Viola Davis kieltäytyi palaamasta kuvauksiin – solidaarisuutta kuulutetaan

30.7.2023 23:09
Picket Rally, Eden, Janine & Jim

Työtaistelut Yhdysvalloissa ovat aiheuttaneet ristivetoa. Näyttelijöiden liitto SAG-AFTRA on ohjeistanut jäseniään pysymään poissa elokuva- ja tv-tuottajien allianssin eli AMPTP:n tuotannoista, kunnes SAG-AFTRA saa neuvoteltua paremmat työsopimukset jäsenilleen. Samalla SAG-AFTRA on kuitenkin jakanut lupia töiden jatkamiselle sellaisissa projekteissa, jotka eivät ole suoraan sidoksissa AMPTP:hen. Tämä on nostattanut esiin pahaa verta ja esim. Oscar-palkittu Viola Davis (mm. Piiat) kieltäytyi palaamasta töihin G20-jännärin kuvauspaikalle luvasta huolimatta.

Viikoista kuukausiin venyvät käsikirjoittajien ja näyttelijöiden lakot aiheuttavat murheita monille muillekin viihdealan työntekijöille. Esim. äänimiksaajille ei nyt ole Hollywoodissa paljoakaan tarvetta, koska uutta miksattavaa materiaalia ei juuri ole. Lakon toteutumisen aavistaneet tekivät ennen sitä tehtäviään kiireellä ja jopa pikkutunneille, jotta edes osa tuotannoista voitaisiin saattaa valmiiksi. Hätää ovat kärsimässä myös tiedotusalan ammattilaiset, sillä perinteiset promootiokiertueet ovat muuttuneet tyhjiksi punaisiksi matoiksi.

Ne tuotannot, joihin SAG-AFTRA on antanut jäsenilleen luvan palata, aiheuttavat närää. Esim. komedienne ja näyttelijä Sarah Silverman ilmaisi julkisesti suuttumustaan tällaisten lupien jakamisesta. Pari päivää sitten Silverman höyrysi voimasanoja viljellen, että näyttelijöiden liitto oli vesittämässä koko lakkonsa, koska kymmeniä elokuvia oli tekeillä siitä huolimatta, ettei elokuvatähtien pitänyt olla missään kuvauksissa lakon aikana.

Vastaavat ulostulot ovat pitäneet osan näyttelijöistä varovaisina, joten poikkeusluvista huolimatta he ovat jättäytyneet pois töistä. Toisaalta osa tähdistä on halunnut ilmaista solidaarisuuttaan niitä kollegojaan kohtaan, joilla ei poikkeuslupaa töihin ole. SAG-AFTRA:n johto on samalla pyrkinyt selventämään Silvermanille ja muille, ettei poikkeuslupia jaeta kevyin perustein. Liiton edustajien mukaan sen jäsenet voivat näytellä nyt vain sellaisissa tuotannoissa, joissa SAG-AFTRAn uudet sopimusehdot on hyväksytty. Tämä tarkoittaa mm. kohtuullisempaa palkkaa ja näyttelijöiden toimeentulon parempaa huomioimista vielä elokuvan tai sarjan siirtyessä esim. suoratoistopalvelun levitettäväksi.

 

Lähteet: Deadline, IndieWire

Toim. R. Isoviita

Kuva: CC

Lisää luettavaa