleisön, se kun on erittäin pätevästi hengessä mukana ja osaa koko setin ulkoa. Kuva ja äänenlaatu ovat huippuluokkaa, tosin kontrasti on hivenen tumma, mikä taitaa olla tunnelmanluontikikka. Laajakuvatöllön omistajat saavat zoomattua kuvan mustat palkit näkyvistä. Ääni ei pääse puuroutumaan hetkeksikään ja mikään soitin ei selkeästi pomppaa ylös sujuvasta kokonaisuudesta, lukuunottamatta tietysti harvoja sooloja. Gut gut. Vähäisinä ekstroina löytyy yhtyeen taustoja raapaiseva vartin haastattelu sekä piiloitettu musavideo.

Kokonaisuutena Live Aus Berlin on iästään huolimatta pätevä esimerkki siitä miten konserttitaltiointi kuuluu tehdä. Homma hoidetaan kotiin saksalaisella jämäkkyydellä ja välillä konserttitunnelman ja pyrotekniikan loimut voi tuntea kotosohvalta käsin. Näin nasevaa pakettia ei kerta kaikkiaan voi olla suosittelematta saksalaisuuden tai teatraalisten hevioopperoiden ystäville, yhtyeen faneille kyseessä on luonnollisesti pakkohankinta. Komm in Mein Boot…

Biisilista: 1. Spiel Mit Mir 2. Herzeleid 3. Bestrafe Mich 4. Weisses Fleisch 5. Sehnsucht 6. Asche Zu Asche 7. Wilder Wein 8. Klavier 9. Heirate Mich 10. Du Riechst So Gut 11. Du hast 12. Engel 13. Rammstein 14. Tier 15. Laichzeit 16. Wollt ihr Das Bett In Flammen Sehen? 17. Seemann

Arvosteltu: 08.04.2005

Lisää luettavaa