Lähes valmiin Batgirl-rainan hyllyttämisen taustalla eivät olekaan luovat näkemyserot?

3.8.2022 23:27

Tavallisesti, kun tuotanto ajautuu ongelmiin, julkisuuteen kerrotaan, että kulisseissa on ollut luovia näkemyseroja. Aina ei kuitenkaan ole niin. Warner Bros. Discovery [myöh. lyh. Warner Bros.] hyllytti vastikään Batgirl-seikkailun, vaikka elokuva oli jo kuvattu ja sen jälkituotanto pitkällä. N. 90 milj. dollaria kustantaneen leffan piti tulla ensi-iltaan joulukuussa, mutta nyt sitä ei nähdäkään.

Kiinnostavan näyttelijäjoukon – nimiroolissa Leslie Grace, sivuosissa mm. Brendan Fraser, J.K. Simmons ja 1980-luvun Batmanina tutuksi tullut Michael Keaton – omaavan elokuvan julkaisua ei näillä tietämin nähdä missään muodossa, ei edes suoratoistopalveluissa, vaikka Warner Brosin aiemman johdon päätös oli panostaa enemmän suoratoistoon. Vuodesta 1905 alkaen viihdemaailman uutisia luotettavasti välittänyt Variety on kaivanut esille todennäköisimmän syyn yhtiön poikkeukselliselle päätökselle.

Alkujaan Batgirlin budjetti keikkui n. 75 milj. dollarissa, mutta koronaviruspandemian takia se paisui 90 milj. dollariin. Viime vuoden toukokuussa WarnerMedian ilmoitettiin yhdistyvän Discoveryn kanssa 43 miljardin dollarin yrityskaupan myötä. Uuden yrityksen johdossa on käynyt myllerrys, ja yrityksessä on aloitettu myös kovakätiset säästötoimet. Batgirlin lisäksi mm. House Party -niminen komedia on pyyhitty pois yhtiön julkaisulistalta.

Sisäpiiristä tihkuneen tiedon mukaan Batgirlin budjetti oli liian pieni, jotta se olisi kelvannut elokuvateatterilevitykseen. Teatterijulkaiseminen taas kiinnostaa suuresti yhtiön uutta johtajaa, David Zaslavia. Toisaalta säästötoimien takia elokuvan budjettia ei haluttu enää kasvattaa – lisää rahaa olisi tarvittu mm. markkinointiin n. 50 milj. dollaria tai enemmän.

Vaikka Batgirliin on uponnut miljoonia, yhtiössä katsottiin, että elokuvan julkaisematta jättäminen olisi sille taloudellisin ratkaisu. Batgirlin kulut voidaan huomioida yhtiön verotuksessa huojentavana seikkana. Tässä kuitenkin piilee se syy, miksei Batgirl-elokuvaa voi levittää enää missään: jos yhtiö yrittäisi hyötyä siitä taloudellisesti millään tavoin, se ei voisi käyttää elokuvaa verotuksessa siten kuin nyt ilmeisesti on tarkoitus.

 

Lähteet: Variety, Elle

Kuva: Warner Bros./ Batgirl. 2022

Lisää luettavaa