Miksi leffojen jatko-osia ja spin-offeja tulee jatkuvasti lisää?

Mitä eroa on menestyneimpien elokuvien kärkikymmenikössä, jos asetetaan rinnakkain tämän vuoden, vuoden 1996 ja vuoden 1986 listahuiput? Vastaus on ns. franchise-elokuvien määrä. Eikä tämä kehitys näytä laantuvan, sillä tuotantoyhtiöt syytävät lisää rahaa niihin edelleen.

DC-leffoja tuottavan Warner Brosin toimitusjohtaja Kevin Tsujihara on perustellut kehitystä - ei ideoiden vähyydellä, vaan elokuvateollisuuden pitkäaikaisen kilpakumppanin vaikutuksella.

- Isoista franchiseista on tulossa yhä tärkeämpiä koko ajan… Jos katsotaan, mitä on tapahtumassa televisiotuotannon laadukkuuden kanssa, elokuvista lyövät läpi ne, jotka ovat osa jotakin isoa franchisea, Tsujihara totesi Arizonassa järjestetyssä teknologiakonferenssissa. Televisiolevitykseen tehdyt kalliit laatusarjat houkuttavat ja koukuttavat yleisöjä - esim. Game of Thrones, Downton Abbey, House of Cards ovat kaikki saaneet suuryleisöjä ympäri maailmaa. Elokuvat kilpailevat katsojista niiden kanssa, ja leffan perustuessa johonkin menestyneeseen sarjakuvaan, kirjasarjaan tai TV-sarjaan, on sille olemassa usein jo valmis katsojakunta.

Tänä vuonna kymmenen miljoonatuloillaan listakärkeen kivunneen elokuvan joukossa on jo ollut:

Vuonna 1996 TOP10:n tilanne oli tämä:

Vuonna 1986 TOP10 oli vielä karumpi:

Isot tavaramerkkielokuvat siis porskuttavat. Hollywoodin viihdejätit joutuvat kuitenkin miettimään suunnitelmiaan koko ajan uudelleen. Tai kuten Varietyn viihdepaneeliin osallistunut Skydance Median päällikkö Dana Goldberg kilpailutilanteen näkee:

- Kun elokuvapuolella julkaistaan melkein joka viikonloppu uusi jättituotanto, ja sitten Netflixin ja muiden verkkojen puolella julkaistaan valtavia TV-sarjoja joka viikonloppu, on ihmisillä niin paljon valinnanvaraa. Kun saat jotain isoa ja äänekästä julkaistua, se ei enää riitä. Meille konkreettisinta on - erityisesti näiden isojen leffojen kohdalla - olla todella hyviä houkuttelemaan kansainvälistä yleisöä [katsojiksi].


Lähteet: CinemaBlend, Variety, Box Office Mojo

Kuva: Captain America: Civil War/Marvel Studios

R. Isoviita 01.12.2016 klo 14:07

Uusimmat uutiset

Channing Tatum saattaa olla seuraava hirviöasiantuntija

Universal haluaa uuden elokuvan hahmosta, jonka kanssa se tunaroi jo kertaalleen.

R. Isoviita

Useaan otteeseen filmattu kauhujännäri kuvataan jälleen

Invaasioleffojen invaasio?

R. Isoviita

Mistä leffoista katsojat valittivat viime vuonna?

Britanniassa mm. Deadpoolille tilastoitiin 51 valitusta.

R. Isoviita

In memoriam: Martin Landau ja George A Romero

Kaksi tunnettua viihteentekijää nukkui pois viikonloppuna.

R. Isoviita

Pixarilta tulossa vaihteeksi muutakin kuin jatko-osia

Projektista ei ole vielä paljon tietoa.

R. Isoviita

Näytä lisää uutisia...