Miksi leffojen jatko-osia ja spin-offeja tulee jatkuvasti lisää?

Mitä eroa on menestyneimpien elokuvien kärkikymmenikössä, jos asetetaan rinnakkain tämän vuoden, vuoden 1996 ja vuoden 1986 listahuiput? Vastaus on ns. franchise-elokuvien määrä. Eikä tämä kehitys näytä laantuvan, sillä tuotantoyhtiöt syytävät lisää rahaa niihin edelleen.

DC-leffoja tuottavan Warner Brosin toimitusjohtaja Kevin Tsujihara on perustellut kehitystä - ei ideoiden vähyydellä, vaan elokuvateollisuuden pitkäaikaisen kilpakumppanin vaikutuksella.

- Isoista franchiseista on tulossa yhä tärkeämpiä koko ajan… Jos katsotaan, mitä on tapahtumassa televisiotuotannon laadukkuuden kanssa, elokuvista lyövät läpi ne, jotka ovat osa jotakin isoa franchisea, Tsujihara totesi Arizonassa järjestetyssä teknologiakonferenssissa. Televisiolevitykseen tehdyt kalliit laatusarjat houkuttavat ja koukuttavat yleisöjä - esim. Game of Thrones, Downton Abbey, House of Cards ovat kaikki saaneet suuryleisöjä ympäri maailmaa. Elokuvat kilpailevat katsojista niiden kanssa, ja leffan perustuessa johonkin menestyneeseen sarjakuvaan, kirjasarjaan tai TV-sarjaan, on sille olemassa usein jo valmis katsojakunta.

Tänä vuonna kymmenen miljoonatuloillaan listakärkeen kivunneen elokuvan joukossa on jo ollut:

Vuonna 1996 TOP10:n tilanne oli tämä:

Vuonna 1986 TOP10 oli vielä karumpi:

Isot tavaramerkkielokuvat siis porskuttavat. Hollywoodin viihdejätit joutuvat kuitenkin miettimään suunnitelmiaan koko ajan uudelleen. Tai kuten Varietyn viihdepaneeliin osallistunut Skydance Median päällikkö Dana Goldberg kilpailutilanteen näkee:

- Kun elokuvapuolella julkaistaan melkein joka viikonloppu uusi jättituotanto, ja sitten Netflixin ja muiden verkkojen puolella julkaistaan valtavia TV-sarjoja joka viikonloppu, on ihmisillä niin paljon valinnanvaraa. Kun saat jotain isoa ja äänekästä julkaistua, se ei enää riitä. Meille konkreettisinta on - erityisesti näiden isojen leffojen kohdalla - olla todella hyviä houkuttelemaan kansainvälistä yleisöä [katsojiksi].


Lähteet: CinemaBlend, Variety, Box Office Mojo

Kuva: Captain America: Civil War/Marvel Studios

R. Isoviita 01.12.2016 klo 14:07

Uusimmat uutiset

Ben Affleck näpisti muiston kuvauspaikalta: näin siinä lopulta kävi

Tuotantoyhtiö ei painanut asiaa villaisella.

R. Isoviita

Wonder Womanin jäljissä: 1980-luvun toimintasankarittaresta halutaan uusi leffa

Miekka ja magia -hahmo saa uusintakäsittelyn.

R. Isoviita

Taru sormusten herrasta -tähti kritisoi uutta versiota

Pitkän uran tehnyt John Rhys-Davies tylynä.

R. Isoviita

Scorsesen seuraava leffa saattaa jäädä näkemättä valkokankailla

Netflix toimii omalla tavallaan.

R. Isoviita

Näytä lisää uutisia...