Indiana Jones 5:stä puhutaan floppina, mutta Bob pysyy

13.7.2023 23:19
Disney/Indiana Jones and the Dial of Destiny, 2023

Disneyn omistaman Pixarin uutuusanimaatio Elemental ei ole menestynyt lippukassoilla odotetusti. Yleensä hittejä (mm. Toy Story -elokuvat) takova Pixar sai Elementalilla sen avausviikonloppuna kassaan vain 29,5 milj. dollaria, kun leffan tuotantoon ja markkinointiin on kuitenkin arveltu huvenneen n. 300 milj. dollaria. Hyvin ei ole mennyt myöskään Disneyn Indiana Jones and the Dial of Destiny -seikkailulla, joka toi kotimaansa kassoilta omana avausviikonloppunaan nahkaruoskan nahkeat 60 milj. dollaria (budjetti niin ikään n. 300 milj. dollaria).

Kaiken huipuksi yhtiön uudemmat Marvel-elokuvat- ja sarjat ovat saaneet puolivillaisen vastaanoton. Esim. tuore Secret Invasion -sarja, jossa Samuel L. Jacksonin tulkitsema Nick Fury seikkailee, on saanut tähän mennessä kriitikoilta Rotten Tomatoes -sivuston mukaan 61%:n ja yleisöltä 70%:n tuoreusarvon. Kun tilanne on tämä, siitä seuraa monesti potkut, mutta yhtiön johdossa jälleen tällä hetkellä oleva Bob Iger ei ole saanut lähtöpasseja, ei vaikka myös hänen kommenttinsa käsikirjoittajien ja näyttelijöiden palkkakiistasta on herättänyt närää. Igerin mukaan työntekijöiden odotukset eivät ole realistisia. Potkujen sijaan Igerin työsopimusta jatkettiin vastikään aina vuoteen 2026 asti.

Disneyn tilannetta tarkastelevien sijoitusanalyytikkojen mukaan sijoittajilla on kuitenkin usko juuri Bob Igeriin ja yhtiön tuotantoihin. Se, mitä viihdejättiläisen tulevaisuudessa tapahtuu, voi avautua Igerin puheen rivien välistä:

– Pettymyksiä on tullut. Meistä olisi ollut mukava nähdä parempia tuloksia joiltakin uusimmista julkaisuistamme. […] Uskon, että päädyimme verottamaan väkeämme, heidän aikaansa ja keskittymistään, enemmän kuin ennen innossamme kasvattaa merkittävästi suoratoistosisältöämme. [Disney+:n uusista sisällöistä] Marvel on oiva esimerkki. Niitä ei ollut TV:n puolella huomattavasti. Sitten tuli [useita Marvel-]elokuvia, mutta myös joukko TV-sarjoja, ja rehellisesti sanottuna se vesitti homman. […] Pixarilta taas meni pääasiassa koronapandemian vuoksi järjestään kolme tuotantoa heti suoratoistoon, ja uskon sen herättäneen yleisössä odotuksen, että niin tapahtuu vastakin ja siksi ei ole kiire päästä katsomaan niitä [elokuviin]. Toisaalta lienemme samaa mieltä siitä, että luovassa mielessä joukkoon on osunut myös huteja.

 

Lähteet: SlashFilm, THR, BBC, Variety, IndieWire

Toim. R. Isoviita

Lisää luettavaa