Matthew Perry 1969–2023 – tähden muistelmille on kysyntää

29.10.2023 15:04
HBO Max/Frendit

Lauantaina tiedottomassa tilassa kotoaan löydetty amerikkalaisnäyttelijä Matthew Perry (kuvassa vas.) kuoli mahdollisesti hukkumalla. Suosikkisarja Frendien (1994–2004) Chandler Binginä tunnetuksi tullut Perry oli kuollessaan 54-vuotias. Tähden äkillinen poismeno on nostanut hänen muistelmansa uudelleen esim. Amazonin kymmenen myydyimmän kirjan listalla jo kakkossijalle.

Perryn Friends, Lovers and the Big Terrible Thing oli myyntilistojen kärjessä tuoreeltaan viime vuonna. Perry hätkähdytti yleisöään toteamalla aivan muistelmiensa alussa, että hänen pitäisi olla kuollut. Tällä näyttelijä viittasi Frendit-vuosiensa aikana käsistä lähteneeseen päihderiippuvuuteensa. Show’n parhaina aikoina näyttelijä kuittasi miljoonapalkkion jokaisesta episodista, joskin Perry totesi, että juuri Frendien näyttelijäkollegat olivat hänen tukenaan.

Vuonna 2018 opioidien väärinkäyttö vei hänet kuitenkin jo kuoleman partaalle. Perry virui tapauksen jälkeen viisi kuukautta sairaalassa. Kuntoutuminen oli hidasta ja hänen terveydentilansa herätti kysymyksiä myös Frendien Reunion-jakson julkaisun aikaan 2021. Tähden kuolemaan ei epäillä liittyvän rikosta, eikä ensitietojen mukaan paikalta ole löytynyt merkkejä huumeiden käytöstä.

Frendien lisäksi Perry näytteli mm. Studio 60– ja Poikamiesboksi -sarjoissa. Hän pyrki luomaan uraa myös elokuvissa, joskaan esim. Suin päin suhteeseen, Koko potti ja Saran suloinen kosto eivät saavuttaneet yhtä lämmintä vastaanottoa kuin tilannekomediasarja Frendit.

Monet Perryn tunteneet julkisuuden henkilöt ovat ilmaisseet julkisesti surunvalittelunsa. Esim. Perryn entisiin koulutovereihin lukeutuva Kanadan pääministeri Justin Trudeau kommentoi tietoa shokeeraavaksi. Hän myös ilmaisi kiitollisuuttaan monista nauruista, jotka Perry eläessään tarjosi. Perry, joka aikoinaan tapaili mm. Julia Robertsia ja Lizzy Caplania, ei koskaan avioitunut kenenkään kanssa, eikä häneltä tiettävästi jäänyt omia lapsia.

 

Lähteet: Deadline, Variety, People, Reuters, Page Six, Amazon.com

Toim. R. Isoviita

Lisää luettavaa