Gareth Evans tarjoilee sellaisen hurmehurjastelun, että tämän elokuvan jälkeen pari kevyttä komediaa voisi olla paikallaan.

4.5.2012 20:21

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:The Raid
Valmistusvuosi:2011
Pituus:101 min

Indonesiasta paukahtaa valkokankaille adrenaliinin kiehumaan pistävä toimintatykitys The Raid: Redemption, jollaista ei hetkeen aikaan olla nähty tai koettu. Walesilaissyntyinen Leikkaaja, käsikirjoittaja ja ohjaaja Gareth Evans (Footsteps 2006) ja (Merantau 2009) yhdistää voimansa toistamiseen paikallisen kamppailulajien taitajan Iko Uwaisin kanssa. Alun perin Gareth Evansin oli tarkoitus tehdä vankilaan sijoittuva toimintadraama Berandal, mutta mistään ei saatu tarvittavaa budjettia aikaan. Pian Evansilla oli toinen käsikirjoitus uuteen toimintaelokuvaan The Raid: Redemptioniin ja studio hyväksyi elokuvan budjetin. Päärooleihin Evans kiinnitti jo Merantaussa esiintyneet Iko Uwaisin ja Yayan Ruhianin.

Jakartaan sijoittuva tarina kertoo nuoresta poliisin erikoisjoukoissa työskentelevästä Ramasta (Uwais), joka valmistautuu kersantti Jakan (Taslim) johdolla tekemään selvää paikallisesta rikoslordi Tama Riaydista (Sahetapy), joka on pitänyt Jakartan alamaailmaa tiukassa otteessa kahden apualaisen Mad Dogin (Ruhian) ja Andin (Alamsyah) kanssa. Tama Riaydi asuu 30-kerroksisen kerrostalon uumenissa. Jakan johtama erikoisjoukko saapuu kyseiselle talolle raskaasti aseistettuna ja melkein jokaisella on jotain hampaankolossa Tama Riaydia vastaan.

The Raid: Redemption on yksi viime vuosien rankimmista toimintaelokuvista, joka pistää heti alussa hanat kakkoon ja etenee sellaisella vauhdilla, että teatterin käsinojasta kannattaa pitää välillä kiinni. Gareth Evansin käsikirjoittama tarina on hyvinkin yksinkertainen, mutta samalla toimiva. Pistetään joukko aseistettuja erikois-poliiseja ja vaarallisia rikollisia samaan kerrostaloon riehumaan keskenään ja ottamaan mittaa toisistaan okein kunnolla. Toki parissa kerroksessa odottaa pari arvaamatonta juonenkäännettä. Gareth Evans tuo tapahtumat ja äkilliset shokit todella lähelle. Jokaisen nyrkin iskun ja murtuneen luun voi tuntea teatterin penkillä.

Maximi-ikärajan useissa maissa saanut The Raid: Redemption ei pihistele väkivallan suhteen missään vaiheessa, vaan Gareth Evans tarjoilee sellaisen hurmehurjastelun, että tämän elokuvan jälkeen pari kevyttä komediaa voisi olla paikallaan. Väkivalta esitetään todella julmasti ja kuvasto muistuttaa välillä jo jotain pientä teurastamoa. Rikollisten ja poliisien välisissä yksittäisissä taistelukohtauksissa on energiaa varsin ankarasti. Vahinkoa toiselle tehdään tuliaseilla, teräaseilla, potkuilla, nyrkeillä ja melkein mikä vain käteen nopeassa ajassa osuu.

Toimintakohtaukset on toteutettu varsin näyttävästi, mutta tälläkin kertaa kamera heiluu melkoiseen tahtiin kun jotkut alkavat taistella keskenään. Erityisesti Iko Uwaisin taistelukohtauksissa koreografia on kunnossa kun mies monottaa konnia kumoon. Jopa (Oldboyn:2003) legendaarinen käytävätaistelu on vähällä jäädä toiseksi. Matt Flaneryn tehokas kuvaus pitkin kerrostalon käytäviä onnistuu myös nostamaan pulssia mukavasti ja kertaakaan ei tiedä mitä seuraavassa kerroksessa odottaa. The Raid: Redemption muistuttaa välillä jotain videopeliä, jossa edetään seuraavalle tasolle ja game over tulee poliiseille ja roistoille vähän väliä.

Jacie Chanin ja Jet Li:n jalanjäljillä liikkuva Iko Uwais tekee fyysisesti rankan roolin tapahtumien keskipisteeksi sattumalta joutuvana Ramana. Vastapelurina esiintyvä Ray Sahetapy on arvaamaton sosiopaatti, jolle päihteiden myynti ja ihmisten tappaminen on jokapäiväistä harrastusta. Yayan Ruhian ja Doni Alamsyah pärjäävät mainiosti Taman psykokavereina. Joe Taslim ja Pierre Gruno tekevät myös toimivaa työtä erikoisjoukkoja komentavina miehinä. Linkin Park-yhtyeestä tunnetun Mike Shinodan ja Joseph Trapenesen score tykittää taustalla hienosti.

Kokonaisuutena The Raid: Redemption on ankara ja näyttävä toimintatrilleri, joka antaa toimintagenrelle pienen piristysruiskeen.

Arvosteltu: 04.05.2012

Lisää luettavaa