Komedia vainoharhaisesta miehestä, sekä tytöstä, josta ei todellakaan ole apua vainoharhaisuuden kanssa

28.7.2004 20:43

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:The Seven Year Itch
Valmistusvuosi:1955
Pituus:105 min

Satoja vuosia sitten Pohjois-Amerikan itärannikolla asuvien intiaaniheimojen miehet lähettivät vaimonsa ja lapsensa kesän kuumimmiksi päiviksi viileään pohjoiseen, jotta urhot voisivat kalastaa ja… metsästää. Paino sanalla metsästys. Ja sadat vuodet myöhemmin miehet vaalivat tätä perinnettä. Vaimo ja mukulat pohjoiseen ja sitten tyttöjahtiin!

Richard Sherman (Tom Ewell) on yksi näistä kesäleskistä. Mutta uskollisena aviomiehenä hän on päättänyt jättää neitojahdin. Asiaa ei tosin auta juuri aloitettu tupakkalakko tai yläkerran naapuriin muuttanut viehättävä ja muodokas blondi(Marilyn Monroe), joka pitää alusvaatteitaan pakastimessa.

Wilder ja Monroe ovat osuneet kymppiin tällä viattomalla, iloisella ja pikkutuhmallakin komedialla Hollywoodin kulta-ajoilta jolloin avioliiton hintana saattoi olla kohtaus jossa, hame hulvahtaa korviin. Wilderin kirjoittama hahmo Sherman on riemastuttavan hauska kaikessa vainoharhaisuudessaan. Kuvitelmia niin mukavia kuin vähemmänkin mukavia lipuu kuvaruudulle tasaiseen tahtiin, kun Sherman käy sisällään hyvän ja pahan taistoa siitä uskaltaisiko kutsua pirtsakan tyttelin alakertaan kaffelle.

Monroe ei jää tietenkään pois huomiolta, vaikka hänen hahmonsa on hyvin yksiulotteinen, viaton ja ihmeen tietämätön millaisia paineita aiheuttaa kolmijalkaisten kropissa. Tällaisten roolienhan avulla Monroe sai juuri rakennetuksi koko blondi-buumin. Hymyä ja peppua, mutta aivoja ei tarvitse pahemmin käyttää. Vaikka Marilyn, josta Juice niin hartaasti kerran lauloi onkin lähes tulkoon pelkkää silmänruokaa niin nupullaan olevat suuren näyttelijän lahjat nostavat vähitellen päätään. Seuraavassa elokuvassaan eli Bussipysäkissä olikin Monroen tilaisuus näyttää olevansa muutakin kuin nätti naama.

Yksinkertaistettuna tämä on komedia vainoharhaisesta miehestä, sekä tytöstä, josta ei todellakaan ole apua vainoharhaisuuden kanssa. Kesäleski tullaan muistamaan elokuvana, joka rakennettiin Marilynin seksuaalisuuden ympärille, sekä tietenkin siitä – ah – niin ikimuistoisesta kohtauksesta tuuletuskanavien kohdalla. VOOOOOOSH! Erinomainen piristysruiske masentaviin iltoihin.

Arvosteltu: 28.07.2004

Lisää luettavaa