Yön kuumuudessa -ohjaaja on kuollut

23.1.2024 07:12
Canadian Film Centre (2007)

Elokuvaohjaaja Norman Jewison menehtyi viime viikonloppuna 97 vuoden iässä. Syntyjään kanadalainen Jewison ohjasi viimeisimmän työnsä, Viimeisen tuomion, vuonna 2003, mutta useat elokuvat hänen tuotannostaan ovat muodostuneet ikivihreiksi.

Toisen maailmansodan veteraani Jewison kiersi armeija-aikansa jälkeen Yhdysvaltojen halki ja imi vaikutteita myöhemmälle uralleen. Jo 1950-luvulta tv-tuotantoja tehnyt Jewison ehti ohjata tv:ssä Hollywood-legendoista niin Danny Kayetä kuin Judy Garlandiakin. 1960-luvulla Jewison alkoi tuoda kuitenkin yhä enemmän esiin niitä yhteiskunnallisia aiheita, jotka olivat koskettaneet häntä hänen reissailuaikanaan.

Jewison halusi käsitellä töissään esim. rasismia, vaikka aihetta pidettiin epämiellyttävänä. Rasistisen pikkukaupungin sheriffin ja suuremmista ympyröistä tulevan mustan etsivän rikostutkintaa kuvannut Yön kuumuudessa toi hänelle ensimmäisen Oscar-ehdokkuuden ohjaajana. Se myös palkittiin vuoden 1968 parhaan elokuvan Oscarilla.

Vain pari vuotta myöhemmin Jewison huomioitiin jälleen Oscar-ehdokkuuksin, tällä kertaa musikaalista Viulunsoittaja katolla. Venäjänjuutalaisten perinteitä ja heidän kokemaansa uhkaa käsitellyt kolmituntinen klassikko hävisi kisassa tuolloin toiselle klassikolle, Gene Hackmanin tähdittämälle elokuvalle Kovaotteiset miehet. Jewison oli viimeisen kerran Oscar-ehdokkaana ohjauksestaan vuonna 1988, draamakomediasta Kuuhullut. Samana vuonna hän perusti Ontarioon nuoria elokuvantekijöitä tukevan Canadian Film Centren.

Vaikka yksikään hänen kaikkiaan seitsemästä Oscar-ehdokkuudestaan niin ohjaajana kuin tuottajanakaan ei lopulta tuonut voittoa, häntä muistettiin vuonna 1999 elämäntyöpalkinnolla. Elokuvauransa sivussa Jewison asui tilallaan, jolla hän kasvatti sekä hevosia että lypsykarjaa ja tuotti vaahterasiirappia.

 

Lähteet: SlashFilm, The Guardian

Kuva: CC

Toim. R. Isoviita

Lisää luettavaa