Hyvä leffa, jota voi suositella hyvien komedioiden ystäville sekä kunnon rikosjuttuja kaipaaville.

6.11.2004 13:31

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Alkuperäinen nimi:Dead Men Don't Wear Plaid
Valmistusvuosi:1982
Pituus:85 min

Parodiat ovat parhaimmillaan älykkäitä kokonaisuuksia, joissa osataan irvailla hyvin kohteena olevan lajityypin kliseille. Kuollut mies ei palttoota kaipaa irvailee film noir -pätkille todella sujuvasti. En ole mikään genren suuri fanittaja, eikä minun tietopankkiini kuulunut vielä paljonkaan film noir -klassikoita, mutta sen verran olen perillä noista jutuista, että ymmärsin hyvin leffan vitsit.

Steve Martin esittää tarinan karskia sankaria, yksityisetsivä Rigby Reardonia, jolta kaunis Juliet (Ward) tulee pyytämään apua isänsä kuoleman tutkimisessa. Sitten homma alkaa mennä jännemmäksi ja lisää nimiä saapuu peliin mukaan.

Lajityypin hengessä kuljetaan niinkin paljon, että elokuva on tehty kokonaan mustavalkoiseksi. Eräs suosikkikoomikoistani eli Steve Martin varastaa koko show’n itsellensä samalla tuoden hymyn katsojan suupielille. Ruudussa vierailee myös lajityypin kovia konkareita, kuten esim. Humphrey Bogart, Kirk Douglas ja Burt Lancaster. Katsoja saa moneen otteeseen hymähdellä, eikä aika tule pitkäksi. Kuitenkin filmin loppupuolella aletaan toistelemaan samoja vitsejä ja meno ehtii menemään hetkeksi jopa hieman tylsäksi.

Joka tapauksessa hyvä leffa, jota voi suositella hyvien komedioiden ystäville sekä kunnon rikosjuttuja kaipaaville. Ette pety.

Arvosteltu: 06.11.2004

Lisää luettavaa