”En ikävöi työtäni”, sanoi Disney-pomo – mitä ihmettä on meneillään?

26.11.2022 22:14

Viime päivinä viihdeteollisuudessa on koettu yksi iso yllätyskäänne. Jättiyhtiö Disneyn toimitusjohtaja Bob Chapek jättää tehtävänsä vain parin vuoden jälkeen, ja hänen tilalleen astuu ei kukaan muu kuin Chapekin tähän tehtävään nostanut Bob Iger. Igerin paluu on hämmentävä, sillä taannoin hän kertoi, ettei ikävöi työtään ja nauttii eläkepäivistä. Iger jäi eläkkeelle viime vuonna, mutta toimitusjohtajan asemassa hänen sopimuksensa päättyi jo 2020.

Veteraaniluokan johtajan paluun on huhuttu olevan seurausta Disneyn kolmannen neljänneksen toivottua heikommasta tuloksesta. Vaikka Chapek toimi tehtävissään paljolti Igerin osoittamilla urilla, Chapekin into puskea suoratoistopalveluun lisää katsottavaa entistä nopeammin ei ollut aivan sitä, mitä Igerillä oli ollut mielessään. Lisäksi mm. Disneyn huvipuistot ja tv-kanavat vaativat ryhtiliikettä, jonka tekemiseen ei Chapekilla ilmeisesti arveltu olevan tarpeeksi kykyjä.

Tuoreimpien tietojen mukaan Chapekin lisäksi yhtiön entinen henkilöstöpäällikkö ja Chapekin puheenkirjoittaja Arthur Bochner on lähdössä tehtävistään. Kolmantena Disneyn on jättämässä sen levityspuolella puheenjohtajana toiminut Kareem Daniel. Igerin antaman lausunnon mukaan uudelleenjärjestelyjä on luvassa lisää tulevina viikkoina. Mitä tämä sitten saattaa tarkoittaa – loppuuko Disney+:n tie lyhyeen, sulkeutuvatko Disney Worldin portit ja tuleeko Mikki Hiirestä vapaata riistaa?

71-vuotiaan Igerin on arveltu alkavan karsia Disneyn paletista osia, jotta yhtiön kustannukset saadaan paremmin hallintaan. Lineaarinen tv on tehnyt Igerin silmissä kuolemaa jo kauan, joten tämä saattaa olla aika sanoa hyvästit yhtiön tv-kanaville. Elokuvissa käymisen yhteisöllistä kokemusta Iger on kehunut, mutta hän on myös todennut elokuvateollisuuden pienenevän. Toisaalta Disney+-suoratoistopalvelun hinta saattaa nousta jopa huomattavasti, sillä palveluun on tuotettu sisältöä kalliisti, jotta se pystyisi kilpailemaan paremmin esim. Netflixiä vastaan.

 

Lähteet: CNBC, Reuters, Variety

Kuva: Nagi Usano (CC)

Lisää luettavaa