Francis Ford Coppola ei isosti välitä, jos joku ärsyyntyy Megalopoliksen näyttelijävalinnoista

27.8.2024 15:24
American Zoetrope/Caesar Film/ Megalopolis, 2024

Francis Ford Coppolan leirejä jakava uutuus ja intohimoprojekti Megalopolis on saamassa laajemman levityksen ainakin Yhdysvalloissa syyskuun lopusta. Ohjaajamestarin pitkälti itsensä rahoittama tulevaisuusvisio on ollut nähtävillä jo elokuvafestivaaleilla, mutta suurelle yleisölle hankalaksi arvioidun leffan levitystä on muuten järjestynyt hitaasti.

Megalopoliksen tähtikaarti on nimekäs kuin ohjaajansakin, mutta toisaalta sen historia voi myös haitata elokuvan myyntiä. Vaikka elokuvan näyttelijöistä esim. Adam Driver, Laurence Fishburne ja Aubrey Plaza ovat maineeltaan koko lailla puhtoisia, Shia LaBeouf, Jon Voight ja Dustin Hoffman ovat saaneet kyseenalaista mainetta. Kaiken kukkuraksi Coppolaa itseään on syytetty siitä, että hän olisi käynyt liian läheiseksi Megalopoliksen naisnäyttelijöitä kohtaan. 85-vuotias ohjaaja on myöntänyt suukotelleensa naisia, mutta kieltänyt käyttäytyneensä epäammattimaisesti.

Voightia saatetaan karsastaa siksi, että hän kannattaa näkyvästi uudelleen Yhdysvaltain presidentiksi pyrkivää Donald Trumpia, jota on syytetty erinäisistä rikoksista. LaBeouf puolestaan menetti mm. agenttinsa henkilökohtaisten sotkujensa takia ja myös Hoffmania kohtaan on esitetty syytteitä ahdistelusta. Lisäksi Voight on julkisesti moittinut LaBeoufia siitä, että tämä lietsoo hänen mukaansa nuorta väestöä Yhdysvaltain hallitusta vastaan.

Coppola perustelee elokuvansa näyttelijävalintoja näin:

– En halunnut, että meidät tuomitaan joksikin Hollywoodin woke-tuotannoksi, jolla pyritään vain läksyttämään katsojia. Tähän näyttelijäjoukkoon kuuluu henkilöitä, jotka on jossakin vaiheessa saatettu huonoon valoon, canceloitu. Siellä on arkkikonservatiiveja ja muita, jotka ovat poliittisesti hyvin edistyksellisiä. Mutta me kaikki teimme samaa elokuvaa. Pidin sitä mielenkiintoisena.

Hän nostaa joukosta esiin erikseen LaBeoufin, jonka kanssa hänellä ei ollut aiempaa työhistoriaa:

– Tein oudon jutun Megalopoliksessa, koska minulla ei ollut mahdollisuutta harjoitella kuin näyttelijöistä noin kolmasosan kanssa. Siinä oli Aubrey Plaza ja Nathalie Emmanuel, [muttei esim. Adam Driveria] ja annoin jokaiselle sijaisroolit kuin näytelmissä. Harjoittelimme, ja riippuen siitä, keitä minulla oli, käytin sijaisia. Se oli hyvin luova, kiinnostava harjoitusviikko. Siinä näki, miten näyttelijät löytävät hahmot. Shia [LaBeouf] todella tempautui siihen. […] Hän asettaa itsensä ja ohjaajan välille tarkoituksella äärimmäisen jännitteen. Hän muistuttaa minua Dennis Hopperista, joka tekisi jotain samanlaista ja kun kehotat silloin häntä tekemään ihan mitä vain, tämä näyttelijä kuin laukeaa ja tekee jotain loistavaa.

Megalopoliksen Suomen esityksistä ei ole vielä tarkkaa tietoa. Toisaalta esim. Ruotsissa elokuvan levitys on tarkoitus aloittaa Njutafilmisin toimesta syyskuun lopussa.

Lähteet: IndieWire, Page Six

Toim. R. Isoviita