Etusijalla sanoma suvaitsevuudesta ja ystävyydestä raja-aitojen ja ennakkoluulojen kaatajana.

5.11.2006 23:15

Alkuperäinen nimi:Enemy Mine
Valmistusvuosi:1985

Eletään 2000 luvun loppua. Ihmiset ovat aloittaneet avaruuden valloituksen ja joutuneet siinä sivussa napit vastakkain matelijoita muistuttavien Drakien kanssa. Taistelulentäjät Willis Davidge (Dennis Quaid), sekä Jeriba Shigan (Louis Gossett Jr.) haaksirikkoutuvat tuntemattomalle, lähes autiolle planeetalle. Aluksi molemmat ovat valmiit tappamaan toisensa, mutta ennen pitkää heille käy selväksi, että selviytyäkseen hengissä, on heidän unohdettava keskinäiset erimielisyytensä. Ajan kuluessa heidän välilleen muodostuu side ja heistä tulee ystäviä. Tapahtumat saavat kuitenkin dramaattisen käänteen…

Vihollisen armoilla on paitsi Wolfgang Petersenin uralla, myös scifi-lajityypin saralla varsin vähälle huomiolle jäänyt elokuva. Dennis Quaid ja Louis Gossett Jr. tekevät hyvää työtä elokuvan pääosissa, vaikka alkupuoliskolla käsikirjoitus keskittyykin hieman liikaa kahden hahmon väliseen suhteeseen. Vasta puolivälin jälkeen elokuva pääsee kunnolla vauhtiin ja saa katsojankin kietaistua otteeseensa. Tehosteet näyttävät kieltämättä tämän päivän mittapuulla katsottuna hieman vanhentuneilta, mutta elokuvassa efektit eivät olekaan etusijalla vaan kaunis ja alati ajankohtainen sanoma suvaitsevuudesta ja ystävyydestä raja-aitojen ja ennakkoluulojen kaatajana.

DVD-julkaisu on hieman huolimattomasti kasattu. Behind The Scenes-osiosta löytyy vain kolme valokuvaa. Lisäksi tarjoillaan traileri ja pidennetty kohtaus saksankielisellä (!) ääniraidalla, johon sentään on tarjolla englanninkielinen tekstitys. Itse elokuva sentään on hyvälaatuinen. Anamorfinen kuva näyttää puhtaalta ja kirkkaalta ja Dolby Digital 4.0 ääniraita soi kuuluvasti ja selkeästi, vaikkei bassokanavilla paljoa juhlitakaan.

nimimerkki: Koskenkorvasieni

Arvosteltu: 05.11.2006