Helposti unohdettava, mutta silti katsomisen arvoinen elokuva.

8.11.2017 15:29

Arvioitu elokuva

Sherlock Holmes on kuuluisin salapoliisi ikinä. Hän on ratkonut rikoksia kirjoissa, sarjoissa, elokuvissa ja peleissä. Vaikka hahmo kuinka ikimuistoinen onkin, on hän aina jäänyt itseltäni hieman sinne pimentoon. Tämä johtuu varmaan siitä ettei lapsena tullut katsottua mitään Sherlock Koiran tyylistä lastenohjelmaa tai jotain muuta Sherlock Holmesiin liittyvää. Päätin katsastaa tämän vuoden 2009 Sherlock Holmesin, joka yllätti minut positiivisesti, koska en odottanut mitään kovin suuria tältä elokuvalta. Tosin mitään suurta se ei juurikaan tarjonnut. Tämä kuuluu niihin hyviin uudelleenlämmittelyihin, vaikka ei voidakkaan mistään mestariteoksesta puhua.

Legendaariset Sherlock Holmes ja Watson ratkoivat rikoksia Englannissa, mutta nuo ajat ovat ohi. Aina yhtä omaperäinen Holmes tahtoo kuitenkin tehdä vielä Watsonin kanssa yhteistyötä, kun pelottavan salaperäinen lordi Blackmore juonii synkkiä juoniaan. Watson tahtoisi olla kuitenkin kihlattunsa kanssa rauhassa, mutta suostuu lopulta vielä kerran ratkomaan mystisen rikoksen.

Ne kohdat missä Holmes miettii ja suunnitelee kaiken etukäteen, on nerokas ratkaisu. Tämän avulla katsoja saa heti selville kuinka älykäs hahmo on kyseessä. Ongelmana on se, että Holmes keksii kaiken itse, jonka takia katsojalle ei tule sitä hämmentymistä ja oivaltamista. Mysteeri on rakennettu hienosti ja se sopii juonen kanssa yhteen kokonaisuutena upeasti. Elokuvassa nähdään CGI:lla tehty räjähdys, joka erottui liiankin helposti ja tuntui sen takia irralliselta. Hans Zimmerin musiikki on jälleen kerran täydellistä.

Sherlock Holmesin rooliin hyppää Iron Manista tuttu Robert Downey Jr., joka vetää roolinsa loistavasti. Hän onnistuu tekemään roolista oudon, mutta myös hauskan. Holmes pysähtyy miettimään, mutta on silti huomattavasti toiminnallisempi versio kuin Jeremy Brettin tulkinta. Jude Law ei onnistu roolissaan Downey, mutta silti hyvin. Lisäksi Lawin esittämä Watson ei vain tuntunut niin tärkeältä hahmolta. Mark Strong tekee ihan hyvän roolisuorituksen, vaikka vähän liian yksinkertaisen. Myös kaikki muut näyttelijät onnistuvat rooleissaan jollain tasolla.

Jos pitää tästä, kannattaa myös tsekata vuonna 2011 ilmestynyt jatko-osa Sherlock Holmes: A Game of Shadows, joka jatkaa tarinaa hienosti. Tässä ensimmäisessä elokuvassa on mukana myös viittaus Moriartyyn, joka nähdään jatko-osassa. Viihdyttävyys arvolta A Game of Shadows on yhtä hyvä kuin tämä ensimmäinen elokuva ja tempaisee yhtälailla mukaan. Jos pidät Sherlock Holmesista, Robert Downey Junioirin elokuvista tai toiminnasta, on tämä elokuva sinua varten.

Arvosteltu: 08.11.2017

Lisää luettavaa