Nebula Oy

Dancer in the Dark (2000)

Dancer in the Dark
Valmistusvuosi:
2000
Lars von Trier
Lars von Trier
Pääosanäyttelijät:
Björk, Cara Seymour, Catherine Deneuve, David Morse, Joel Grey, Peter Stormare, Udo Kier, Vladica Kostic
Maat:
Tanska, Saksa, Hollanti, USA, Iso-Britannia, Ranska, Ruotsi, Suomi, Islanti, Norja
Kielet:
Draama, Musikaali
Muut sarjan leffat:
Breaking the Waves - aallonmurtaja, Idiootit, Dancer in the Dark
Sijoitus:
Leffatykin 124. paras elokuva.

*********
Pisteytyksiä: 206
Tarkka arvo: 4,350
Arvosteluja: 5
Kommentteja: 34

Käyttäjien pisteet

********½

Arvostelut (5)

Äärimmäisen realistinen ja äärimmäisen murheellinen.

Selma (Björk) työskentelee tehtaassa. Hän säästää rahaa poikansa (Joel Grey) leikkausta varten. Hänen vuokraisäntänsä on hillitty Bill (David Morse) ja kiltti Jeff (Peter Stormare) yrittää päästä lähemmäs häntä. Kathy (Catherine Deneuve) auttaa Selmaa peittelemään edistyvää sokeuttaan.

Lars Von Trierin ohjaama ja käsikirjoittama ja Von Trierin itsensä osittain kehittämää dogma95-normia noudattava elokuva rikkoo omaa teknistä dogmiaan lisätäkseen äärirankkaan tragediaansa fantastisia, mielikuvituksellisia musikaalijaksoja. Kokonaisuus on äärimmäisen realistinen ja äärimmäisen murheellinen tarina ylpeydestä.

Paitsi musiikista Björk vastaa myös pääroolista ja vaikka ohjaaja-Trierin kanssa oli kiistaa ei suoritusta voi moittia. Kyseessä on puhtaasti voimakas nainen jonka suurin synti on ylpeydessä joka estää Selmaa myöntämästä sokeuttaan edes silloin kun se alkaa olla ilmiselvää kaikille hänen ympäristössään. Lyhyesti sanoen islantilaispoppari rikkoo lähtöryhmänsä sääntöjä tekemällä uskomattoman vakuuttavaa työtä.

Catherine Deneuve, veteraani ja loistava näyttelijä ei petä ja antaa vankan karismapohjan Selman voimakkaana ystävänä, jolla ei ole ylpeyttä neuvoa ystäväänsä hakemaan apua tai kohtaamaan ongelmansa.

David Morse, sympaattisten ja/tai monimutkaisten sivuroolien erikoismies toimittaa roolinsa erinomaisella taidolla. Vaikka Bill tekee erityisen epämiellyttäviä tekoja niille rakennetaan selkeä, psykologinen lähtökohta ja taas on ylpeys kirjaimellisesti kuolemansyntinä. Morsen roistomaisia tekoja tekevän epätoivoisen miehen vastapainona roistomaisten ja mutkattomien sivuroolien erikoismies Peter Stormare on mitä lempeimmässä roolissa. Jeff on suorastaan pyhimysmäisen hyvä ihminen Selmaa kohtaan ja pysyy sellaisena koko elokuvan pituuden ajan.

Tarinan ollessa äärimmäisen tehokasta draamaa traagisuudessaan on siinä silti muutamia heikkouksia. Pituutta olisi hieman voitu typistää loppupuolella kohtauksien muuttuessa hieman jähmeiksi ja tapahtumaköyhiksi. Nämä pienet, mutta todelliset heikkoudet estävät kokonaisuutta olemasta täydellinen tragedia. Lopputulos on silti loistava. Tarina ei tee kompromisseja, roolit ovat täydellisesti toteutettuja ja musiikkikin on hyvää. Videokuvan hienoinen tunkkaisuus ja vaappuneisuus lisää autenttisuuden vaikutelman äärimmäiseksi. Nenäliinojen varaaminen on äärimmäisen suositeltavaa.

Jurpo
Tähtääjä, 623 arvostelua
Arvosteltu: 08.06.2009
Katsottu: Kotona

+0 pistettä

Elokuva, joka kertoo erään kauniin ihmisen sydäntä raastavan julman tarinan.

Tämä on elokuva, joka kertoo erään kauniin ihmisen sydäntä raastavan julman tarinan. Elokuva opetti minulle, ettei maailman pahuutta voi paeta eikä ihmisen hyvyyteen kannata uskoa. Vääryys voittaa hyvän.

Hirvittävä kertomus ei yritä piiloutua katsojaystävällisen kuorrutuksen alle; kuvausjälki ei ole silmää miellyttävää eikä musiikki helposti lähestyttävää. Elokuva ei yritä olla yhtään sen kauniimpi tai kauheampi kuin oikeasti on. Se paljastaa itsensä alastomana saaden jotkut katsojat sulkemaan silmänsä, jotkut avaamaan ne.

Sanat menettävät tehonsa, kun niitä on tarpeeksi käytetty. Mikään sana ei voi enää tarpeeksi ylistää Björkin roolisuoritusta Selmana. Voiko Lars von Triedristäkään kertoa mitään, mitä ei aiemmin ole jo todettu? En usko, siksi jätän kertomatta.

Tämä teksti tuskin tuo esiin mitään uutta. Kirjoitin sen toiveenani vain saada vielä useammat katsomaan tämän elokuvan.

nimimerkki: Kullervo

Vieras
Pisteet: *****
Arvosteltu: 17.10.2007
Katsottu: DVD

+0 pistettä

Syviä henkilöhahmoja, hienoja roolisuorituksia, realismia ja sitä jotain.

Minä en voi oikeastaan mitenkään sietää musikaaleja, enkä pidä ollenkaan Björkista ja olen sitä paitsi aina vältellyt Lars von Trierin elokuvia, koska olen ajatellut niiden olevan aivan jotain muuta, kuin mitä minä leffoilta kaipaan. Silti Dancer in the Dark on eräs minun koskettavimmista elokuvatuokioista vähään aikaan. Tämä filmi ei vain mitenkään voi olla vaikuttamatta katsojaansa...

...sillä se kertoo koskettavan tarinan, joka menee suunnilleen näin: Tshekkoslovakialainen nainen Selma (Björk) on muuttanut Amerikkaan poikansa kanssa. Selma on melkein jo sokea ja poika kohtaa saman jutun jos häntä ei leikata. Selma on säästää rahaa poikansa operaatiota varten ja työskentelee ahkerasti. Elämä on aika rankkaa, mutta voisi sitä huonomminkin mennä. Kun elämä murjottaa, niin Selma pakenee aina musikaalien maailmaan, sillä musikaaleja hän rakastaa yli kaiken.

Alkuun tunnelma on hyvinkin optimistinen, mutta erään käänteen jälkeen elokuva muuttuu hyvinkin pessimistiseksi. Realismia ei missään vaiheessa unohdeta ja Dancer in the Dark onkin hyvin elämänmakuinen kertomus. Vielä kaiken lisäksi Björk vetää sellaisen roolisuorituksen, ettei paljon pahaa sanottavaa löydy. Mielenkiinto ei laske edes musiikkikohtausten aikana, mikä on minun kohdallani todella yllättävää.

Björkin lisäksi muutkin pläjäyksen tähdet vetävät hienoja suorituksia. David "aliarvostettu aitojen sivuroolien mahtava tulkitsija" Morse, ei pettänyt nytkään. Bruce Willisin ja Stephen Baldwinin sekoitukselta näyttävä Peter Stormare tekee jälleen kerran vakuuttavaa työtä Selmaa ihailevana Jeffinä. Vielä pitää mainita Catherine Deneuven rooli Selman parhaana ystävänä Kathynä, mikä on hienoa kameran edessä työskentelyä. Björkiä ei kyllä voita kukaan, mikä on kyllä pahuksen yllättävää.

Lars von Trierin kerrontatyyli ei varmasti kaikkiin kolahda, sillä sen verran omaperäistä se on. Elokuvan alkaessa katsoja joko jatkaa kiinnostuneena tai sitten painaa stop-nappulaa. Minä kuulun kyllä miehen kannustajajoukkoon, sillä kyllä kyseessä on jonkinlainen nero. Myös elokuvan hieno käsikirjoitus on miehen käsialaa. Tämä herätti minun mielenkiintoni muita Trierin elokuvia kohtaan.

Syviä henkilöhahmoja, hienoja roolisuorituksia, realismia ja "sitä jotain" pursuava filmi on hieno kokemus, jota suosittelen lämpimästi kaikkien draamojen ystäville. Täysiä pojoja ei ihan tipu, sillä aivan täydellinen tämä ei ole ja minä olisinkin napsinut saksilla vähän pituutta pois. Muuten tämä on surullinen ja ajatuksia herättävä mestariteos, josta en oikein muuta pahaa sanottavaa löydy. Vielä tällaisille leffoille tutut kliseet ja yli-imelä siirappisuus loistavat poissa olollaan, mille Thoke nostaa hattua.

Thoke
Tykittäjä, 613 arvostelua
Arvosteltu: 30.08.2004
Katsottu: VHS

+0 pistettä

Elokuva muuttuu lopulta erääksi taidemuodon kauneimmista tekeleistä.

Yritän yleensä vältellä Lars von Trierin elokuvia. En siksi, että ne olisivat huonoja, vaan siksi, että ne ovat liian hyviä. Vaikka kysymys on vain elokuvista, von Trierin tekeleet puraisevat. Ne nostavat tunteita pintaan lähes poikkeuksetta. Ehkä se johtuu dogmaan kuuluvasta kuvaustekniikasta (pääasiassa käsivaralta kuvattuja ottoja mahdollisimman luonnollisissa olosuhteissa), ehkä onnistuneesti kerrotuista tarinoista. Ehkä kumpaisestakin.

Dancer in the Darkin päähenkilö on Selma (Björk). Hän on muuttanut Tshekkoslovakiasta Amerikan onnelaan pienen poikansa kanssa. Selma on kommunisti, eikä hän pidä Amerikasta erityisesti. Mutta musikaaleista, niistä hän pitää. Lisäksi Amerikassa hänellä on toivoa saada korjautettua poikansa näkö, joka on huononemassa aivan kuten Selmalla itselläänkin. Itse asiassa Selma on sokea kuin lepakko. Siitä huolimatta hän tekee pitkää päivää tehtaassa ja yrittää elää normaalia elämää. Sokeus on salaisuus, josta tietää vain Selman lähin ystävä, Cvalda eli Kathy (Deneuve), maahanmuuttaja hänkin.

On selvää, ettei salaisuus ole ikuinen. Selma pakenee musikaaleihin, maailma murenee pala palalta. Selmasta voisi moni nariseva muija ottaa oppia. On raastavaa nähdä, miten iloinen ja elinvoimainen köyhä ja näkökyvytön tehdastyöläinen jaksaa olla - vaikka kyse olisikin vain fiktiivisestä hahmosta. Käsikirjoittaja-ohjaaja Lars von Trier kasaa hahmolle ylivoimaisen raskaan taakan onnistuen kuitenkin välttämään ylilyönnit. Rujossa ympäristössä ja rosoisella tavalla kuvattu elokuva muuttuu lopulta erääksi taidemuodon kauneimmista tekeleistä.

Dancer in the Dark voitti useita palkintoja (mm. Kultainen Palmu ja parhaan naispääosanesittäjän palkinto/ Cannes), mutta Oscareita ei elokuvalle herunut. Huutava vääryys. Mm. elokuvan laulut säveltänyt ja esittänyt päätähti Björk olisi ansainnut enemmänkin kiitosta. Lars von Trierin kynsissä tämä musiikin ihmelapsi venyi suoritukseen, johon moni ensikertalainen vain haaveilee pystyvänsä. Kivaa se ei kuuleman mukaan ollut, mutta lopputulos on tärkeämpi.

Loistavan Björkin lisäksi elokuvassa nähtävä ikinuori musikaalikonkari Catherine ”Cherbourgin sateenvarjot” Deneuve tekee piristävän erilaisen roolin kuin hänenlaiseltaan ladylta osaa odottaa. Toinen leffassa vilahtava musikaalikasvo on Joel Grey, joka voitti ammoin Oscarin pisteliäästä roolistaan elokuvassa Cabaret. Trierin otteessa Grey muuntautuu Oldrich Novyksi, Selman suureksi idoliksi ja menneiden aikojen steppiheikiksi. Deneuven ja Greyn ohella tanssia ja laulantaa joutuvat harjoittamaan myös useissa TV-elokuvissa nähty - ihan kelpo näyttelijä - David Morse ja Nicholas Cagen varamieheltä näyttävä Peter Stormare. Kumpikin hoitaa hommansa kotiin.

Söpö
Ylläpitäjä, 695 arvostelua
Arvosteltu: 24.10.2003
Katsottu: VHS

+0 pistettä

Dancer in the dark on raskas elokuva. Se järkyttää, se saa voimaan pahoin, se on kertomus ihmiskohtalosta, jollaisesta emme haluaisi edes tietää. Lars von Trier tunnetaan omalaatuisena dogma-ohjaajana, jonka käsittelemät aiheet puhuttelevat aina ja pakottavat miettimään eettisiä kysymyksiä ihmisyyden rajoilta. Jos tuntuu, että elokuvan päähenkilö on saanut jo kärsiä liikaa, hänen olosuhteensa todennäköisesti vain pahenevat. Lars von Trier ei halua maalata maailmasta onnellista kuvaa vaan haluaa näyttää sen rumimmillaan.

Kerron Selman (Björk) elämäntilanteesta muutaman sanan, mutta elokuvan ääriahdistavaa tunnelmaa en voi välittää - se on koettava. Selma on menettämäisillään aisteista tärkeimmän, näkönsä. Sairaus on periytyvä ja hänen ainoalla pojallaan on se myös, ainoana erona se, että pojan näkö olisi vielä pelastettavissa - kunhan hänet leikattaisiin pian. Selma ei elä enää itselleen vaan pojalleen ja tekee kaikkensa ansaitakseen nuo rahat, jotka leikkaukseen vaaditaan. Lähes sokeana tehtaassa työskenteleminen on kuitenkin psyykkeelle liikaa, ja Selma pakenee toistuvasti haavemaailmaan, musikaalien kauniiseen harmoniaan, jossa ei ole tuskaa. Kaikki ei kuitenkaan suju Selman suunnitelmien mukaan ja asiat lähtevät vierimään kohti järkyttävää lopputulostaan.

Runsaasti hypnoottista Björkin säveltämää ja laulamaa musiikkia ja tanssiesityksiä sisältävä elokuva on ainutlaatuinen tarina. Se viestii, että maailma on julma ja epäoikeudenmukainen. Karrikoidut hahmot kertovat ihmisyyden valoisista ja pimeistä puolista epätoivoisissa olosuhteissa. Elokuvana Dancer in the dark on kuin uniikki taideteos, mutta herkille ihmisille sitä en voi suositella. Lars von Trier ei päästä ketään helpolla.

nimimerkki: Misaele

Misaele