Disneyn megaflopin jatko-osa: Tällainen leffa siitä olisi tullut

13.3.2022 15:34

Tarzanin luojana tunnetun Edgar Rice Burroghsin yli sata vuotta sitten kehittelemä John Carter sai oman nimikkoelokuvan vuonna 2012. Disneyn isolla rahalla (viimeisten arvioiden mukaan n. 306 milj. dollaria) tuottaman seikkailun piti tuoda kassaan miljoonia ja taas miljoonia, mutta leffa osoittautui flopiksi. Kansan ja kriitikoiden hyljeksimä elokuva keräsi lopulta 284,1 milj. dollaria.

John Carterin tarina oli monin tavoin lupaava: Disneyn versioinnissa amerikkalaissotilas Carter joutuu taistelun tuoksinassa kosketuksiin Maan ulkopuolelta tulleen taikakorun kanssa, mikä siirtää hänet Marsiin. Maan asukkaana Carterilla on Marsissa tiettyjä etuja, kuten Teräsmiehellä Maassa, joten hänellä on voimiensa ansiosta etumatkaa planeetalla kohtaamiinsa vihollisiin. Marsissa, jota paikalliset kutsuvat Barsoomiksi, käydään myös sotaa, johon Carter tempautuu mukaan.

Elokuvan markkinoinnissa ei ymmärretty hyödyntää kunnolla Tarzan-kirjailijan nimeä, mutta myös kuvaukset osoittautuivat hankaliksi. Rahaa paloi monien ongelmien takia turhaan.

John Carterin julkaisuvuonna huhuttiin myös jatko-osasta, mutta katastrofaalinen epäonnistuminen lippuluukuilla katkaisi jatkolta tien. Nyt ohjaaja Andrew Stanton on paljastanut, mitä leffan jatkossa olisi tapahtunut. Hänen horisontissaan siinsi trilogia, jonka jokainen osa olisi alkanut eri hahmon esipuheella. Toisessa osassa esipuhe olisi kuulunut Lynn Collinsin tulkitsemalla prinsessa Dejahille. Hän olisi kertonut aiemmista tapahtumista lapselleen, jonka isä Carter on.

Dejahin isän oli tarkoitus keskeyttää tyttärensä tarinointi, ja luvata hoitaa lasta, jotta tytär pääsisi lepäämään. Mutta Dejahin isän sijasta lapsi joutuisi muotoaan muuttavan vihollisen, Matai Shangin (Mark Strong) käsiin.

– Hänen oli tarkoitus varastaa vauva. Sen jälkeen olisi siirrytty alkuteksteihin ja niidän jälkeen nähty John Carter keskellä aavikkoa, makaamassa siellä hautajaispuvussaan kuin kuollut muistotilaisuudessa ja silloin hän olisi herännyt, Stanton kuvailee.

Stantonin mukaan Carter olisi lähtenyt taivaltamaan pois aavikolta ja törmännyt Marsin takamaiden asukkiin, joka olisi tunnistanut Carterin tämän yllätykseksi.

– Hän olisi vienyt Carterin leiriin James Purefoyn näyttelemän Kantos Kanin luokse, joka etsi Carteria. […] [Prinsessa] Dejah olisi tällä välin kadonnut. Hän oli vakuuttunut [muotoaan muuttavien] thernien varastaneen lapsensa ja lähtenyt etsimään Carteria, [jos tämä sattuisi palaamaan Barsoomiin]. Ja sitten, kuin tarinassa Paluu apinoiden planeetalle, kaikki menisivät maan alle selvittämään, kuka todella vetelee naruista koko planeetalla. Siellä alhaalla olisi ollut kokonainen rotu, jolla olisi korkeaa teknologiaa. Se yksinkertaisesti olisi ollut kolmas maailma, josta kukaan planeetan pinnalla ei olisi tiennyt, ja sieltä olisi ohjattu koko ajan kaikkea: ilmaa, vettä ja muuta, mikä pitäisi maailman toiminnassa, Stanton summaa.

 

Lähteet: The Wrap, Collider, Comingsoon.net

Kuva: Disney/John Carter, 2012

Lisää luettavaa