Top Gun: Maverickiin liittyy huikea teoria – kolmas leffa voisi paljastaa sen oikeellisuuden

8.9.2023 21:53
Warner Bros./Top Gun: Maverick, 2022

Viime vuoden isoihin hitteihin lukeutunut Tom Cruisen lentäjäraina Top Gun: Maverick saattaa vaikuttaa suoraviivaiselta toimintapätkältä. Osa leffan katsojista on kuitenkin ollut sitä mieltä, ettei elokuva ole ihan niin yksitulkintainen kuin ensi näkemältä voisi kuvitella.

Erään faniteorian mukaan [spoilerivaroitus!] Cruisen näyttelemä Maverick kohtaa loppunsa aivan elokuvan alkupuoliskolla. Kyseisessä kohtauksessa Maverickin hävittäjä tuhoutuu törmäyksessä, mutta sankari itse nähdään pian tämän jälkeen taas tolpillaan ja vailla vammoja. Saman teorian mukaan loppu elokuvasta olisi Maverickin kuvitelmaa, unta, jonka hän kokee menehtyessään. Näin ollen positiivisissa tunnelmissa kiitänyt leffa saisi samankaltaista tummaa sävyä ylleen kuin film noir -klassikko Laura, jossa niin ikään yksi tarinan hahmoista ei ehkä olekaan elossa, vaikka vaikuttaa siltä. Ohjaaja Joseph Kosinski ei ole suoralta kädeltä tyrmännyt ajatusta:

– Elokuvat on tarkoitettu tulkittavaksi eri tavoin ja tykkään siitä, että ihmiset lukevat siitä eri merkityksiä.

Top Gun: Maverick -teorian pitävyys paljastuisi melko varmasti, jos Cruise päätyisi tekemään vielä kolmannen elokuvan Maverickina. Kun Top Gun 2 oli vasta suunnitteilla runsas vuosikymmen sitten, Cruisen oli tarkoitus näytellä leffassa paljon pienempää roolia. Kolmas elokuva saattaa toteutuessaan palata tähän ideaan, sillä Top Gunissa on kuitenkin kyse uusien lentäjäkykyjen kasvusta tehtäviinsä. Kuusikymppinen Cruise saattaisi näytellä eläkkeeltä tositoimiin palaavaa Maverickia tai, mikäli hahmo menetti henkensä, kuten faniteoria esittää, Maverick saattaisi vilahtaa leffassa esim. muistelukohtauksissa. Toistaiseksi kolmatta elokuvaa ei ole vielä ryhdytty tekemään, mutta Top Gun: Maverickin kassamenestyksen (yli 1,4 miljardia dollaria) on huhuttu saaneen Cruisen pohtimaan uuden jatko-osan ja vielä suuremman potin mahdollisuutta ja ohjaaja Kosinskin pallottelemaan ideoita leffan tarinaksi.

Lähteet: CinemaBlend, ScreenRant, MovieWeb
Toim. R. Isoviita

Lisää luettavaa