Onnistunut ja viihdyttävä scifi-komedia, josta löytyy monenlaista toimintaa.

8.3.2007 22:35

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Alkuperäinen nimi:Big Trouble in Little China
Valmistusvuosi:1986
Pituus:96 min

Ylimielinen rekkakuski Jack Burton vie lastia San Franciscoon. Välissä hän päättää mennä tervehtimään vanhoja kavereitaan. Burton voittaa uhkapelissä huomattavan summan rahaa kaveriltaan Wangilta. Rahoja ei löydy, joten niitä pitää lähteä hakemaan. Samalla reissulla miehet menevät hakemaan Wangin tulevaa morsianta Miao Yinia lentokentältä. Lentokentällä sattuneen välikohtauksen jälkeen Miao Yin kaapataan ja hänet viedään San Franciscon Chinatownissa sijaitsevaan kirouksen alla olevan David Lo Panin valtakuntaan.

”Hey, I’m a reasonable guy. But I’ve just experienced some very unreasonable things.”

Säpinää Chinatownissa on outo lintu Carpenterin ohjauslistalla. Aiemmin enemmän kauhuun ja jännitykseen panostaneen ohjaajan työksi, Säpinää Chinatownissa on onnistunut ja viihdyttävä scifi-komedia, josta löytyy monenlaista toimintaa. Kiinalaiset tuovat mukanaan karatea, perinteistä ammuntaa sekä hieman lapselliseksi menevää mustaa magiaa.

Elokuva on loistava nostalgiaryöppy 80-luvulla eläneille. Siitä löytyy kaikkea mitä aikansa elokuville on yleistä, ja elokuva kuuluukin kasarielokuvien parhaimmistoon. Tehosteet ovat säilyneet yllättävän hyvin vaikkeivat ne kestä kriittistä silmää yhtään. Leffan huumori pelastaa paljon. Yhden ja puolentunnin aikana saa repeillä monesti, ja yleensä jokainen hauskuus liittyy Russellin Burton-hahmoon, joka on kuin täysi jokamies saappaissaan ja verkkolippiksessään. Russell toimii elokuvan keskipisteenä laukoessaan hauskaa läppää totisella naamalla, ja muut näyttelijät tekevät parhaansa, jotta näyttäisi että tästä on nauru kaukana. Nuori Kim Cattrall luo hahmostaan yllättävän hauskan, vaikka todella ohut onkin. Carpenterin visuaalinen silmä kameran takana toimii ja käsikirjoitus on täyttä kasaritykitystä.

”Are you ready, Jack?””I was born ready”

San Franciscosta ja Chinatowneista kertovat elokuvat ovat aina kiinnostaneet kovasti ja tässä seikkailussa ympäristö ja lavasteet luovat mukavan lapsellisen tunnelman. Itselläni elokuva kuuluu niihin, jotka etsin kun tekee mieli katsoa aivotonta ja viihdyttävää menoa. Russellin ja kumppaneiden pelastusyrityksiä Lo Panin valtakunnassa jaksaa katsoa yhä uudestaan ja uudestaan. Kliseinen, viihdyttävä ja päätön. Tämä on ollut tekijöiden tarkoituskin, sen näkee selvästi. Suosittelen niille, jotka tätä eivät ole vielä jostain syystä nähneet. Nauttikaa!

nimimerkki: mbay

Arvosteltu: 08.03.2007

Lisää luettavaa