Diktaattori on toisen maailmansodan peilikuva.

24.6.2003 18:02

Alkuperäinen nimi:The Great Dictator
Valmistusvuosi:1940

Charles Chaplinin ohjaama ja näyttelemä Diktaattori on jo yli 60 vuotta vanha, mutta vieläkin se on yksi parhaimmista sodanvastaisista elokuvista. Vaikka se on komedia, siitä löytyy asioita joita voi alkaa miettimään millaista elämä silloin oli kaiken vainojen keskellä.

Chaplin myös oli sanonut, että jos olisi tietänyt mitä saksalaiset oikeasti tekivät juutalaisille, hän ei olisi tehnyt elokuvaa. Mutta onneksi hän ei tiennyt sitä, muuten olisimme menettäneet yhden parhaimmista vastaiskuista sodalle. Samoin kuin se on minun mielestäni paras Chaplinin elokuva Gold Rushin jälkeen.

Charles Chaplinilla on elokuvassa kaksoisrooli, jossa hän esittää Diktaattori Adenoid Hynkelia ja juutalaista parturia. Itse hahmot ovat toisistaan erilaisia. Hynkel on vallanhimoinen ja hullu, jonka huomaakin maapallokohtauksessa, jossa maapallon kohtalo on hänen käsissään, joka lopulta hajoaa liian ahneuden takia. Itse Hynkel on kuin Hitlerin kaksoisolento, viikset ja kaikki, jopa radiopuhe kuulostaa kuin Hitler karjuisi siinä, tosin siansaksaksi. Ja on vielä yksi ero Hitlerissä ja Hynkelissa, Hynkel naurattaa ja Hitler vihastuttaa. Chaplinin toinen esittämä hahmo, juutalainen parturi, on muistinsa menettänyt viime sodasta ja joutuu sairaalaan. Kuitenkin hän karkaa sairaalasta ja päätyy juutalaisten ghettoon. Ja kun hän menee liikkeeseensä ja huomaa ikkunoissa paistattelevan sanan jew, niin hän menee pyyhkimään sitä ja tietysti joutuu siten pulaan. Ja kun hän ei tiedä kuka Hynkel on ja hänen tarkoituksiaan, tulee tämän takia hänelle ongelmia. Juuri tämä hahmo on tyypillistä Chaplinia.

Diktaattori on toisen maailmansodan peilikuva, jossa nimet ovat muutettu erilaisiksi. Esim. Natsi-Saksa on Tomania, Adolf Hitler on Adenoid Hynkel, mutta juutalaisvainoja ei oltu muutettu, tosin niissä ei ollut todellista totuutta.

Itse Diktaattori elokuvan pitäisi löytyä jokaisen elokuvaharrastajan hyllyltä komeilemassa, niin kuin minun. Diktaattori edustaa sodanvastaisen elokuvan aatelia, jonka ainakin pitäisi nähdä, samoin kuin mm. Schindlerin lista, Platoon, Ilmestyskirja Nyt. Kuuluuhan Diktaattori yleissivistykseen.

Arvosteltu: 24.06.2003