Kamikaze Taxi alkaa noin viisiminuuttisella pätkällä, jonka aikana näytetään haastatteluja japanilaisista, jotka ovat asuneet suuren osan elämästään muualla ja palanneet Japaniin vain huomatakseen joutuvansa syrjinnän kohteeksi. Japanissahan nykyään (ja varsinkin elokuvan julkaisun aikoihin) syrjitään maahanmuuttajia sekä myös paluumuuttajia, eivätkä he onnistu saamaan kuin kaikkein likaisimpia duuneja.
Alkupätkän jälkeen päästään itse elokuvaan, jossa nuori miehenalku nimeltä Tatsuo (Takahashi) pääsee mukaan paikallisen poliitikon (Naitô) lain toisella puolella operoivaan joukkoon. Kaikki tuntuu menevän hyvin, kunnes poliitikon oikea käsi Animaru (Curtis) tappaa Tatsuon tyttöystävän. Tästä vihaisena Tatsuo päättää ystäviensä kanssa ryöstää poliitikon, mutta keikan jälkeen Animaru löytää heidät ja ystäviä alkaa kaatua kuin heinää puimurin alla. Tatsuo pääsee ainoana karkuun ja törmää taksikuskiin nimeltä Kantake (Yakusho), joka on juuri paluumuuttanut Perusta. Kaksikko lähtee sitten ajelemaan ympäri Japania samalla kun Tatsuo suunnittelee veristä kostoa kamikaze-hengessä.
Elokuvan alku on todella puuduttavaa katsottavaa varustettuna naurettavalla dialogilla. Tatsuon kaverit ovat persoonattomia tylsimyksiä, eikä heidän kohtalostaan jaksa välittää minkään vertaa. Kuitenkin kun Tatsuo törmää Kantakeen, muuttuu elokuva aivan täysin. Taksiajelu ympäri Japania onkin elokuvan ehdottomasti parasta antia, koska juuri silloin katsoja tajuaa miksi alussa on tuo intro paluumuuttajien kohtalosta nousevan auringon maassa. Elokuva muuttuu melkeinpä kokonaan yhteiskunnan epäkohtia pohtivaksi road movieksi. Kahden niin erilaisen japanilaisen keskusteluja onkin todellinen ilo katsoa ja nopeasti elokuvan kehno alku unohtuu.
Ohjaaja Haradan näyttelijävalinnat ovat osuneet nappiin ja lähestulkoon jokainen elokuvan näyttelijöistä vetäisee ihan mukiinmenevän roolisuorituksen. Omaksi suosikikseni nousi Mickey Curtis sadistisen Animarun roolissa, mutta eivätpä pääosiakaan esittävät Kôji Yakusho ja Kazuya Takahashi huonoja ole, eivät ollenkaan. Hahmojakin rakennetaan leffan aikana mukavasti, mutta valitettavasti mitä enemmän Kantaken tarinaa selitetään, sitä epäuskottavammaksi se menee, mistä iso miinus tekijöille.
Leffan vahvimmat puolet löytyvät yhteiskunnallisesta kritiikistä, joka kuitenkin saattaa mennä Japanista mitään tietämättömältä täysin ohi. Lisäksi aiheesta ei revitä läheskään kaikkea irti, vaan kritiikki tuntuu elokuvan loputtua jääneen vain pintaraapaisuksi, mikä on sinänsä sääli, sillä aihetta tehokkaammin käyttämällä Kamikaze Taxin pisteet olisivat reilusti korkeammat. Myös tyylinvaihdos leffan ensimmäisen tunnin jälkeen toimii edukseen ja viimeiset puolitoista tuntia ovatkin mukavaa katsottavaa. Erityismaininnan ansaitsee loppuratkaisu, joka on äärimmäisen nerokas. Enpä usko, että vastaavanlaista lopetusta tullaan ikinä näkemään Hollywoodissa.
Leffan jälkeen ensimmäiseksi sitä jäi hämmästelemään hienoa lopetusta. Kuitenkin kun alkoi miettiä että mitäs siellä alussa oikein tapahtuikaan, laski arvosana roimasti. Kamikaze Taxin loppupuoli on hienoa katsottavaa, mutta elokuva alkaa äärimmäisen hitaasti. Lisäksi kestoa on aivan liian paljon ja ehkä nelisenkymmentä minuuttia poistamalla ja paluumuuttajien syrjintää enemmän hyödyntämällä kyseessä olisi ikimuistoinen mestariteos. Hukkaan heitetystä potentiaalista huolimatta Kamikaze Taxi on silti hieno elokuva, joka pistää ajattelemaan.
nimimerkki: Nosoki