Kate Winsletin ja Leonardo DiCaprion tähdittämän Titanic-elokuvan tuottaja Jon Landau menehtyi perjantaina 5.7.24. Hän sairasti syöpää. Landau oli ohjaaja James Cameronin pitkäaikainen yhteistyökumppani: Titanicin lisäksi he työstivät yhdessä Cameronin massiivista Avatar-elokuvien sarjaa aivan Landaun kuolemaan asti.
63-vuotiaana kuollut Landau sai kosketuksen elokuvateollisuuteen jo varhain, sillä myös hänen vanhempansa olivat Hollywood-tuottajia. He toivat valkokankaille mm. Robert Ludlum -versioinnin Verirahat, jota Michael Caine tähditti vuonna 1985. Landaun oma ura käynnistyi varsinaisesti niin ikään 1980-luvulla. Yksi hänen ensimmäisistä projekteistaan oli Rick Moranis -komedia Kulti, kutistin kakarat.
Landau ei pelännyt tarttua omaperäisiin aiheisiin. Hän oli esim. mukana tuottamassa sarjakuvaan pohjautuvaa rikostoimintaleffa Dick Tracya ennen sarjakuvaleffojen suurta buumia. Dick Tracy muistetaan yhä elokuvana, jossa mm. huippunimet Dustin Hoffman ja Al Pacino näyttelivät John Caglione Jr.:n ja Doug Drexlerin tiimien lähes tunnistamattomiksi maskeeraamina. Elokuva nappasi parhaan maskeerauksen Oscarin vuonna 1991. Vuosi 1998 toi Landaulle itselleen Oscarin Titanicista.
Ohjaaja James Cameron kuvaili Landauta vastikään hienoksi tuottajaksi, jolla oli uskoa unelmien elokuviin. Cameron muisteli viimeksi tieteisseikkailu Avatar: The Way of Waterin kanssaan valmiiksi saatellutta Landauta näin:
– Hän piti elokuvaa ihmisen parhaimpana taiteenmuotona. […] Hänet tullaan muistamaan reiluudestaan kuin myös itse elokuvistaan.
Lähteet: Variety, BBC
Toim. R. Isoviita