Ihan viihdyttävä mutta keskinkertainen elokuva, jossa olisi ollut ainesta niin paljon enempään

10.10.2019 21:32

Autobottien ja Decepticonien välinen sota on suistanut heidän Cybetron-planeettansa tuhon partaalle. Ainoastaan vanha ja voimakas Allspark-niminen kuutio voi pelastaa heidän planeettansa. Autobotit haluavat käyttää Allsparkia vain heidän planeettansa elvyttämiseen, mutta Decepticonit haluavat käyttää Allsparkia myös valloituskoneiden tekemiseen. Tämä salaperäinen kuutio löytyy lopulta Maa-nimiseltä planeetalta, ja ihmiset joutuvat Autobottien ja Decepticonien väliseen sotaan mukaan…

Olin pienenä aika iso Transformers-fani, katsoin siitä tehtyjä animaatiosarjoja paljon, ja minua kiinnosti suuresti Transformersin maailma ja sen hahmot, taistelukohtauksista puhumattakaan. Olin siis hyvin innostunut kun kuulin, että Transformersista tehdään näytelty elokuva, ja se oli ensimmäinen elokuva, minkä menin katsomaan aivan yksin. Mutta miten on elokuva ikääntynyt yli 10 vuoden jälkeen? Elokuvasta täytyy sanoa, että tylsiä hetkiä siinä ei ole lähes yhtään, ja toimintaa ja hahmoja riittää, ja hienoja kohtauksia löytyy myös, mutta jotain tästä elokuvasta puuttuu.

Oikeastaan aika montakin asiaa. Täytyy sanoa, että elokuvan ohjaaja Michael Bay ei ole ainakaan näiden Transformers-elokuvien perusteelle vakuuttanut minua ohjaajana. Hän osaa kyllä tehdä intensiivisiä kohtauksia ja jännittäviä trailereita, mutta miestä ei tunnu kiinnostavan itse tarina ja sen pohjalta kasaantuva elokuvan kokonaisuus. Elokuvan kokonaisuus on mielestäni kovin keskinkertainen. Ensinnäkin täytyy sanoa, että elokuvassa on aivan liikaa hahmoja, muutaman ihmishahmon olisi voinut jättää kokonaan pois ilman että elokuvan juoni olisi juuri muuttunut, ja täten muut elokuvan hahmot ja asiat olisivat saaneet enemmän kangasaikaa. Elokuvan juoni itsessään on mielestäni ihan okei. Elokuva keskittyy myös liian paljon ihmisiin, elokuvan nimestä huolimatta Transformersit jäävät elokuvassa enimmäkseen aika sivuun. Elokuvassa kyllä näkyy ainakin yksi Transformers-hahmo melkein jokaisessa elokuvan kohtauksessa, mutta usein päähuomio on kuitenkin ihmishahmoissa. Minua kiinnosti elokuvissa erityisesti Transformersit, nuo isot robotit, joilla on myös omat luonteet ja tunteet, joten olin tähän asiaan pettynyt.

Tässä elokuvassa minua häiritsi myös sekava kuvaus. En puhu tarkoituksenmukaisesta sekavasta kuvauksesta, jolla on jokin selkeä ja johdonmukainen tarkoitus, vaan montaa elokuvan kohtausta on yksinkertaisesti vaikea katsoa, koska ne ovat niin sekavia ja epäselviä. Esimerkiksi Ratchet ja Ironhide-nimisten Autobottien taistelu Starscream-nimistä Decepticonia vastaan on kovin seka; kuva heittää kohtauksen aikana minne sattuu ja tämän vuoksi taistelua on vaikea katsoa ja tulkita kunnolla, vaikka sen lopusta näkeekin että Starscream voitti. Tuosta taistelusta puheen ollen, pitää muutenkin sanoa että elokuvan iso lopputaistelu oli iso pettymys; ihmisten toimintaan keskitytään tässä(kin) Transformersien kangasajan kustannuksella ja ihmiset muutenkin ovat tarpeettoman isossa roolissa taistelussa Decepticoneja vastaan. Autobotit tuntuvat putoavan maahan kovin nopeasti, ja elokuvan hypettämä Autobottien johtajan Optimus Primen ja Decepticonien johtajan Megatronin välinen taistelu on tosi tylsää katsottavaa, koska Megatron on jatkuvasti niskan päällä ja Optimus ei tunnu saavan edes muutamaa hyvää iskua Megatroniin iskettyä. Ei siinä mitään jos pahis on vahvempi, mutta näin yksipuolista, vieläpä odotettua ja tunnettua, ottelua ei ollut mieleistä katsoa.

Elokuvan ihmishahmot ovat mielestäni ihan toimivia ja hyviä, vaikka niitä onkin mielestäni liikaa. Shia Labeouf näyttelee ihan kelvollisesti Sam Witwickyä, tuota ujoa poikaa joka on ihastunut luokkansa kauneimpaan tyttöön. Labeouf kyllä tekee hahmostaan uskottavan, mutta ongelmana on, että hän ei ole onnistunut tekemään hahmosta ainakaan minun mielestäni kovin pidettävää. En inhoa hänen hahmoa, mutta en myöskään erityisemmin välitä. Samin ja Bumblebee-autobotin välinen kemia on kyllä aika hienoa katsottavaa. Megan Fox näyttelee elokuvan toiseksi keskeisintä ihmishahmoa, Mikaela Banesia, joka on tuo luokan kaunein tyttö. Muutamasta kohtauksesta, joissa Foxin ulkonäöstä tehdään selvästi kova numero, huolimatta Foxin hahmo ei ole stereotyyppinen avuton tyttö, vaan päinvastoin käytännönläheinen tyttö, joka hallitsee hyvin moottorit ja autot. Foxin hahmo on oikeastaan mielenkiintoisempi kuin Labeoufin. Useimmat muut näyttelijät tekevät myös ihan hyvää työtä, vaikka täytyy sanoa että Anthony Andersonin ja Rachael Taylorin hahmot tuntuivat juonen kannalta aika turhilta, vaikka näyttelijöissä itsessään ei ollutkaan mitään vikaa. Heidän hahmonsa vain saavat mielestäni liian paljon kangasaikaa siihen nähden miten vähän he vaikuttavan elokuvan pääjuoneen, ja jos heidän hahmonsa oltaisiin poistettu elokuvasta, elokuvan muut hahmot ja erityisesti Transformersit olisivat voineet saada enemmän kangasaikaa. Ihmishahmojen näyttelijöistä parhaan roolisuorituksen tekee mielestäni Josh Duhamel, joka näyttelee urheaa ja uskollista kapteeni Lennoxia, joka joutuu kovin taistelemaan, jotta pääsee elokuvan lopussa perheensä luokse.

Elokuvassa on myös Transformers-hahmoja aika paljon, on Autobot-ryhmään kuuluvia Transformereja, ja Decepticon-ryhmään kuuluvia Transformereja. Valitettavasti oikeastaan kaikki Decepticonit jäävät elokuvassa hyvin pintapuolisiksi, mikä on sääli, sillä monien Decepticonien ulkonäöt olivat upeita ja hienosti tehtyjä, ja näillä olisi ollut potentiaalisia enempäänkin. Autobotit sen sijaa n on mielestäni tehty kaikin kaikkiaan oikein hyvin tässä elokuvassa; heidän ulkonäkönsä ovat tosi hienoja ja jokaisella Autobotilla on oma luonteensa. Jazz on rento ja empaattinen, Ratchet on viisas mutta hieman tilannetajuton lääkäri, Ironhide on viileä ja liipaisin-herkkä asespesialisti, Bumblebee on pieni mutta urhea ja sympaattinen ja Optimus Prime on viisas ja sydämellinen Autobottien johtaja. Autoboteista suosikkejani olivat Ratchet, Ironhide ja Optimus. Optimuksesta puheen ollen, en ole vielä sanonut kuka teki mielestäni elokuvan parhaan roolisuorituksen, jos mukaan lasketaan myös Transformersien ääninäyttelijät. Sen tekee Peter Cullen, joka ääninäyttelee Optimusta. Cullenin ääninäyttely on hyvin vaikuttavaa kuunneltavaa, hän onnistuu äänellään tekevän Optimuksesta tekemään hyvin mieleenpainuvan ja voimakkaan oloisen hahmon. Cullen osaa myös ääninäyttelee tuoda hyvin erilaisia tunteita Optimukseen esimerkiksi kohtauksissa, missä Optimus puhuu siitä että on valmis uhraamaan henkensä ihmisten hyväksi. Cullen onnistuu tekemään Optimuksesta pidettävän hahmon, jonka ääni jää hyvin muistiin. Peter Cullenin ääni-näytteli Optimusta myös alkuperäisessä Transformers-animaatiosarjassa, ja vaikka Michael Bay ei ohjaajana minua vakuutakaan, pitää antaa hänelle kehut siitä, että hän pyysi Peter Cullenia palaamaan Optimus Primen rooliin.

Lopuksi totean, että elokuvassa on paljon hyviä asioita, erityisesti Autobotit itsessään, Optimus Primen ja Bonecrusherin välinen taistelu ja kapteeni Lennox, mutta sitten elokuvassa on myös paljon keskinkertaisia asioita ja myös asioita, jotka olivat minusta yksinkertaisesti huonoja. Tämä elokuva on siis mielestäni keskinkertainen, joka toimii ihan hyvin aivot-narikkaan viihteenä, mutta siihenkin löytynee paljon parempia vaihtoehtoja. En suosittele tätä elokuvaa kuin lähinnä Transformers-faneille, ainakin joitain asioita Transformers-asioista on minusta hyvä tietää, ennen kuin katsoo tämän elokuvan. Annan elokuvalle kolme tähteä viidestä.

Arvosteltu: 10.10.2019