Top Secret! (1984)
- Tuotantovuosi:
- 1984
- David Zucker, Jerry Zucker, Jim Abrahms
- Pääosissa:
- Jeremy Kemp, Lucy Gutteridge, Omar Sharif, Peter Cushing, Val Kilmer, Warren Clarke
- Iso-Britannia
- Pituus:
- 86 min
- Genret:
- Komedia
ZAZ-tiimi (David Zucker, Jim Abrahams, Jerry Zucker) teki 80-luvulla monen mielestä historian parhaimpia komedioita yhdistämällä parodian ja kreisihuumorin. 2000-luvulle tultaessa parodiaelokuvien taso laski huimasti, ja siitä saamme kiittää pellejä nimeltään Aaron Seltzer ja Jason Friedberg, jotka ohjasivat muunmuassa Date Movien, Epic Movien ja Disaster Movien. Mutta onneksi meillä riittää näitä "oikeita" kreisikomedioita.
Juoni pähkinänkuoressa: Nick Rivers (Kilmer) on amerikkalainen rock-laulaja, joka on kutsuttu Itä-Saksaan. Siellä hänestä tulee yllättäen natsien pahin vihamies ja vastarintaliikkeen kapinallinen.
Juoni ei ole kovinkaan kummoinen, suoraan sanottuna se on huono, ja kaiken lisäksi vielä sekava. Mutta mielestäni se on vain ja ainoastaan hyvä asia, sillä komedioissa ei nimen omaan SAA olla monimutkaista juonta. Se nimittäin häiristee valtavan paljon vitseihin keskittymistä ja niiden tajuamista. Osan vitseistä tajuaa hyvin, osa puolestaan saa leuan loksahtamaan ja huudahtamaan: "Siis täh!", mutta molemmissa on se hyvä puoli, että ne naurattavat vedet silmissä. Huumoria ei siis todellakaan säästellä yhtään, sillä jokaikisessä kohtauksessa piilee pieni vitsin poikanen.
Ainoa huono puoli, minkä Top Secretistä löysin, on parodian kohde, joka on sotaelokuvat. En ole tähän asti katsonut eläessäni yhtään amerikkalaista sotaelokuvaa, joten parodiaosuus jäi harmittavan pieneksi.
Näyttelijäkaartista ei löydy yhtään koomikkoa tai komedioiden vakiokasvoa, vaan suurin osa näyttelijöistä on täysin tuntemattomia b-elokuvien näyttelijöitä. Ainoastaan Val Kilmer pääsi urallaan eteenpäin tämän elokuvan ansiosta. Näyttelytaito ei oikein minua miellytä, mutta laulutaito sitäkin enemmän.
Top Secret! on ZAZ-tiimin parhaimpia tekeleitä, josta ei tekemisen iloa ja oivaltavia vitsejä puutu. Iski tuhat kertaa kovempaa kuin "Hei, me lennetään!".
Amerikkalainen rock-laulaja Nick Rivers (Kilmer) on kutsutu Itä-Saksaan joka kumman paljon vaikuttaa yhdistelmältä natsi-Saksaa ja miehitettyä Ranskaa (ainakin jos leffoja uskoo) ja onnistuu sotkemaan itsensä vastarintaliikkeen toimintaan. Mitä ihmettä ranskalainen vastarintaliike tekee Itä-Saksassa? Miksi ihmeessä eversti Von Horstin (Clarke) työpöydällä on jättikokoisen luurin omaava puhelin ja en tiennytkään että hän lukee Hermann Göringin jumppakirjaa ja mukaan on isketty myös Hammer-hapannaama Peter Cushing ruotsalaisena kirjakauppiaana jolla on epämuodostunut silmä. Edellä mainittu vitsi on vain Hammereita katsoneen tajuttavissa, mutta se on vain yksi esimerkki tämän leffan moninaisista vitseistä joiden tyyli vaihtelee fyysisestä kohelluksesta verbaaliseen tykitykseen ja odottamattomiin käänteisiin. Osa vitseistä on tietysti melkoisen korneja tai ehkä jopa tympeitä, mutta ne hauskimmat ovat poikkeuksetta hysteerisen hauskoja.
ZAZ-triadi iskee parodiamiekalla agentti- ja natsielokuvia luoden todellista huumoria ja meininkiä. Näyttelijätyö on juuri sopivan yli- tai allevedettyä ja meno on alusta lähtien hauskaa. Lähes jokaisessa kohtauksessa on jonkinlainen vitsi ja niitä myös riittää. Erityisesti teräksenkova Chocolate Mousse herättää naurua janojuomallaan ja ampumataidollaan.
Top Secret!:stä ei pidä odottaa mitään vakavaa teemaa tai symboliikkaa. Onpahan puolitoista tuntia puhdasta huumoria ja meininkiä eikä Val Kilmerin laulutaitoakaan pidä haukkua. Hyvin mies senkin osaa.
ZAZ -kolmikon "Hei, me lennetään" jälkeen tehty Top Secret! vaikutti hyvin mielenkiintoiselta typerine kansikuvineen, joten poimin sen mukaan Anttilan alelaareista. Näin jälkeenpäin totean saaneeni vähille rahoille hyvän vastineen.
Itä-Saksassa suunnitellaan ilkeyksiä ja kulissiksi syyttömyydelle on sinne järjestetty konsertti, johon Ameriikkalainen artisti on perunut tulonsa. Sen sijaan Itä-Saksaan lähetetäänkin nuori Rock-muusikko Nick Rivers, joka sekoittuukin itse hämärämiesten puuhiin.
Juoni ei itsessään ole kovin erikoinen, mutta toteutus on kertakaikkiaan niin hullun hauskaa katsottavaa, ettei paremmasta jäliä. Huumoria lentää Mies ja Alaston Ase -tyyliin vähän joka hetki ja jopa yhtä hauskasti.
Elokuva tehtiin suhteellisen pienellä budjetilla, muttei sitä edes huomaa vitsitulvan keskeltä. Ohjaus on melkoista tulitusta ja mikä sopisikaan huumoriin paremmin.
Kokonaisuutena erittäin toimiva, yllätyksekäs konekiväärikomedia, josta ei puutu saapasjalkaisia lehmiä tai hulluja tiedemiehiä, musiikkiesityksistä ja parodiasta puhumattakaan.
nimimerkki: Sano mitä sanot
Top Secret! on kerrassaan hulvaton agenttiparodia. Leffa on Kilmerin ensimmäinen kokopitkä elokuva, mutta tätä ei pysty huomaamaan mistään muusta kuin korkeintaan rennon vapaasta näyttelijätyöstä, jota leimautuminen ei vielä kahlitse lainkaan.
Juoni ei leffassa - kuten komedioissa yleensäkään - ole missään mielessä erikoinen; Val Kilmerin esittämä rock-tähti Nick Rivers saapuu diktatuurista kärsivään Itä-Saksaan levittämään taattua jenkkiläistä rock'n'roll -henkeä, mutta päätyykin osalliseksi suureen agenttivyyhtiin.
Elokuva erottuu muista hieman samantyyppisistä elokuvista (Hei, me lennetään, Mies ja alaston ase, jne.) vitsien paremmalla tasolla ja huikean hienolla ohjauksellaan. Kun leffan katsoo useamman kerran, löytää takuulla uusia vitsejä, joille ei ennen tajunnut edes nauraa ja mikä tärkeintä, kiinnostavia (joskaan ei juonen kannalta erityisen tärkeitä) koukkuja.
Top Secret! soveltuu niin yksinäistä, synkkää krapulapäivää piristämään, kuin kavereiden kanssa sipsejä syödessä ja keskiolutta juodessa katsottavaksikin - ja tietysti kaikkeen tältä väliltä. Leffassa on yhdistelty ns. älykkäämpää huumoria ja perinteisiä vitsejä niin taidokkaasti, että se kykenee juuri sopivasti tasapainottelemaan näiden kahden välillä: ei ole tylsää hifistelyä, mutta ei myöskään päätöntä idioottimeininkiä.
Top Secret! on mielestäni paras koskaan tehty komedia, eikä parempaa ole johnnyenglishit yms. huomioiden ilmeisesti hetkeen tulossakaan - ei ennen kuin uskalletaan taas rääpiä kaikille, mutta tehdä se sivistyneesti. Hieno elokuva.
nimimerkki: Arvostelijapyrkyri
Arvostelija
Arvostelijapyrkyri
Vieras
Tehtyään "Hei, me lennetään", tekivät Zucker, Abrahms ja Zucker parhaan elokuvansa ikinä. Se paras elokuva on elokuva on Top Secret! Top Secret! on samanlainen kuin "Hei, me lennetään" tai "Mies ja alaston ase", kaikissa kolmessa lentää vitsi joka toinen sekuntti.
Top Secret! on pinellä budjetilla tehty komedia jossa amerikkalinen rocktähti Nick Rivers (Kilmer) lähtee Itä-Saksaan keikalle. Siellä hän kuitenkin tapaa tytön (Gutteridge), jonka isä on kidnapattu, Tytön isän pitäisi valmistaa Itä-Saksalle solaris-pommi. Elokuvan pääosassa on ensimmäisessä elokuvassaan esiintyvä, loistava, Val Kilmer.
Top Secret! on edelleen hänen paras elokuvansa. Top Secret! parodioi sota- ja Elvis-elokuvia. Elokuvassa on paljon hauskoja lauluja joista jokaisen (paitsi Itä-Saksan kansallislaulun) laulaa Val Kilmer kohtalaisen hyvällä lauluäänellään. Ohjaus toimii ja käsikirjoitus on erittäin hauska ja idearikas. Joten onko mielestäni Top Secret!:ssä mitään vikaa. Vastaus on EI! Top Secret! on täydellinen komedia. Se on täynnä hauskoja juttuja, tapahtumia ja hahmoja. Jos haluatte nauraa, katsokaa Top Secret!
nimimerkki: Ash