Kun elokuva on esitellyt hahmonsa, lähtee leffa sellaiseen vainoharhaisuuden täytteiseen sekoiluun, että ei voi kuin istua paikallaan ja antaa elokuvan viedä mukanaan.

28.11.2008 22:30

Arvioitu elokuva

Ohjaajat: ,
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:Burn After Reading
Valmistusvuosi:2008
Pituus:96 min

Coenin veljekset tunnetaan hyvin mustista komedioista, kuten The Big Lebowski ja Barton Fink. Burn After Reading on veljesten uusin tuotos, ja leffa yllätti todella positiivisesti.

Osbourne Cox (Malkovich) saa yllättäen potkut työpaikastaan, CIA:sta. Turhautuneena Osbourne Cox alkaa kirjoittamaan muistelmiaan, jotka joutuvat juonenkäänteiden kautta kahden kuntosalityöntekijän käsiin. Nämä kaksi työntekijää ovat Linda Litzkie (McDormand) ja Chad Feldheimer (Pitt). Heidän tajuttuaan, että voivat kiristää Osbournea hänen muistelmiensa avulla, alkaa Coenimainen tapahtumakulku, joka sisältää kieroja juonenkäänteitä ja paljon komediaa. Tapahtumia sotkemassa ovat vielä Osbournen vaimo (Swinton) ja hänen rakastajansa Harry Pfaffer (Clooney).

Burn After Reading oli todella positiivinen yllätys. Näyttelijät suoriutuvat hommasta mallikkaasti, ohjaus taattua laatua ja elokuvan musta komedia kukoistaa. Kun elokuva on esitellyt hahmonsa, lähtee Burn After Reading sellaiseen vainoharhaisuuden täytteiseen sekoiluun, että ei voi muuta kuin olla istua paikallaan ja antaa elokuvan viedä mukanaan.

Näyttely on tässä elokuvassa todella laadukasta. John Malkovich vetää todella mainion suorituksen elämään kyllästyneenä Osbournena, jonka kielenkäyttö on todella rujoa. Vaikkakin Frances McDormand tekeekin hyvää työtä, niin elokuvan hauskinta hahmoa tulkitseva Brad Pitt tekee loistavan suorituksen slapstick-komedian täytteisenä Chadina. Myös Geroge Clooney tekee tyydyttävän suorituksen häntäheikki-Harrynä, joka on myös todella viihdyttävä hahmo. Ohjaajan pallilla istuvat Coenin veljekset, joiden tyyli ohjata mustia komedioita on todella vakuuttava, ja ohjaus on jälleen kerran todella hyvää.

Burn After Reading on hyvä elokuva, joka paranee loppua kohden. Vaikkei Burn After Reading olekaan yhtä hyvä kuin Barton Fink tai The Big Lebowski, niin tämä musta komedia on todellakin katsastamisen arvoinen. Suosittelen lämpimästi ja varauksetta kaikille Coen-faneille ja mustan komedian ystäville.

Arvosteltu: 28.11.2008

Lisää luettavaa