Valoa ja taikaa jo 40 vuotta

29.5.2015 19:02

Visuaalisia efektejä katsellessa harvemmin tulee ajatelleeksi, että yksi tämän päivän kuuluisimmista efektipajoista on ollut toiminnassa jo vuodesta 1975. Tässä kuussa Industrial Light & Magic täytti tasan 40 vuotta. Tuottaja ja ohjaaja George Lucas perusti ILM:n Tähtien sotaa varten, sillä hän tarvisi siihen uuden ja kekseliään tehostetyöryhmän avukseen. Tiimin keulaksi päätyi yksi ensimmäistä tietokonetekniikkaa alallaan hyödyntäneistä tekijöistä, kalifornailaiskaveri nimeltä John Dykstra.

ILM:n vaikutus on ollut suurta perustamisestaan lähtien. Harva tuskin tulee ajatelleeksi, että nykyään jopa melkein jokaisesssa tieteis- tai fantasiasarjassakin nähtävät metamorfoosit tai tietokoneella luodut olennot on tehty tekniikalla, jonka edelläkävijä ILM on ollut. Yritys porskuttaa edelleen täyttä häkää kehittäen uusia maisemia, olentoja, kojeita ja paljon muuta mm. sellaisiin elokuviin kuin Ant-Man, Warcraft, 007 Spectre ja Doctor Strange.

Mitä tämän nelikymppisen historiasta sitten löytyy? Tässä muutamia kohokohtia – jos olet nähnyt näitä elokuvia ja haluat vaikkapa kommentoida niiden tehosteita, heitä aiheesta hetulaa Facebook-sivuillemme tai elokuvan kommenttiosioon Leffatykissä.

1. Tähtien sota – John Dykstran tiimi kehitti eeppistä avaruusleffaa varten kuvausjärjestelmän, jonka avulla kameraa ja sen linssiä voitiin liikuttaa ensimmäistä kertaa tietokoneella. Näin ollen sama otto voitiin uusia tismalleen samoin kameranliikkein, mikä helpotti leikkaamista. Dykstra, Al Miller ja Jerry Jeffress palkittiin tämän seurauksena Oscarilla 1978. Myös jatko-osat, Imperiumin vastaisku ja Jedin paluu, toivat ILM:n tiimille Oscarit.

2. Star Trek II – Kahnin viha – tässä tieteistarinassa nähdään yksi ensimmäisistä ellei peräti ensimmäinen kokonaan tietokoneella elokuvaan luotu kohtaus, kun kuolleen näköinen planeetta muutetaan vehreäksi paratiisiksi yhdessä hetkessä.

3. Kuka viritti ansan, Roger Rabbit? – elävien näyttelijöiden ja piirroshahmojen yhdistämistä oli nähty jo vuosikymmeniä ennen tätä, mutta esim. piirretyn Roger Rabbitin taistelu Bob Hoskinsin vaatteissa vaati teknologiaa, joka häikäisi jälleen kerran palkintolautakunnat ja toi tehosteporukalle sekä Oscarin että BAFTAn.

4. Abyss – syvyys – meren kätköistä Ed Harrisia ja Mary Elizabeth Mastrantoniota kuikuilee kurkistamaan maailman ensimmäinen nestemäisesti liikkuva CGI-hahmo.

5. Terminator 2 – palkintosadetta oli luvassa myös Iso-Arskan toimintarymistelystä, sillä tässä leffassa nähtiin ensimmäistä kertaa päähenkilönä hahmo, joka oli muuntui tietokonegrafiikalla luoduksi olennoksi tai esineeksi, kumpana kyborgia nyt halutaankin pitää. Samankaltaista tekniikkaa oli toki käytetty aiemminkin, muttei läheskään tässä mittakaavassa.

6. Jurassic Park – dinosauruspuiston asukit hämmästyttivät todella, sillä ennen tätä elokuvaa kukaan ei ollut luonut yhtä realistisen näköisiä ja oloisia tietokoneanimoituja olentoja. Monen mielestä dinosaurukset heräsivät henkiin ensimmäistä kertaa miljooniin vuosiin. ILM sai elokuvasta BAFTA-, Saturn- ja Oscar-palkinnot. Myös jatko-osa Kadonnut maailma palkittiin.

7. The Mask – naamio – Jim Carreyn naama tunnetusti on venyvää sorttia, mutta ILM venytti koomikon kasvoja ja vartaloa sarjakuvamaisiin sfääreihin muinaisen naamion ympärille kehitetyssä komediassa.

8. Twister – tornadosta kertovaa katastrofielokuvaa varten ei turvallisuussyistä lähdetty metsestämään aitoa asiaa, vaan ILM:n väki loi kokonaan tietokoneiden avulla partikkelimyräkän, joka leffassa äänitehosteineen vaikuttaa aidolta asialta. Muutama vuosi myöhemmin ILM kehitteli vetisemmät katastrofiolosuhteet George Clooney -seikkailuun Meren raivo. Molemmat leffat on palkittu tehosteistaan.

9. Star Wars Episodi II – tämä esiosa alkuperäiselle Tähtien sota -trilogialle oli ensimmäinen leffa, joka kuvattiin kokonaan digitaalisesti korkeimmalla mahdollisella laadulla. ILM vastasi elokuvan yli 2000:sta otoksesta, joista osaan sen animaatiotaiturit loivat nukke-Yodan sijalle mestari Yodan, joka kykeni taistelemaan valosapeli kourissaan.

10. Pirates of the Caribbean: Kuolleen miehen kirstu – hyytävän nilkakas Davy Jones kuulostaa brittinäyttelijä Bill Nighylta, mutta näyttää tunnistamattomalta. Lonkeronaamaista Jonesia olisi tuskin kovin helpolla saatu maskeerauspöydän ääressä kasaan, joten tietokonevelhot loihtivat helpomman ratkaisun uuden motion capture -järjestelmänsä avulla. Piraateille luotiin tietokoneiden avulla myös meri seilattavaksi. Palkintoja ropisi taas kuin kultarahoja aarrearkusta.

11. Transformers – ällistyttävän suureen suosioon kohonnut lelujen pohjalta kehitetyn leffasarjan Oscar-menestys saattaa hämmentää joitakin. Mutta tuhansia ja taas tuhansia osia sisältävien robottihahmojen tuominen valkokankaille tuskin olisi onnistunut näin hyvin ilman ILM:n asiantuntemusta ja osaamista. Tavallisille ihmisille taas jo pelkän Ikea-kalusteen kokoaminen voi olla ponnistus.

12. Iron Man – useimmat ovat nähneet Robert Downey Jr:n poseeraamassa punaista ja kultaa yhdistelevän haarniskansa vieressä, mutta moniko hoksaa, ettei kyseinen haarniska jokaisessa kohtauksessa ole oikeasti ollut kameran edessä? ILM:n valokuvantarkka mallintaminen palkittiin.

13. Hugo – kuten 3D-elokuvien airuena toimineessa Avatarissa, ILM oli mukan myös tekemässä kolmiulotteisen Hugon alkuun sijoittuvaa kohtausta.

Lähteet: IGN, CNET, ILM

Kuva: Paramount/ Jurassic World

Lisää luettavaa