Arizona baby on hulvaton leffa, joka kannattaa katsoa jo pelkästään yhden vaipanhaku-kohtauksen takia

3.6.2011 11:50

Arvioitu elokuva

Ohjaajat: ,
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:Raising Arizona
Valmistusvuosi:1987
Pituus:90 min

Sain Nicolas Cagen nimmarin Lidossa Venezian elokuvafestivaaleilla toissa kesänä. Nähtyäni Arizona babyn olen todella iloinen nimmarista.

Cage on minusta ollut aina vähän sellainen ihansama-näyttelijä, koska en ole ikinä erityisemmin pitänyt hänen elokuvistaan. World Trade Center (2006) oli kuolettavan tylsä ja Family Man kerran katsottuna ok. Sen sijaan Arizona Baby on hulvaton leffa, joka kannattaa katsoa jo pelkästään yhden vaipanhaku-kohtauksen takia.

Cage on ihanan vinksahtaneelta näyttävä Hi, joka päätyy jatkuvasti pikkurötöstelyjen jälkeen vankilaan. Hän kuitenkin pitää vankilasta, koska siellä työskentelee nätti poliisi Edwina (Hunter). Hi päättää parantaa tapansa ja kosia Ediä. Pariskunta muuttaa asuntoautoon keskelle ei-mitään, ja päättää perustaa perheen.

Valitettavasti Edin hedelmällisyys on yhtä ehtynyt ja kuiva kuin maaperä heidän asuntoautonsa alla. Hin ja poliisin virasta eronneen Edin mielestä on epäreilua, että samassa kaupungissa kauppias Nathan Arizona (Wilson) siittää vaimollensa viitoset, eikä heille siunaannu ensimmäistäkään. Toisaalta, tässä on järjen käyttö sallittua: vaikka kauppiaspariskunnalta katoaisi yksi lapsi, jäisi heille vielä neljä lasta, ja sehän on aivan riittävästi!

Vauvan (Kuhn) tullessa kuvioon muuttuu meininki sekopäiseksi, mutta hyvällä tavalla. Coenit ovat tehneet mahtavaa komediaa vaipanhakureissusta, joka saa koko ajan uusia käänteitä dominoefektin lailla. Taustalla pyörivä joudlaus kruunaa nauruhermoja kutkuttavan kohtauksen.

Varastetun vauvan kasvattaminen ei suju tietenkään ongelmitta. Kaiken lisäksi vauva on pakkomielle jokaiselle elokuvan henkilöhahmolle: hedelmättömälle pariskunnalle, vauvan biologisille vanhemmille, karjuville vankikarkuriveljeksille (Goodman ja Forsythe), Hin ja Edin ystäväpariskunnalle ja räjähdysherkälle manhunterille (Cobb).

Tässä hulvattomassa pätkässä näyttelijät vakuuttavat uskomattomilla komedienne-lahjoilla, etunenässä Cage, Hunter ja Goodman. Ratkiriemukkaiden ryöstely- ja takaa-ajokohtausten lisäksi elokuvalla on lämminhenkinen loppu.

Arvosteltu: 03.06.2011

Lisää luettavaa