Hyvä esimerkki miten tehdään toimiva nuorisotrilleri ilman Scream-kliseitä.

22.9.2007 23:52

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:Disturbia
Valmistusvuosi:2007
Pituus:105 min

Nuori mies vankina kotonaan, kiikarit ja oudolta vaikuttava naapuri. Kyllä siitä aluksi mieleen tulee Hitchcockin legendaarikseksi muododostunut Takaikkuna, mutta tällä kerralla kyse ei ole mistään re-makesta, vaan tapaus on mukautettuna nykyaikaan ja hieman erilaiseen ympäristöön. Tv-sarjojen ohjaimista elokuviin hiljalleen siirtyneen D.J. Caruson (Taking Lives) ohjaama Paranoia (Disturbia) nousi hetkessä yllätyshitiksi, vaikka pätkän budjetti ei mikään päätä huimaava ollut. Omaperäisyydellä Paranoia ei juhli, mutta siitäkin huolimatta kyseessä on mukavan tunnelmallinen trilleri, ja hyvä esimerkki miten tehdään toimiva nuorisotrilleri ilman Scream-kliseitä.

Nuori sälli Kale (LaBeouf) todistaa isänsä kuolinkolaria ja vaipuu hieman alaspäin. Kun koulussa Espanjan opettaja saa kokea Kalen vihan, joutuu poika 90 päiväksi kotiarestiin ja Kalen äiti (Moss) katkaisee kaikki viihdehuvitukset. Kale alkaa tiirailemaan naapureitaan ja sieltähän osuu silmään söpöläinen Ashley (Roemer), jonka kanssa alkaa heti välit lämmetä. Pian Kale törmää naapurissa asuvaan Mr. Turneriin (Morse), jonka liikkeissä on jotain hämärää tekeillä. Läheisiltä seuduilta on kadonnut useita ihmisiä vuosien aikana.

Paranoian juoni on sitä peruskauraa, mutta viihdyttävää sellaista. Yleensä kun jotain teinejä on pääroolissa, niin homma on yleensä ärsyttävää seurattavaa, mutta tällä kerralla ei ole lainkaan moitteita pääosanesittäjistä. Caruso on ujuttanut trillerin ympärille muutaman sivujuonen ja jopa pieni romanssin poikanenkin sopii pläjäykseen hyvin. Pääteema on kuitenkin Kalen ja Mr. Turnerin henkien taistossa, vaikka sekin on katsojalle selvää, että Turner on hieman oudolta vaikuttava tyyppi jo alusta alkaen. Vaikka Paranoia lainaakin ideoitaan monista klassisista trillereistä varsinkin mainitusta Takaikkunasta ja muutamista sarjamurhaajaelokuvista, on Caruso saanut pätkään mukavan tunnelman aikaiseksi, johon pieni annos huumoriakin sopii hyvin kelkkaan, jota Kalen ystävää esittävä Aaron Yoo tarjoaa. Loppua kohden Caruso kiihdyttää homman yllättävänkin rankkaan väkivaltaan ja lähikuviin silvotuista ruumiista.

Näyttelijät tekevät kohtalaisen hyvää työtä. Constantinesta ja Transformersista pinnalle noussut Shia LaBeouf on yllätävänkin onnistunut valinta Kaleksi, joka kantaa pääroolin harteillaan hyvin. David Morse onnistuu erinomaisesti häijynä ja salaperäisenä naapurina. Carrie ”Trinity” Anne Moss tekee myös hyvän roolin Kalen huolestuneena äitinä, vaikka jääkin hieman taakse muusta poppoosta.

Kokonaisuutena Paranoia on kohtuullisesti rakenettu trilleri naapureitaan vakoilevasta pojasta ja hänen synkästä maailmastaan. Kohtalaisen hyvää tunnelmaa, sopiva annos huumoria, toimivat näyttelijät ja yllättävän groteski lopetus, nostaa Paranoijan helposti keskivertoa hieman paremalle puolelle. Vaikka mikään merkkiteos ei kyseessä olekaan, niin tuskin jännäreiden ystävät pettyvät.

nimimerkki: andy

Arvosteltu: 22.09.2007

Lisää luettavaa