Star Warsin ja Blade Runnerin taustalta tunnettu Alan Ladd Jr. on kuollut

3.3.2022 00:06

Lukuisia huippuelokuvia tuottamassa ollut Alan Ladd Jr. on kuollut 84-vuotiaana. Perheensä julkaiseman tiedotteen mukaan hän menehtyi rauhallisesti kotonaan.

Los Angeleissa vuonna 1937 näyttelijä Alan Laddille (mm. Eteläisten laaksojen mies) ja Marjorie Harroldille syntynyt Ladd Jr. oli uransa alkuaikoina elokuva-agentuuritoiminnassa. Elokuva-alalle suuntautuminen tapahtui vanhempien jalanjäljissä: Myös Alan Ladd toimi tuottajana ja hänen toinen vaimonsa, Sue Carol, oli jo ennen avioliittoa Laddin agentti ja manageri.

Ladd Jr. sai listoilleen aikansa kovia nimiä, mm. Judy Garlandin ja Warren Beattyn. 1970-luvulla hän eteni 20th Century Foxille, nousten vuonna 1976 studion johtoon. Tässä yhteydessä Ladd Jr. kohtasi nuoren George Lucasin, jonka American Graffiti vakuutti hänet niin, että hän päätti tarjota ohjaajatulokkaalle mahdollisuutta uuden pitkän elokuvan tekemiseen. Lucas kuvaili hänelle ideaansa Tähtien sodasta, mihin Ladd Jr. myös tarttui.

Tähtien sodan lisäksi Ladd Jr. edesauttoi Foxilla ja myöhemmin muualla valkokankaille sellaisia maineikkaita elokuvia kuin Alien – kahdeksas matkustaja, Tulivaunut, Blade Runner, Kala nimeltä Wanda, Thelma ja Louise, Braveheart ja Gone Baby Gone. Hän oli myös yksi niistä henkilöistä, joita voi kiittää Poliisiopisto-elokuvasarjan käynnistämisestä.

 

Lähteet: Deadline, The Wrap

Kuva: Warner Bros./ Blade Runner, 1982

Lisää luettavaa