Lost in Translation– ja Marie Antoinette -elokuvistaan tunnetun Sofia Coppolan tuorein elokuva Priscilla sivuaa Elvis Presleyn elämää. Elokuvan varsinainen päähenkilö on kuitenkin sen nimen mukaisesti Priscilla Presley, laulajatähden ex-puoliso ja näyttelijänuransa kautta itsekin viihdealan ammattilainen. Ehkä hieman yllättäen elokuvan saaminen tuotantoon oli nimekkäistä hahmoista huolimatta kovan työn takana.
Leffan, joka perustuu Priscilla Presleyn vuonna 1985 julkaisemaan muistelmateokseen Elvis and Me, käsikirjoitusta ei helpolla hyväksytty Presleyn perheen taholta. Esim. sittemmin edesmennyt Elviksen tytär, Lisa Marie Presley, luonnehti käsikirjoitusta jopa kostonhimoiseksi ja halveksivaksi.
Samalla kun Presleyn perhe taisteli epämieluisaa käsikirjoitusta vastaan ja esitti siihen korjauksia, leffan levitysoikeuksien sopimisesta ja rahoittamisesta ei ollut tulla valmista. Rahahanat eivät avautuneet nopeasti, koska elokuvantekijöiltä käytännössä evättiin Elviksen hittien käyttäminen tarinan siivittäjänä. Toisaalta rahoittajien luottamus jopa kuuluisuuksiin keskittyvään elokuvaan oli heikko.
– Viime vuonna moni tunnettuun henkilöön tai aiheeseen liittynyt elokuva ei menestynyt lippukassoilla, italialaistuottaja Lorenzo Mieli muistuttaa.
Priscillan musiikkiraidasta vastaava Randall Poster puolestaan kertoo, että Elviksen hittien oikeuksista vastaava taho suhtautui elokuvaan hyvin nuivasti:
– Emme tienneet, mitä tapahtuisi. Odotimme alkuun, että meillä olisi jotain Elviksen musiikkia, mutta emme saaneet mitään.
Vaikka rockin kuninkaan tutuimpia kappaleita ei elokuvassa kuullakaan, siinä on mukana esim. Elviksen ohjelmistosta Guitar Man. Sen käyttöä tekijänoikeudet eivät rajoittaneet samalla tavalla kuin vaikkapa Suspicious Mindsin kohdalla. Musiikkiraidan koostaminen oli silti iso haaste, sillä alkujaan tekijät olivat valinneet sille tiettyjä Elvis-hittejä, jotka piti lopulta korvata aivan muulla musiikilla.
Lähteet: IndieWire, Variety, SlashFilm
Toim. R. Isoviita