David Cronenberg on tehnyt mielenkiintoisen väkivaltatutkielman, joka pistää katsojan ajattelemaan.

16.10.2008 22:59

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:A History of Violence
Valmistusvuosi:2005
Pituus:96 min

Tom Stall (Mortensen) on tavallinen kahvilanpitäjä, joka elelee maalaiskylässä perheensä kanssa. Sitten kahvilaan tulee kaksi ryöstäjää, mutta Stall ampuu heidät. Sen jälkeen paikalle saapuu gangsteri Carl Fogarty (Harris), joka väittää tietävänsä jotain. Tätä enempää ei paranekaan kertoa juonesta.

Äkkiseltään ei juoni ole kovin ihmeellinen, mutta kun David Cronenberg alkaa tekemään elokuvaa, niin on odotettavissa jotain aivan muuta kuin valtavirran elokuvaa. Jo alku on säväyttävä. Näemme alussa tapettavien ryöstäjien touhuilua. Paljon ei nähdä, vaan asioita jätettään katsojan mielikuvituksen varaan. Myös kahvilanryöstöyritys jää mieleen koko karuudessaan. Katsoja voikin siis odotella ehtaa Cronenbergia.

Väkivaltaa ei ole ihan niin paljon kuin Cronenbergin elokuvissa yleensä, eikä se ole myöskään läheskään yhtä iljettävää. Mutta silti väkivalta esitetään aika ikävässä valossa. Tässä suorastaan näkee, että uhriin sattuu, ellei satu heti kuolemaan. Väkivalta on hyvin realistista, eikä missään kaunistella. A History of Violence pohtii muutenkin erinomaisesti väkivaltaa ja sen vaikutuksia. Voiko sitä käyttää missä tilanteessa vain ja voiko väkivaltainen taipumus periytyä? Siihen ei elokuva anna vastausta, mutta katsoja joutuu pakostakin miettimään. Nähdään tässä myös, miten väkivalta vaikuttaa läheisiin.

Elokuvan yleistunnelmakin on kaikin puolin kunnossa. A History of Violence on synkähkö ja karu elokuva. Elokuva myös etenee rauhallisesti. Katsoja suorastaan pakottautuu pysymään aloillaan. Tunnelma pysyykin hyvin kasassa, vaikka mukaan on eksynyt pari turhaa kohtausta. Lopussakin maltetaan jättää katsojalle hieman pureskeltavaa.

Hahmopuoleenkin on panostettu hyvin. Viggo Mortensenin näyttelemä Tom Stallista on tehty hyvin mielenkiintoinen hahmo, jonka menneisyys ei taida olla aivan virheetön. Ed Harrisin näyttelemä gangsteri on myös todella mielenkiintoinen hahmo. Mies tuntuu samanaikaisesti mukavalta hepulta ja ikävältä tyypiltä, jota ei tee mieli suututtaa. Myös kaikki muut hahmot aivan sivuhahmoja myöten on kirjoitettu erinomaisesti. Ja toki hahmoja vielä täydentää hienot näyttelytyöt.

David Cronenberg on saanut aikaiseksi todella kiehtovan väkivaltatutkielman, joka pistää katsojat ajattelemaan. Siis jotain muuta kuin tusinatrilleri, jolta tämä äkkiseltään kuulostaa.

Arvosteltu: 16.10.2008

Lisää luettavaa