Oscarit on jälleen jaettu – Sean Penn uhkasi tuhota palkintonsa ja Will Smith löi juontajaa

28.3.2022 06:35

94. Oscar-gaala palautti parin vuoden tauon jälkeen juontajat juhlalavalle. Amy Schumerin, Wanda Sykesin ja Regina Hallin juontaman illan kovimmat ehdokasrohmut olivat Jane Campionin luotsaama lännenraina The Power of the Dog ja Denis Villeneuven tieteiseepos Dyynin ensimmäinen osa. The Power of the Dogilla oli mahdollisuuksia voittaa 12 Oscaria, Dyynillä 10. Ilta oli suuri myös kuurojen yhteisölle, sillä parhaan miessivuosan voittaja oli historiallisesti toinen Oscar-palkittu kuuro näyttelijä.

Kahdesta ehdokasrohmusta Dyyni polkaisi palkintotilinsä auki mm. parhaiden visuaalisten efektien voitolla. Sen saalis jäi kuitenkin kuuteen Oscariin, The Power of the Dogin yhteen. Ensimmäistä kertaa myös yleisöllä oli mahdollisuus valita oma suosikkinsa somessa. Twitter-kansa äänesti fanisuosikkia epävirallisessa Oscar-kategoriassa. Tässä joukossa saivat kannatusta mm. Marvel-seikkailu Spider-Man: No Way Home ja zombie-raina Army of Dead.

Tuttuun tapaan juhliin liittyi myös kohuja. Illan hämmentävin osuus koettiin, kun parhaan dokumentin palkintoa jakamaan tullut Chris Rock sai Will Smithiltä nyrkistä ja Smithin kuultiin myös kiroilevan hänelle. Kohtaaminen ei vaikuttanut käsikirjoitetulta, ja Smith päätyi myöhemmin omassa palkintopuheessaan toteamaan anteeksipyytävään sävyyn muuttuneensa roolihahmonsa kaltaiseksi hulluksi isäksi.

Ennakkokohua ehti puolestaan aiheuttaa aktivismistaan tunnetun näyttelijä Sean Pennin ilmoitus, että hän sulattaisi aiemmin voittamansa Oscarit, elleivät Ukraina ja sen presidentti Volodymyr Zelenskyi saisi näkyvyyttä gaalassa. Penn oli kuvaamassa dokumenttia Ukrainassa, kun sotatilanne maassa eskaloitui. Pennin uhkaus jäänee toteuttamatta, sillä juhlissa mm. pidettiin erityinen hiljainen hetki Ukrainan ja ukrainalaisten vuoksi.

 

Voittajia 2022:

Paras elokuva: CODA – Kahden maailman välissä

Paras miespääosa: Will Smith/ King Richard: Williamsien tarina

Paras naispääosa: Jessica Chastain/ The Eyes of Tammy Faye

Paras naissivuosa: Ariana DeBose/ West Side Story

Paras miessivuosa: Troy Kotsur/ CODA – Kahden maailman välissä

Paras ohjaus: Jane Campion/ The Power of the Dog

Paras alkuperäiskäsikirjoitus: Kenneth Branagh/ Belfast

Paras käsikirjoitusadaptaatio: Siân Heder/ CODA – kahden maailman välissä

Paras kuvaus: Greig Fraser/ Dyyni

Paras leikkaus: Joe Walker/ Dyyni

Paras musiikki: Hans Zimmer/ Dyyni

Paras laulu: Billie Eilish & Finneas O’Connell/ No Time to Die

Paras ei-englanninkielinen elokuva: Drive My Car (Japani)

Paras animaatio: Encanto

Paras dokumentti: Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised)

Kaikki palkitut: Oscars.com

 

Lähteet: Oscars, Variety, Deadline

Kuva: Warner Bros./Dyyni, 2021

Lisää luettavaa