Omaperäisyydellään elokuva ei juhli. Meno alkaa käymään liian ennalta-arvattavaksi.

29.1.2006 07:40

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Alkuperäinen nimi:First Knight
Valmistusvuosi:1995
Pituus:134 min

Kuningas Arthurin legendasta on väännetty elokuva jos toinenkin. Myös paremmin komedialeffoista tunnettu Jerry Zucker (Airplane!, Ruthless People, Top Secret) päätti tarttua Arthurin tarinaan. Varmaan elokuvasta yritettiin jotain spektaakkelia, mutta tämä filmi ei kuitenkaan saanut juuri mitään huomiotta. Eipä kyllä haittaa, sillä sen verran avuton esitys Lancelot on.

Lancelot (Gere) on keskiajan Englantia kiertelevä miekkamies. Hän törmää erääseen pieneen kuningaskuntaan, jota piinaavat ruhtinas Malagantin (Cross) joukot. Samaan aikaan kuningatar Guinevere (Ormond) on valmistautumassa matkaan Camelotin kuningaskuntaan. Siellä hänen pitäisi mennä naimisiin kuningas Arthurin (Connery) kanssa. Guineveren saattue joutuu Malagantin joukkojen hyökkäyksen kohteeksi, mutta Lancelot pelastaa Guineveren. Sitten heidän välilleen alkaa syntymään pientä säpinää.

1990-luvulla alettiin tekemään elokuvia kuningas Arthurista. Historialliset aiheet elokuvissa alkoivat lisääntymään muutenkin. Niinpä myös paremmin ihan mukavista 1980-luvun komedioista tuttu Jerry Zucker päätti tarttua kuningas Arthurin legendaan. Zucker olisi voinut vain pysyä komedioiden parissa. Tämä elokuva ei kuulu hänen parhaimpiinsa. Ollaan itse asiassa todella kaukana entisestä tasosta. Tosin myös William Nicholsonin laatima käsikirjoitus heikentää leffan tasoa huomattavasti. Jo dialogi on todella tönkön ja kornin oloista. Tässä on oikeastaan lähinnä rakkaudenosoituksia tai sitten jotain mukamas syvällisiä viisauksia. Muutenkin elokuvaan on tungettu ylettömän määrän siirappia. Eikä tämä kolmiodraama-asetelma ole muutenkaan järin omaperäinen. Koko homma on niin ennalta-arvattavaa kuin vain olla voi. Muutenkaan Lancelot ei ole siitä omaperäisimmästä päästä. Vaelteleva yksinäinen mies vailla nimeä ja menneisyyttä on jo esiintynyt niin monessa leffassa, ettei enää osaa laskeakaan. Sitten vielä sotketaan mukaan ritaritarinoiden tutuimpia hommia.

Eipä hahmo- ja näyttelijäpuoleltakaan suuria ilonaiheita löydy. Richard Gere on melko pökkelömäinen omassa osassaan. Julia Ormondilla on yritystä, mutta vaisuksi jää. Sean Connerylla on sentään yritystä, mutta välistä kyllä huomaa hänen miettivän, mitä hittoa hän tekee tässä leffassa. Mutta kuningas Arthurin rooli jää kovin ohueksi. Kovin usein Arthur tuntuu jäävän statistin osaan. Malagantia näyttelevä Ben Cross tekee todella hienoa roolityöskentelyä. Mutta hänen hahmonsa Malagant on oikea kliseepommi. Mies pukeutuu mustaan haarniskaan ja ratsastaa mustalla hevosella. Malagantista on tehty myös äärimmäisen paha. Usein tulee mieleen lukuisat yli-imelät Disney-elokuvat.

Arvosteltu: 29.01.2006

Lisää luettavaa